Kandidáti na šéfa ČT: Dvořák, Šimek, Chudárek, Bradáč, Svoboda

Praha - Rada České televize (ČT) vybrala pět finalistů ve výběrovém řízení na post generálního ředitele veřejnoprávní televize. Do posledního kola půjdou Petr Dvořák, Hynek Chudárek, Jan Svoboda, Radomír Šimek a Roman Bradáč.

Nového šéfa veřejnoprávní televize by měli radní vybrat 21. září.

Do výběrového řízení se přihlásilo celkem 36 zájemců, čtyři z nich ale Rada ČT kvůli formálním nedostatkům jejich přihlášky vyřadila.

Nového generálního ředitele ČT potřebuje kvůli odchodu dosavadního šéfa Jiřího Janečka. Ten svou rezignaci oznámil v polovině července. Janeček televizi opustil ze zdravotních důvodů. Do zvolení nového generálního ředitele televizi řídí někdejší Janečkův provozní ředitel Vladimír Karmazín.

Janeček pracoval v České televizi od roku 1989 v Redakci zpravodajství ČT nejprve jako redaktor krajského vysílání, později moderoval hlavní zpravodajskou relaci Události, byl vedoucím moderátorů a od prosince 2002 pověřeným ředitelem zpravodajství. V červenci 2003 byl Radou ČT jmenován generálním ředitelem ČT. Své působení ve vrcholné manažerské pozici v televizi veřejné služby obhájil také v červenci 2009. Rada ČT má 15 členů. Jejich funkční období je šestileté, každé dva roky se obmění třetina členů. Mají za úkol například jmenování a odvolávání generálního ředitele. Na konečného vítěze tendru na nového šéfa České televize si lidé mohou dokonce i vsadit. Sázková kancelář Chance a po ní i Tipsport totiž vyhlásily pro nejžhavější kandidáty kurzové sázky. Podle bookmakerů obou těchto sázkových kanceláří je největším favoritem bývalý šéf televize Nova Petr Dvořák. Bookmakeři Chance Dvořákovi stanovili kurz 2,50:1, zatímco u Tipsportu má Dvořák kurz 2:1. "Dvořák je ostřílený manažer, který se velmi dobře orientuje v televizním prostředí. Domníváme se také, že jeho osoba bude navíc politicky průchodná, což by mohlo hrát při volbě nového ředitele veřejnoprávní televize nemalou roli," uvedl k vypsání kursů mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek. Papírovou dvojku mají od bookmakerů Tipsportu s kursem 4:1 hned dva kandidáti, a to ředitel hudební stanice Óčko Hynek Chudárek, a bývalý ředitel vydavatelství Economia Michal Klíma. Roman Bradáč, současný ředitel zpravodajství ČT vstupuje do klání o post šéfa ČT s kursem 5:1. To u bookmakerů Chance je druhým v pořadí js kurzem 3,50:1 výkonný ředitel ČT 24 Roman Bradáč. Na třetím místě byla Alena Müllerová, tak však do finálového kola nepostoupila.

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy