Hvězdou jarních Echoes bude německý mistr magického minimalismu

Brno – Jarní část festivalu živé elektronické hudby ECHOES se pomalu rozjíždí. Hlavní hvězdou přehlídky bude německý producent a výtvarník Christian Löffler, který v brněnském klubu Fléda odstartuje své evropské turné k novému albu Mare. Löfflerovu deep house tvorbu doplní hamburská vokalistka Mohna.

Po úspěšném únorovém vystoupení Jana Blomqvista, který zahájil letošní Echoes a především vyprodal Flédu, pokračuje klub v nabitém programu. Hvězdou jarních ECHOES bude německý producent a výtvarník Christian Löffler, který na Flédě společně s hamburskou vokalistkou Mohnou odstartuje své evropské turné k novému albu Mare. Löfflerova tvorba je typická deep house hudbou, s níž mísí zvuky přírody. Najdeme v ní také prvky jazzu, indie rocku a vážné hudby. Výsledkem je atmosféra kombinující melancholii a euforii, kterou na koncertech doprovází unikátní světelná a vizuální show.

Mistr magického minimalismu Christian Löffler a zpěvačka Mohna vydali v loňském roce album Mare, které vzniklo uprostřed lesů v idylické části severního Německa na pobřeží Baltského moře. Právě v této oblasti Löffler celý život žije a nechává se zde inspirovat zvuky a obrazy krajiny, které potom zpracovává v různých uměleckých mediích, jako je hudba, fotografování a malování.

Německý umělec se po vytvoření základního rámce alba uchýlil na samotu do malé dřevěné chaty u moře a pouze s pomocí skromného technického vybavení zde nahrál přírodní ruchy. „Mám obrovskou sbírku nahrávek. Jsem téměř každý den venku, nahrávám zvuky a fotím. Hlavně fotím, ale vždy mám s sebou i audio záznamník pro případ, že budu chtít zachytit nějaký krásný zvuk nebo okamžik,“ vysvětlil Christian Löffler v rozhovoru pro časopis XLR8R.

Mare je v pořadí jeho druhou dlouhohrající deskou. V sedmnácti skladbách zde mísí znepokojivou zvukovou krajinu a melancholii s euforickým podtónem. „Album mě dostalo hned na první poslech, musel jsem si ho okamžitě objednat na vinylu. Löffler na něm poprvé použil i vlastní vokály. Součástí jeho vystoupení na Flédě, kde odstartuje své evropské turné, bude i unikátní A/V live show vycházející z Löfflerových vizuálních materiálů,“ přibližuje dramaturg festivalu Echoes Josef Unčovský.

Na desce najdeme i atmosférické staré nástroje, jako je kalimba nebo citera, které Löffler sbírá po celém světě. „Mám rád ten kontrast mezi živými nástroji a elektronickou hudbou, jejich zapojování do struktury beatů a podobné věci“, prozrazuje Löffler. Hypnotické skladby alba Mare posluchače noří do jejich vnitřního světa snů. Za působivou atmosféru producent vděčí i zpěvačce indie-popové kapely Me Succeeds Mohně, která s ním spolupracovala i na debutovém albu A Forest v roce 2012.

Löffler začal tvořit hudbu už ve čtrnácti letech, přestože neměl žádné hudební vzdělání. Svépomocí se naučil základy tvorby elektronické hudby a postupně se vyvinul až do současné podoby projevu. Jeho debutové EP Hights vyšlo v roce 2009 a dosud vydal ještě čtyři další EP, čtyři singly a debutové album A Forest. Své nejnovější album Mare nyní představí v Brně.

Christian Löffler a Mohna vystoupí 7. dubna ve 21 hodin v brněnském klubu Fléda.

Související

Fallgrapp (foto Stanči Karellová)

Fallgrapp přivezou na Flédu nejnovější desku Ostrov

Devět členů nadžánrových Fallgrapp se s lehkostí pohybuje od downtempa, přes trip-hop a alternativní pop až k rapu. Přesně před dvěma lety vyšla skupině nahrávka Ostrov (2020). Na Flédě jí poprvé představí 23. 3. 2022. Sama kapela a taktéž kritika označují album za nejvyspělejší tvorbu Fallgrapp: „Nemusíte o minulosti slovenských Fallgrapp vědět nic, přesto už během prvních minut poslechu třetí řadovky Ostrov pochopíte, že tahle kapela netrpí bázlivostí a nebojí se velkých vizí,“ napsal server Frontman.cz.
Fléda

OBRAZEM: Večer ve Flédě patřil filmovým hitům skladatele Muchowa

Brno – Do brněnského klubu Fléda zavítal ve středu 17.10. oceňovaný skladatel filmové hudby Jan P. Muchow. Spolu s ním dorazil ansámbl The Antagonists složený ze znamenitých českých muzikantů. Zazněly známe hity s filmů Samotáři, Grandhotel, Ve stínu nebo Teorie tygra.

Více souvisejících

Fléda Christian Löffler elektronická hudba koncerty Brno

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 31 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy