Los Angeles se chystá na předávání Oscarů, 91. ročník bude zvláštní

Černobílé drama z Mexika 70. let minulého století Roma, komediální drama Favoritka, které se odehrává v kulisách britského královského dvora počátku 18. století, či romantický režijní debut herce Bradleyho Coopera Zrodila se hvězda jsou alespoň co do počtu nominací favority letošního udílení cen americké filmové akademie Oscar. Prestižní ocenění se budou předávat tuto neděli na galavečeru v hollywoodském Dolby Theatre. Zvláštností letošního 91. ročníku bude absence hlavního moderátora, který nebude diváky večerem provázet teprve podruhé v historii cen udílených od roku 1929.

Nejvíce nominací na cenu Oscar za rok 2018 získaly drama mexického režiséra Alfonsa Cuaróna Roma, které vypráví příběh středostavovské rodiny ze stejnojmenné čtvrti mexické metropole, a Favoritka řeckého režiséra Jorgose Lanthimose, která se odehrává na dvoře Anny Stuartovny, první královny sjednocené Velké Británie. Oba filmy mají deset nominací.

Jen o dvě méně jich získal snímek Zrodila se hvězda, který je v pořadí již třetím remakem filmu z roku 1937. Roli, kterou v aktuálním snímku ztvárnila zpěvačka Lady Gaga, ve verzích z roku 1954 a 1976 hrály Judy Garlandová a Barbra Streisandová.

Kromě snímků Roma, Favoritka a Zrodila se hvězda byly v kategorii nejlepší film nominováno dalších pět snímků: akční sci-fi Black Panther, drama BlacKkKlansman, životopisný snímek o britské hudební skupině Queen a jejím frontmanovi Bohemian Rhapsody, komediální drama Vice o někdejším viceprezidentovi Dickovi Cheneym a Zelená kniha, která je inspirována příběhem černošského pianisty Dona Shirleyho a jeho bělošského asistenta.

V kategorii režie je favoritem autor černobílého snímku Roma, Mexičan Alfonso Cuarón. Kromě režisérů filmů nominovaných v hlavní kategorii se mezi pětici jmen probojoval i Polák Pawel Pawlikowski, jehož Studená válka je nominována i v kategorii kamera a nejlepší neanglický mluvený film.

Podle filmových odborníků oslovených agenturou AP dostane zlatou sošku v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli letos za výkon ve filmu Žena Glenn Closeová, která byla na Oscara již šestkrát navržena, nominaci ale nikdy neproměnila. Bez šancí není ani britská herečka Olivia Colmanová, jež ztvárnila roli královny Anny ve Favoritce. V hlavní mužské herecké kategorii by ocenění nemělo podle odborníků minout Ramiho Maleka, který si zahrál v Bohemian Rhapsody zpěváka skupiny Queen Freddieho Mercuryho. Konkurovat mu budou třeba Bradley Cooper, Viggo Mortensen či Willem Defoe.

V kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli v předpovědích filmových znalců padá nejčastěji jméno Reginy Kingové, která si zahrála ve snímku If Beale Street Could Talk (Kdyby Bealova ulice mohla mluvit). Hned dvě želízka má v této kategorii v ohni Favoritka. Nominovány byly obě herečky, které se ve filmu přou o přízeň královny: Emma Stoneová i Rachel Weiszová. Z nominovaných v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli odborníci oslovení AP vyzdvihují hlavně výkon Mahershaly Aliho v Zelení knize.

Poprvé v dějinách by letos mohl vyhrát jeden snímek kategorii nejlepší film i nejlepší neanglicky mluvený film. V obou je totiž nominována Cuarónova Roma. V kategorii neanglicky mluveného filmu, v níž se cena uděluje od roku 1957, mu bude konkurovat Pawlikowského Studená válka a další tři filmy z Libanonu, Německa a Japonska. Německý snímek Werk ohne Autor (Dílo bez autora) se natáčel mimo jiné i v Česku.

Best Supporting Actress nominee Amy Adams watches for the tradition. Watch with us on Sunday at 8pm ET/5pm PT. #Oscars pic.twitter.com/9zKNQQfAhf

— The Academy (@TheAcademy) 20. února 2019

Ani letošní ročník Oscarů se neobešel bez kontroverzí. Původně jej měl totiž uvádět komik Kevin Hart, který se tak měl stát jedním z mála černošských herců, kteří dosud Oscary moderovali. Role hlavního moderátora se ale Hart vzdal po kritice kvůli léta starým sporným prohlášením na účet lidí s menšinovou sexuální orientací.

Organizátoři se nakonec rozhodli, že se galavečer bez hlavního uvaděče obejde a na pódiu se budou střídat různé osobnosti, které představí nominované v jednotlivých kategoriích a vyhlásí vítěze. Budou mezi nimi například Tina Feyová, Daniel Craig, Jennifer Lopezová, Helen Mirrenová či Serena Williamsová. Hlavního moderátora nebude mít ceremonie teprve podruhé v historii. Naposledy tomu tak bylo v roce 1989.

Oscarová show se v posledních letech potýká s propadem sledovanosti a loňský ročník zhlédlo vůbec nejméně lidí v jejích dějinách. Organizátoři proto chtěli zkrátit letošní slavnostní večer na tři hodiny. Docílit toho chtěli předáním čtyř z 24 ocenění během komerční přestávky. Po kritice ze strany umělců se ale těchto plánů vzdali.

Čeští filmoví fanoušci budou moci slavnost sledovat od pondělních 2:00 SEČ živě na programu ČT2.

Související

Ilustrační fotografie.

Hollywood odtajnil nominace na Oscara. Nejvíce šancí má snímek Síla psa

Film Síla psa od produkční a streamovací společnosti Netflix vede v počtu nominací na Oscary, má šanci na zisk až 12 zlatých sošek včetně nejlepšího filmu a režie. Sci-fi snímek Duna získal deset nominací, ačkoliv mu kromě bojů o nejlepší film chybí želízka v ohni v dalších nejsledovanějších kategoriích.

Více souvisejících

Americký Oscar Los Angeles kultura filmy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy