Zemřel Pavel Bobek (†76), gentleman české country prohrál boj s těžkou chorobou

Praha - Ve věku 76 let zemřel dnes v Praze po dlouhé těžké nemoci populární rokenrolový zpěvák a gentleman české country Pavel Bobek. Stalo se tak po již mnohokrát vyhraném a urputném boji s těžkou chorobou, oznámila dnes jeho dcera Klára Mixová. K jeho hitům patří písně Oh Ruby, nechtěj mi lásku brát; Lásko, mně ubývá sil nebo Pojď stoupat jako dým.

Pavel Bobek se narodil 16.září 1937 v Praze, po gymnáziu studoval v letech 1955-1961 na Fakultě architektury a pozemního stavitelství ČVUT. Stejně jako všichni jeho vrstevníci propadl rokenrolu, začal zpívat s fakultní skupinou FAPS, později působil v tzv Studiu bigbeatové hudby a v roce 1959 v divadle Paravan.

V roce 1963 přijal angažmá sólového zpěváka skupiny Olympic. Po odchodu od Olympicu v roce 1965 zpíval s různými skupinami, od roku 1966 nejintenzivněji s Country Beatem, s nímž se v roce 1967 stal stálým členem divadla Semafor, kde působil až do roku 1990.

Nebyl krasozpěvec, ale...

Rozhodující bylo, když se v Semaforu potkal s Jiřím Grossmannem, který ho 'přesvědčil', aby začal zpívat česky," komentoval úmrtí svého kamaráda hudební publicista Miloš Skalka.

Teprve tam se ukázala pravá síla Pavla Bobka, který podle něj nebyl žádný krasopěvec, jeho projev nebyl technicky brilantní. "Šlo spíše o to, co v těch písničkách sděluje. A protože se vedle Grossmanna potkal i s dalšími výjimečnými textaři, ať už to byli Michael Janík, Vladimír Poštulka či Pavel Vrba, dbal na to, aby český text maximálně korespondoval s původním obsahem. To se mu podařilo vrchovatě," dodal Skalka.

Zpěvačka Marie Rottrová se s Bobkem seznámila, když jej kdysi pozvala do pořadu Divadélko pod věží. "Poznala jsem Pavla, jaký je charakterní a báječný člověk. Potom se mnou jezdil jako host mých koncertů. Jezdili jsme spolu autem a strašně moc jsme si povídali. Rozuměli jsme si jak politicky, tak po stránce muziky. Oba jsme milovali americkou hudbu; on country, já spíše soul a jazz," řekla Rottrová, která s Bobkem zpívala známý duet S tím bláznem si nic nezačínej.

"Pavla Bobka jsem měl rád a dokonce tak, že jsem souhlasil, aby zpíval Severní vítr. Jenže Pavel to tenkrát nechtěl, protože byl v období anglosaském. Pak jsem ho potkal a on říká: 'Čověče, ten Severní vítr to je pěkná písnička...," vzpomínal skladatel Jaroslav Uhlíř.

Zdroj: YouTube

Zpíval až do své smrti

Velkým vzorem Pavla Bobka byl americký zpěvák Johnny Cash. Na konci 70. let se spolu setkali na americké ambasádě v Praze. Pavel Bobek si tehdy s legendárním Američanem také zazpíval. Právě české verze Cashových písní, kde nechyběly hity jako Walk the Line nebo Big River vynesly Bobkovi v roce 2010 Zlatou desku.

Album Víc nehledám pomohlo Pavlu Bobkovi dobýt v 72 letech českou hitparádu a sám zpěvák o něm hovořil jako o splněném snu.

V devadesátých letech koketoval s politikou a neúspěšně kandidoval za ODA, velmi rychle se ale vrátil k hudbě. V roce 2007 prodělal mozkovou mrtvici. Ke konci života pronásledovaly Pavla Bobka další velké zdravotní problémy, což mu komplikovalo i vystupování, píše rozhlas.cz. Dlouho se potýkal se srdečními problémy, pak ho trápily bércové vředy, které se nehojily. Kvůli silným bolestem nemohl téměř už chodit.

V roce 2013 byl v rámci udělování hudebních cen Anděl uveden do síně slávy. Tehdy s ním zpíval nabitý sál pražského Výstaviště.

Související

Pavla Bobka (†76) na poslední cestě doprovodili rodina a přátelé. Všechny bývalé lásky plakaly

Pavla Bobka (†76) na poslední cestě doprovodili rodina a přátelé. Všechny bývalé lásky plakaly

Praha - Dlouhý potlesk dnes ve zcela zaplněné velké obřadní síni krematoria v Praze-Strašnicích na poslední cestě doprovodil zpěváka Pavla Bobka, který zemřel 20. listopadu po dlouhé těžké nemoci ve věku 76 let. S oblíbeným interpretem country a rokenrolu se na veřejně přístupný obřad přišli vedle členů rodiny rozloučit početní fanoušci, spolupracovníci a kolegové z branže. Poslední rozloučení bylo stejně neokázalé, jako byl Bobkův umělecký i soukromý život. Mezi množství květin před katafalkem kdosi položil i láhev vína.

Více souvisejících

Pavel Bobek úmrtí

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 51 minutami

Aktualizováno před 59 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy