V neděli se Praha roztančí v rytmu flamenka

Praha - V hlavním městě se zítra můžete těšit na oslavy Mezinárodního dne flamenka. Uvidíte exhibiční vystoupení flamencových souborů, koncert kapely Flamenco Experience Sextet a zúčastnit se můžete i tanečních lekcí.

Pořadatelé lákají kromě zmíněných vystoupení i na flamenco-latino diskotéku, španělské delikatesy či flamenkový bazar. „Den flamenka je otevřen pro všechny, kdo chtějí poznat sílu hudby a tance plné temperamentu a energie" vyjádřila se organizátorka z agentury FIESTA FLAMENCA Karol Martincová.

Zítra odpoledne se návštěvníkům otevřou dveře hned tří flamenkových akademií – ve 12 hodin akademie Flamenkeria ve Veletržní ulici, o dvě hodiny později studio ITAKA v Korunní na Praze 2 a poslední v 16 hodin studio Element v Opletalově ulici. Do všech tří objektů bude vstup zdarma. Děti i dospělí budou mít možnost naučit se základní kroky flamenka, k dispozici budou i rekvizity, jako jsou kastaněty, vějíře či velký šátek zvaný manton. Návštěvníci se dozví se také něco o historii a současnosti tance.

V 19 hodin se akce přesune do Retro Music Hall ve Francouzské ulici na Vinohradech, kde jsou na programu exhibiční choreografie jednotlivých flamenkových souborů a tanečních akademií. Ve 20.45 hodin se na pódiu ukáže mezinárodní flamenko-jazzový projekt Flamenco Experience Sextet, následovat bude diskotéka s DJem Ekirne a celý večer bude zakončen flamenkovým silvestrem, oficiální Den flamenka totiž připadá na pondělí 16. listopadu.

Související

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?
Koncert, ilustrační foto

Hudební kluby vyzvaly soud, aby zrušil zákaz tance pro neočkované

Čtyři hudební kluby z Brna a Prahy žádají Nejvyšší správní soud, aby zrušil část mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které reguluje například tanec v klubech či diskotékách. Návrh společně podávají Fléda, Kabinet múz a Metro z Brna s pražskou MeetFactory, oznámil dnes v tiskové zprávě PR manažer Flédy Martin Brzobohatý.

Více souvisejících

tanec Praha Retro Music Hall

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 24 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy