Film Nabarvené ptáče má po české premiéře. Má brutalita místo v českých kinech?

Téměř dvoutisícové publikum v největším sále pražského Kongresového centra dnes večer vidělo v české premiéře film Václava Marhoula Nabarvené ptáče.

Ve čtvrtek vstoupí do tuzemských kin a jeho autor, který dnes uvedl i pražskou projekci, se chystá na turné po českých kinech. Film podle stejnojmenného bestselleru Jerzyho Kosińského také čeká účast na dalších zahraničních festivalech.

Do sálu v Kongresovém centru se kvůli projekci pořizovalo nové plátno a několik dní se instalovala zvuková technika. Úvod filmu se obešel bez tradiční herecké a tvůrčí delegace. Autor filmu místo toho 20 minut děkoval těm, bez jejichž především finanční pomoci by jeho léta připravovaný a vysněný film nevznikl. Po téměř tříhodinové projekci diváci odměnili snímek desetiminutovým potleskem.

Z premiérového uvedení na slavném benátském festivalu si minulý týden film odnesl studentskou cenu udílenou za snímek, který apeluje na potřebu dodržovat práva dětí. A byť nezískal žádnou z hlavních cen, podle českých odborníků i sama účast v hlavní soutěži prestižní přehlídky je velkým úspěchem pro českou kinematografii.

Snímek je svým zpracováním, ale především tím, že se drží literární předlohy, vnímán rozporuplně. Někteří diváci zobrazované násilí a krutost nevydrží, jiní pak včetně mnoha zahraničních kritiků film vyzdvihují právě pro věrnost předloze a silnou výpověď.

Kosiński tvrdil že v Nabarveném ptáčeti čerpal ze svých vlastních válečných zkušeností. Přestože bývá řazen mezi postholokaustová beletristická díla, v příběhu nehrají významnou roli ani nacisté ani systematická perzekuce židovského národa. Román se nejvíce zaobírá brutalitou, pověrami a perverzí vesničanů a měšťáků a schopností člověka páchat nejneuvěřitelnější krutosti. Je zásadním textem co do reakce představivosti na události druhé světové války a holokaustu. Knihy se celosvětově prodalo 100 milionů kusů.

Související

Ilustrační foto

"Evropského Oscara" získal režisér Thomas Vinterberg za film Chlast, Nabarvené ptáče neuspělo

Udílení Evropských filmových cen letos ovládl dánský snímek Chlast Thomase Vinterberga. Odnesl si hlavní cenu pro film roku, získal ale rovněž ocenění za režii, za scénář a za mužský herecký výkon pro Madse Mikkelsena. Česká kinematografie letos měla v nominacích hned dvojí zastoupení, snímky Nabarvené ptáče a Šarlatán ale nakonec ve svých kategoriích neuspěly.
film Nabarvené ptáče

Film Nabarvené ptáče získal další cenu, zvítězil na festivalu 3KinoFest

Cenu za nejlepší celovečerní hraný film na festivalu středoevropské kinematografie 3KinoFest získalo drama Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula. Cenu za nejlepší celovečerní hraný debut obdrželo polské drama Vše pro mou matku režisérky Małgorzaty Imielské. Zvláštní cenu porota přisoudila polskému snímku Supernova režiséra Bartosze Kruhlika.

Více souvisejících

film Nabarvené ptáče

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy