Prahu roztančí argentinské tango

Praha – Uhrančivý rytmus argentinského tanga a originální taneční choreografie nabídne první ročník Divadelní Odysey. Nový festival odstartuje svůj desetidenní maraton tance a pohybového divadla již v neděli 20. července. Slavnostní zahájení v Divadle Hybernia v 19.15 bude patřit výrazné osobnosti tuzemské scény, tanečnici a choreografce Lence Vagnerové a jejímu představení Jezdci s oceněním Taneční inscenace roku 2013. Pomyslnou štafetu po ní v druhé půli večera přebere Patricie Poráková a její inscenace Quilombo. Po představení se návštěvníkům navíc otevře tradiční argentinská tančírna Milonga, aby to, co před tím viděli na jevišti, mohli sami vyzkoušet na parketu.

„V sobotu 19. července se uskuteční festivalový prolog, v rámci kterého přivedeme taneční a pohybové umění přímo do srdce Prahy, na Václavské náměstí. Představení budou samozřejmě zdarma." líčí Šárka Pavelková z pořadatelské agentury ProFitArt. Po několika letech se tak do Prahy v bravurním podání 420PEOPLE vrátí legendární Package japonského choreografa Shusakua Takeuchiho a pořádnou dávku spontaneity s trochou zdravého šílenství nabídne představené Much More Than Nothing nezávislé taneční skupiny ME-SA.Divadelní Odysea proběhne od 20. do 30. července v Divadle Hybernia, na Lodi Tajemství a v Zítkových sadech u Palackého náměstí. Během deseti dnů nabídne na tři desítky představení v podání špičkových souborů domácí i zahraniční pohybové scény včetně několika premiér. Stejně jako zahájení, i ostatní večery budou plné zdánlivě nevyčerpatelné energie, odvážných choreografií a originálních pohybových variací. Kromě toho, že Lence Vagnerové patří úvodní večer Odysey, přispěla do programu i další dramaturgickou lahůdkou - 28. července uvede v Divadle Hybernia premiéru koprodukční inscenace Sorcerer. Zároveň se v programu vrátí i ke dvěma ze svých dřívějších úspěšných inscenací: La Loba a Mah Hunt. Ve znamení návratu budou také hned následující večery v Divadle Hybernia. Po dlouhých pěti letech se s populární inscenací SCLAVI/Emigrantova píseň před publikum znovu postaví respektované studio Farma v jeskyni, jež toto úchvatné hudebně-vizuální pásmo inspirované příběhy a písněmi Rusínského etnika uvede hned třikrát, a to ve dnech 23., 24. a 25. července.Druhá polovina přehlídky nabídne další premiéru, Čekání na déšť uznávaného polského souboru Opolski Teatr Lalki i Aktora. V inscenaci s mezinárodním obsazením se na jevišti potkají herci, muzikanti, tanečníci a loutky. Poprvé se tak stane v sobotu 26. července. Závěrečný den se společným představením With Unarmed Forces představí dva špičkové soubory pohybového divadla, a to vizuální Clipa Theater z Izraele a fyzické Teatr Novogo Fronta.Divadelní Odysea chystá bohatý program i pro nejmenší návštěvníky. V Zítkových sadech u Palackého náměstí vyroste cirkusová aréna, jež nabídne divadelní představení a klauniády v podání v oboru jedinečných ansámblů Sacra Circus Števa Capka, Squadra Sua, La Mauvaise Graine či Divadla Minor. Jednotlivým představením budou předcházet kreativní dílničky, kde se děti naučí hravou formou novým věcem a budou se také moci později do představení zapojit. Vstupenky v ceně od 175 Kč jsou v prodeji prostřednictvím sítí Ticketportal a Eventim a v místech konání. Podrobné informace na www.odysea.pro.

Související

Pouliční klaunské představení Soldates

Divadelní Odysea otevírá pro děti cirkusovou arénu

Praha – Veselé klauniády, hravá představení í kreativní dílny nabídne každé odpoledne ode dneška až do středy 30. července dětem i jejich rodičům Divadelní Odysea. Cirkusová aréna Sacra Circus, která na více než týden opanuje Zítkovy sady u Palackého náměstí, má pro malé návštěvníky připravený bohatý prázdninový program plný pestrobarevného veselí, rozmanitých zážitků a radosti ze hry. Každý den proběhne od 16 hodin kreativní dílna, v níž se děti budou moci vyřádit a naučit se mnoho klaunských i jiných kousků pod vedením těch, kteří jim o hodinu později zahrají veselá představení s gejzíry bláznivých nápadů i pěknou muzikou.

Více souvisejících

Divadelní Odysea

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy