Česká televize o Vánocích uvede čtyři nové pohádky

Česká televize (ČT) o Vánocích uvede čtyři nové pohádky. Vedle štědrovečerní pohádky O vánoční hvězdě to bude výpravný film Hodinářův učeň, který ČT uvede premiérově na první svátek vánoční. Ve třetí vánoční pohádce, příběhu Jána Sebechlebského O léčivé vodě, se Linda Rybová představí v roli Paní vod a pramenů. ČT připravila i pohádku pro neslyšící diváky Loupežnická balada. Vánoční program dnes oznámila ČT na online tiskové konferenci.

"V této nelehké a nejisté době, v níž se nacházíme, a která pravděpodobně ještě nějakou dobu potrvá, se snažíme především pomáhat. Dětem, které nemohou do škol, rodičům, kteří se o ně doma starají i seniorům, jež často musejí omezit kontakt s rodinou. A stejně jako letos na Vánoce prostřednictvím tradičních Adventních koncertů pomůžeme potřebným, tak znovu přineseme našim divákům i tolik očekávané nové vánoční pohádky," uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Příběh O vánoční hvězdě režíroval Karel Janák, stejně jako loňskou stědrovečerní pohádku Princezna a půl království. "V té nové pohádce je mnohem více kouzel, lásky a takových věcí. Je použitá nová věc, že na místo pekla, čarodějnic a takových těch známých motivů používáme svět hvězd," řekl ČTK režisér Janák.

Na Boží hod vánoční 25. prosince ČT nabídne rodinný snímek Hodinářův učeň.

"Žánr pohádky je nesmrtelný, ale nikoliv bezedný, a proto se jisté motivy a schémata chtě nechtě opakují a vzájemně se sobě podobají. Vymyslet, napsat a realizovat originální příběh je kumšt. Pohádka režisérky Jitky Rudolfové je v mnoha ohledech atypická a originální, a to je, pevně doufám, dobré znamení," podotkl představitel hamižného hodináře Viktor Preiss.

Součástí svátečního programu bude 26. prosince také koprodukční česko-slovenská pohádka O léčivé vodě. Tradicí ČT je i pohádka ve znakovém jazyce. V Loupežnické baladě se v hereckých rolích představí neslyšící herci. Chybět nebudou skryté titulky a dabing.

Dětská stanice ČT nabídne příběhy se sváteční tematikou a na webu Déčka bude 1. prosince spuštěn interaktivní Adventní kalendář. ČT art připomene 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena. Diváci se i mohou těšit na záznamy koncertů klasické i popové hudby. Stanice ČT3 rozšíří své vysílání do 22:00.

Kromě pohádek a Adventního kalendáře jsou tradicí spojenou s ČT Adventní koncerty. Veřejná sbírka opět podpoří čtyři neziskové organizace, letos pod patronací Jakuba Bažanta, Jitky Čvančarové, Václava Hudečka a Leony Machálkové. Od svého vzniku pomohly Adventní koncerty 120 neziskovým organizacím, kterým rozdělily přes 217 milionů korun.

Související

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 
Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

Více souvisejících

Česká televize

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy