Robot jako dirigent? Humanoid zvládne i Verdiho, zazpívá Bocelli

Pisa - Švýcarský humanoidní robot YuMi bude dnes večer v italské Pise dirigovat italské hudební těleso Lucca Philharmonic Orchestra. Tenorista Andrea Bocelli zazpívá árii La donna è mobile z opery Giuseppeho Verdiho Rigoletto, sopranistka Maria Luigia Borsiová má na repertoáru árii O mio babbino caro z opery Gianni Schicchi Giacoma Pucciniho.

Podle agentury AFP předstoupí robot před orchestr v Evropě vůbec poprvé. Robot YuMi, který vyrobila švýcarská společnost ABB, je podle pořadatelů koncertu zatím nejvěrnějším humanoidním napodobitelem lidského dirigenta. "YuMi se vyznačuje velmi vysokou úrovní plynulosti gest, neuvěřitelnou měkkostí a jemnými nuancemi ve výrazu," prohlásil ředitel Verdiho divadla v Pise Andrea Colombini.

Koncert bude vyvrcholením galavečera na závěr Mezinárodního festivalu robotiky, který v toskánském městě pořádají místní univerzita Scuola Normale a kulturní nadace ARPA, jejímž čestným předsedo je právě Bocelli.

Jediným YuMiho předchůdcem v oboru dirigování je robot ASIMI z japonské společnosti Sony, který si vyzkoušel dirigování orchestru v roce 2008. Japonský průkopník ale používal téměř výhradně jen pravou ruku, zatímco YuMi bude dirigovat obouruč.

Colombini se však neobává, že by roboti vzali práci lidským dirigentům. "Robot používá svou paži, ale duše, duch, jsou vždy lidské," poznamenal divadelní ředitel.

Související

Ilustrační foto

Jak umělá inteligence změní svět? Personalisté popsali, které pozice nahradí

Umělá inteligence může zefektivnit práci lidí, ale plně ji nenahradí. Vystřídat lidskou činnost může v případě opakovaných, rutinních úkolů. Shodli se na tom personalisté, které oslovila ČTK. Přestože podle nich některé pracovní pozice v důsledku využití umělé inteligence postupem času vymizí, řada jiných vznikne. V příštích letech umělá inteligence podle personalistů zjednoduší některé úkony a bude práci lidí více doplňovat.

Více souvisejících

Roboti Hudba Itálie Andrea Bocelli kultura zajímavosti

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy