Mezinárodní den tance opět rozhýbe Ostravu

Ostrava - Již dnes v rámci oslav Mezinárodního dne tance čeká na Ostravany zajímavý taneční program, který společně připravily Kulturní centrum Cooltour, MOVE Ostrava a Národní divadlo Moravskoslezské za podpory Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě a celorepublikové záštity Vize tance. Sraz diváků i tanečníků se uskuteční v 15.30 hodin před Forem Nová Karolina, odkud bude městem pokračovat společný průvod.

Cílem akce, za níž v České republice stojí občanské sdružení Vize tance, je spojit dohromady tanec, jeho různé podoby a oslavit tuto divadelní formu. Radovat se z její univerzality rušící veškeré bariéry a spojit lidi dohromady společným jazykem – tancem. Sraz diváků i tanečníků se uskuteční v 15.30 hodin před Forem Nová Karolina, odkud bude městem pokračovat průvod tanečníků všech žánrů, a to se zastávkami u zajímavých míst centra Ostravy. Na jednotlivých zastávkách se tanečně představí zástupci různých tanečních stylů. Diváci se mohou těšit na ukázky z představení Národního divadla moravskoslezského Barocco&Carmina burana, přes fragment choreografie studentů JKGO, street dance, hip hop, flamenco, disco až k tangoargentino. Jedna zastávka bude také věnována občanskému sdružení Bílá holubice, které se zaměřuje na podporu umělecké a sociální integrace občanů se zdravotním postižením. Součástí ostravského Mezinárodního dne tance bude i putovní lekce klasiky, která zahrnuje ukázku baletního tréninku. Na Jiráskovém náměstí (Kuří rynek) pak v 16.30 hodin propukne velký souboj tanečních stylů neboli battle.Celá akce vyvrcholí výukou a tancem společné taneční vazby (flashmobu), do které se mohou zapojit všichni. Letošní choreografii si speciálně pro Ostravu připravili mistři Evropy v salse 2013 Michaela Gatěková, Jakub Mazůch a Patrick Ulman.

Zdroj: YouTube

V 17.45 hodin bude následovat Swingová venkovní tančírna před Cooltourem. Ve stejnou dobu odstartují v Cooltour baru a kavárně ukázky tanečních lekcí a po nich lekce současného tance. Po celý den se v Cooltouru budou navíc promítat taneční filmy. Více informací a kompletní program lze nalézt na https://www.facebook.com/events/825794794151026/

Související

Balet Don Quijote v Národním divadle moravskoslezském (foto: Anna Rassmussen a Martin Popelář)

Národní divadlo moravskoslezské uvede komicky laděný balet Don Quijote

Ostrava - Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostí Michal Štípa.
Teror v Národním divadle moravskoslezském (foto: Radovan Šťastný)

Diváci rozhodnou, jak dopadne ostravská inscenace Teror

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské připravilo dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Je přípustné obětovat plné letadlo lidí, když víte, že tím zachráníte 70 000 životů? Výsledky hlasování se po každé repríze inscenace Teror objeví na mezinárodním webu, který sleduje teritoriální výsledky hlasování http://terror.theater/.

Více souvisejících

Národní divadlo moravskoslezské (NDM)

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy