Need for Speed: Rychlost, nenávist, pomsta a patřičná dávka adrenaliu. Buďte při tom

RECENZE FILMU - Ve filmovém světě panuje nemálo případů, kdy byla podle úspěšného filmu vytvořena podobně oblíbená počítačová hra – stačí si namátkou vzpomenout na City of The Lost Children nebo Congo. Opačných postupů už tolik není, ale existují, o čemž nás má přesvědčit nový adrenalinový počin scénáristy George Catinse, který sáhl po jednom z nejoblíbenějších titulů závodních simulátorů.

Troufám si říci, že nemálo z nás usedlo za klávesnici PC, popřípadě sevřelo jiné zařízení rozličné herní konzole a spustilo řev ušlechtilých koní, jejichž počet se v tomto případě limitně blíží tisícovce. Proháněli jsme se různými končinami po celém světě, zkoušeli své schopnosti a drtili karosérie drahých vozů, které jsou u nás k vidění stále tak zřídka, že jejich zjevení vyvolá fotografickou mánii. Ale pořád tomu něco chybělo, sebelepší počítačová grafika je poplatná svým možnostem a i přes stále se lepšící volanty imitující jízdu v nadupané káře jsme viděli jen náhražku. Sice hezkou, ale náhražku. Teď si můžeme aspoň na plátně přiblížit idoly svých herních let, když už se většina z nás do nich nejspíš nikdy nemohla posadit.

Zdroj: YouTube

Tobey Marshall provozoval se svým otcem autodílnu, ale po jeho smrti mu hrozí krach. Se svým osvědčeným týmem sice umí vzít za práci, ale dluhy se nedaří umořit a sem tam nějaká ta tisícovka za ilegální závod v nočních ulicích provinčního Mt. Kisco ho nemůže zachránit. Přijímá proto zakázku od Dina Brewstera, k němuž cítí všechno možné, jen ne přátelství. Kšeft je ale kšeft a Marshall se svou partou odvedou tak dobrou práci, že Brewster coby prostředník z ní nakonec nemusí mít vůbec nic. Proto vyzve Tobeyho a ještě bratra své dívky Anity k neobvyklému měření sil. To končí tragédií a dvouletým pobytem Tobeyho ve vězení. Po návratu má jedinou myšlenku: dokázat svou nevinu a Dina porazit ve vysoce prestižním tajném závodě De Loean, pořádaném tajemným Monarchou, o němž se mluví jako o bývalém majiteli několika stájí F1. Problém je tu pouze jeden – Tobey nemá auto a vlastně ani čas. Má však své nerozlučné přátele – Bennyho, který umí lítat snad se vším od práškovacího letadla po bojový vrtulník, nadšeného Finna, zamlklého, ale o to spolehlivějšího Beastyho a především zpočátku poněkud těžko zařaditelnou Julii, s níž se poprvé setkal před svým uvězněním. Závod začne za 45 hodin a do té doby se musí Tobey dostat z New Yorku do Detroitu. A to netuší, že Dino zmítaný obavami a špatným svědomím vyšle na internet výzvu, které žádný chlap milující devítisetkoňová monstra nemůže odolat.

Příběh je jednoznačně podřízen efektu a sám se často chová jako počítačová hra. Prakticky dvě třetiny filmu strávíme v kabině lepších či ještě lepších vozů i s patřičně roztřesenou kamerou, mající imitovat brutální jízdu – a jde o skutečné perly v oblasti luxusních vozů. Ostatně pokud bychom chtěli sečíst celkovou sumu vozů představených v Need for Speed, dostaneme se téměř k číslici 40 milionů dolarů. Defilovat nám před zraky budou především Lamborghini Elemento a téměř klasika v podobě Fordu Mustang Shelby GT 500 (ovšem upraveného pro rychlost blížící se 400 km/h), dále se můžete těšit na Bugatti Veyron, McLaren P1, Saleen S7, Spano GTA či nepříliš známý švédský Koeniggsegg Agera R. Z tohoto hlediska je rozpočet filmu ve výši 66 000 000 $ vlastně docela nízký. Tvůrci uvádějí, že většina scén se točila s autentickými vozy a triků bylo méně něž je na obvyklou podívanou běžné, pro natáčení byly uzavírány poměrně rozlehlé oblasti a kdo měl opravdu napilno, byli kaskadéři, třebaže největší karamboly jsou digitálním dílem. Ale i přesto se na konci filmu objeví varování, aby diváci neměli tendenci napodobovat to, co právě na plátně viděli.

Je pochopitelné, že vedle téměř tisícikolových krasavců mohou humanoidní jedinci působit poněkud mdle, ale takový dojem vyvolává pouze Aaron Paul v roli Tobeyho, jehož výkon nutně připomene Ryana O'Neala z dávného kultovního snímku The Driver. Většinou je jeho výraz prost jakýchkoli emocí a svou kamennou tvář si zachovává i při sebesložitějších automobilových komplikacích. To mnohem živější je Imogen Poots coby Julia a Dominic Cooper v roli zlotřilého Dina. A nesmíme zapomenout i na jednu známou tvář, i když ve filmu vám chvíli bude dělat starosti ji identifikovat. Ale kdo se na démonického Monarchu podívá pořádně, bude mít jasno.

Need For Speed nepřináší nic extra nového, podobné akce na zapřenou na americkém kontinentu nám už přinesla série Tajných závodů, z nichž ten úplně první znamenal pro diváky nezapomenutelné scény, především díky charismatickému Raulu Juliovi. Tato verze je dynamičtější, agresivnější, ale postrádá trochu té vlídnosti, kterou v určitém smyslu nenahradí ani špičková auta. Také logika a přirozenost sem tam kulhá, i když je pochopitelné, že film je vlastně celý velkou nadsázkou. Ale pokoušet se ošálit i fyzikální zákony či imunitu vozů proti určitému stupni poškození, to je příliš silná káva. Ale Need For Speed má jednu výhodu, na nic si nehraje, hrát nechce, a proto mu takové lámání přes koleno může vyjít. Nepochybně si své fanoušky najde, i když věřím,  že většina z nich by nejraději seděla přímo ve vozech než v křeslech kina.

BONUS:

Těžko asi někdo jen tak někomu svěří káru za 2,5 milionu (dolarů, pochopitelně), ale nic není ztraceno. Kdo z vás nestihne jedinečnou přehlídku nejdražších vozů, která se odehraje v suterénních garážích Nového Smíchova v Praze, ten se může dostavit ve čtvrtek na distribuční premiéru a vyzkoušet své schopnosti na herní konzoli Box 360. Ale ne na jen tak nějakém monitůrku, svoje řidičské umění si bude moci prohlédnout na ploše o rozměru 60 čtverečních metrů. Stačí navštívit vybraný sál Cinema City ve čtvrtek 13. března mezi 14. a 17. hodinou a zcela zdarma se pustit do boje s časem. Můžete si odnést velkou cenu a kromě virtuálního rizika rozbití vozu vám jiné nebezpečí nehrozí.

NEED FOR SPEED

130 minut, USA. 2014

Režie: Scott Waugh

Scénář: George Gatins

Hudba: Nathan Furst

Kamera: Shane Hurlbut

Hrají: Aaron Paul, Dominic Cooper, Imogen Poots, Scott Mescudi, Rami Malek, Ramon Rodriguez, Harrison Gilbertston, Dakota Johnson, Stevie Ray Dallimore, Michael Keaton.

Film Need for Speed

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 6 hodinami

před 12 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

včera

včera

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

včera

včera

včera

včera

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

včera

včera

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy