Květinová galerie ozdobí Výstaviště i kostel sv. Jana Křtitele

Kroměříž – Ode dneška až do neděle 28. srpna můžete navštívit již 40. ročník prodejní zahradnické výstavy s názvem Floria Léto 2016. Podtitul Květinová galerie láká včetně květin a rostlin nejrůznějších druhů také na umělecká díla a bohatý doprovodný program.

„Lidé budou moci obdivovat například lilie, jiřiny, mečíky či růže. Nebudou chybět kaktusy a sukulenty, trvalky, vodní rostliny, okrasné keře či bylinky," popisuje manažer výstavy Vojtěch Zahradník. Květinovou galerii doplní také díla uměleckých sochařů, sklářů, řezbářů a malířů. Vystaveny zde budou i charitativní fotografie českých osobností s miminky, které vznikly na podporu dětí z kojeneckých ústavů. Na snímcích, které vytvořila fotografka Nguyen Phuong Thao, se představí Vojtěch Dyk, Tatiana Vilhelmová, Ondřej Brzobohatý či Petra Kvitová.

„Letos se výstava nově rozšíří i mimo areál výstaviště Floria, návštěvníci si budou moci prohlédnout také květinami vyzdobený kostel sv. Jana Křtitele v Kroměříži, jednu z nejvýznamnějších barokních dominant města," doplňuje Zahradník.

Připravená je i prodejní výstava Klubu kaktusářů Frailea Kroměříž, expozice sukulentů a balkonových rostlin ale i moderní a historická zemědělská technika. „Návštěvníci si budou moci prohlédnout výstavu drobného zvířectva, nebo si zakoupit široký sortiment potřeb pro dům a zahradu. K dispozici bude i unikátní hřiště Dětský svět s množstvím prolézaček, skluzavek a jiných atrakcí. Pro děti jsme navíc po celou dobu akce připravili herní program a soutěže," dodává Zahradník.

V rámci doprovodného programu zde vystoupí Vlasta Horváth, Martin Maxa či dechovka Moravská veselka. Návštěvníci se navíc mohou přihlásit do soutěže o nejlepší vdolek, které stačí přinést poslední výstavní den na výstaviště Floria. Pro nejlepší budou připraveny odměny ve formě poukázek na nákup.

Floria potrvá do neděle 28. srpna.

Související

Růže, ilustrační fotografie

Češi šetří. Klesl zájem o objednávky kytic on-line

Prodejci květin, které ČTK oslovila, sledují po uvolnění protiepidemických opatření pokles zájmu o objednávky kytic přes internet. Lidé se vracejí do kamenných prodejen, i když někteří zákazníci u on-line nákupů zůstávají. V souvislosti s růstem životních nákladů některá květinářství zaznamenala pokles prodejů i snížení útraty. Přestože na Den matek, který letos připadá na 8. května, prodejci květin čekají vyšší zájem, zákazníci kytice častěji poptávají na Valentýna či Mezinárodní den žen (MDŽ).
Růže, ilustrační fotografie

Zájem o rozvoz květin je na MDŽ větší než na Valentýna

Květiny v e-shopech s rozvozem na dnešek, na který připadá Mezinárodní den žen (MDŽ), za poslední dva týdny objednalo podle analýzy společnosti Shoptet zhruba třikrát více Čechů než na začátku února, tedy před Valentýnem. V běžných měsících kupuje květiny on-line v průměru 30.000 mužů, před MDŽ je to až 140.000.

Více souvisejících

Květiny Kroměříž Umění

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 10 hodinami

Barcelona pomohla svému rivalovi. Real Madrid slaví rekordní 36. titul v La Lize

Fotbalisté Realu Madrid získali svůj rekordní 36. titul ve španělské La Lize. Rozhodlo se o tom v sobotu ve 34. kole, když Real zdolal Cádiz 3:0 a Barcelona pak prohrála na hřišti Girony 2:4.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy