Zemřela nositelka Nobelovy ceny, básnířka Szymborská

Varšava - Polská držitelka Nobelovy ceny za literaturu Wisława Szymborská ve středu zemřela ve věku 88 let. Informuje o tom agentura AFP.

"Paní Szymborská zemřela poklidně ve spánku ve svém domě v Krakově na jihu Polska," sdělil asistent básnířky Michal Rusinek. Básnířka se narodila 2. července 1923 v Bninu u Poznaně na západě země. Vystudovala literaturu a sociologii na Jagelonské univerzitě v Krakově. V tomto městě strávila zbytek svého života. Szymborská byla autorkou více než desítky básnických sbírek, ve kterých rozebírala především morální hodnoty společnosti. Rovněž se věnovala překladu cizích autorů, zejména francouzských klasických básníků Agrippa d'Aubignea a Theophila de Viau a židovského autora Icyka Mangera.

Básnířka byla známá svojí otevřeností a patřila k předním polským intelektuálním kruhům. Vždy se však držela stranou od politiky.

Nobelovu cenu za literaturu získala v roce 1996.

Související

Donald Trump

Donald Trump byl nominován na Nobelovu cenu za mír

Bývalý americký prezident Donald Trump byl znovu navržen na udělení Nobelovy ceny za mír. Kongresmanka za Republikány Claudia Tenney tvrdí, že Trump sehrál klíčovou roli při zprostředkování mírových dohod mezi Izraelem a arabskými zeměmi - Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem - v roce 2020. 

Více souvisejících

nobelova cena úmrtí

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Elektrovozy Volkswagen

O elektroauta značky VW není zájem. Fabriky plánují velké propouštění

Elektromobilita představuje významné riziko pro pracovní místa v automobilovém průmyslu, přičemž prodeje elektromobilů v současnosti v Německu zaostávají. Tento trend je obzvláště znepokojivý pro zhruba 1000 zaměstnanců společnosti VW v Sasku, jejichž pracovní pozice jsou nyní ohroženy více než kdy jindy.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Donald Trump si udržuje náskok před Bidenem.

Manhattanští žalobci souhlasí s odložením Trumpova rozsudku

Kancelář okresního prokurátora na Manhattanu oznámila, že je ochotna odložit vynesení rozsudku nad Donaldem Trumpem. Tento krok má umožnit zvážení jeho návrhu na zrušení trestního odsouzení za obchodní podvody v návaznosti na pondělní rozhodnutí Nejvyššího soudu, který prezidentům poskytl širokou ochranu imunity.

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán navrhuje Zelenskému příměří

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý během návštěvy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosažení rychlého příměří ve válce s Ruskem s cílem možného urychlení mírových jednání. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potřebuje spravedlivý mír. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Rusko plánuje vybudovat vlastní vesmírnou stanici. Postaví ji umělá inteligence

Rusko plánuje zahájit stavbu vlastní vesmírné stanice v roce 2027 vypuštěním prvního modulu, uvedla ruská vesmírná agentura Roskosmos na platformě Telegram. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy