"Tajemný" Sugar Man bude v polovině roku koncertovat v České republice

Praha - Ještě před čtyřmi lety by jedinou reakcí na jméno Sixto Rodriguez bylo rozpačité pokrčení ramen. Po uvedení vynikajícího dokumentu Searching for Sugarman se situace diametrálně změnila.

Je téměř neuvěřitelné, že v době internetu se tento muž úspěšně několik desítek let "úspěšně" skrýval hudebním fanouškům. Na sklonku 60. let minulého století byl považován za jednoho ze zpěváků, kteří měli na to překonat věhlas Elvise Presleyho, ohromil svou tvorbou v barech a klubech v Detroitu a okolí. Zakrátko byl osloven kapitány nahrávacího průmyslu a v reklamních materiálech labelu A&M Sussex byl označován za "nástupce Boba Dylana". Zmíněná značka s ním natočila alba Cold Fact (1970) a Coming From Reality (1971), která však podle tehdejšího výkazu prodejnosti totálně propadla. Někdejší ředitel společnosti Motown Clarence Avant dokonce v nadsázce řekl: "Prodalo se jich snad šest, víc určitě ne..."

A&M vypověděla zpěvákovi smlouvu a zrušila přípravu třetího alba. Zvěsti o jeho dalšímu osudu byly zaváty nánosem dohadů a spekulací - podle jedné se měl Rodriguez zabít na jevišti po výboji elektrického proudu od špatně uzemněného mikrofonu, jiné prameny tvrdily, že se přímo na jevišti demonstrativně upálil, další variantou byl skon ve vězení, sebevražda za pomoci střelné zbraně... A pak se Rodriguez, jemuž se podle jeho jedné písně začalo říkat Sugar Man, objevil v Jižní Africe.

"Sugar Man" v době, kdy mu vyšla jeho dvě první alba (zdroj: Aerofilms)

Bojovník proti apartheidu - v nepřítomnosti

On sám o svém výpadu do země, kterou světová veřejnost postupně izolovala kvůli její politice apartheidu, vůbec netušil. Nejčastěji prezentovaný příběh vychází od neznámé ženy, která dovezla do JAR kazetu s jeho nahrávkami. Za své je přijalo Afrikánské hnutí, významně také ovlivnily hudební komunitu bojující proti apartheidu nesoucí název Hnutí čtyř skupin. V Jihoafrické republice se Sugar Man stal hvězdou první velikosti, i když spíše na utajované platformě. Teprve po změně politické situace mohl být oslavován naplno. 

Pro našince bude zásadní vliv Rodriguezovy tvorby na jihoafrické obyvatelstvo možná obtížně pochopitelný, ale je pravda, že se s jeho písněmi hodně ztotožnilo. Dosvědčuje to ostatně i místní hudební veličina Willem Möller. A nezůstalo jen u toho. Dvěma fanouškům Sugar Mana nedalo spát, jak je možné, že v jedné zemi téměř uctívaný muž není po světě prakticky znám. A začali pátrat.

Švédsko-britský objev

Jeden ze zmíněné dvojice je Jihoafričan, který provozoval v Kapském městě obchod s hudebninami a jako výraz úcty k Sugar Manovi si tak nechává říkat. Dalším zúčastněným byl hudební novinář Bartholomew. Probírali se spoustou archivních materiálů, vyhodnocovali zprávy, kontaktovali producenty prvního alba Dennise Coffeye a Mike Theodora, stejně jako Steve Rowlanda, který byl na stejné pozici v případě desky druhé.

Záběr z Oscarem oceněného snímku Pátrání po Sugar Manovi (zdroj: Aerofilms)

Později se jim podařilo zkontaktovat Rodriguezovy dcery a nakonec nalézt samotního Sixto "Sugar Man" Rodrigueze. To už se dělo v rámci dokumentárního filmu Searching for Sugar Man (Pátrání po Sugar Manovi), natáčeného v britsko-švédské koprodukci. Jeho tvůrcům se do něj podařilo zařadit i unikátní záběry z prvního oficiálního koncertu Sugarmana v JAR v březnu 1998.

Zpočátku byl snímek hodnocen jako neprůkazný a krátce po jeho uvedení se objevily "zaručené" informace, že jde sice o velice dobře koncipovaný a kvalitně připravený, ovšem pořád jen podvod. Nechtělo se věřit, že by po dlouhá léta na Sugar Mana nikdo nepřišel, zkoumaly se různé úhly pohledu, nakonec ale rozhodla nejspíš skutečnost, že Searching for Sugarman si odnesl prestižní sošku Oscara v kategorii Filmový dokument.

Sugar Man na dosah

Pro ty, které zaujal tento nevšední příběh a chtěli by posoudit, jak podmanivý hlas Sixto Rodriguez má, je připraven v pondělí 11. července 2016 exkluzivní koncert v pražském sále Forum Karlín, který se návštěvníkům otevře v 19:00. Vstupenky na toto jedinečné vystoupení budou v prodeji už od zítřejšího dne, tedy 10. 3. 2016 v sítích Ticketpro.

EuroZprávy.cz jsou mediálním partnerem koncertu Sixto "Sugar Man" Rodrigueze.

Sixto Rodriguez koncerty

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 42 minutami

před 42 minutami

před 43 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

U Masarykova nádraží nejezdí tramvaje. Úpravy vedení linek budou platit až do léta

Až téměř do letních prázdnin ovlivní hromadnou dopravu v Praze výluka kvůli rekonstrukci klíčové tramvajové trati v centru hlavního města. Řada tramvajových linek má upravené trasy, několik nových linek vzniklo. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy