Celníci omylem zmařili vývoz Picassova obrazu na výstavu

Praha - Celníci na pražském ruzyňském letišti minulý týden nedovolili vyvézt do Švýcarska cenný obraz Pabla Picassa. Nezdálo se jim totiž povolení k vývozu kulturní památky, byl to však omyl, obraz měl být legálně zapůjčen na výstavu, informuje v úterý server Novinky.cz.

„Cestující se dostavil na letiště a předložil dokumenty k obrazu, který chtěl vyvézt. Ty se ale kolegům zdály podezřelé, a tak vývoz nepovolili,“ řekl v úterý deníku Právo mluvčí celní správy Jiří Barták s tím, že událost vedle celníků prověřovala i Národní galerie v Praze.

Jan Třeštík, ředitel Galerie Středočeského kraje, který je právě služebně v Americe, Právu zatelefonoval, že zadržení Picassova obrazu na ruzyňském letišti byl ve skutečnosti politováníhodný omyl a že nešlo o žádný pokus o nelegální vývoz.

Tento kvaš na kartónu, pojištěný oficiálně při přepravě na 3,5 miliónu eur (90 miliónů korun), měl být zapůjčen na současnou velkou Picassovu výstavu do Curychu ve Švýcarsku.

Soukromý majitel díla měl nabídku od organizátorů této výstavy, a protože dílo je prohlášeno za kulturní památku, žádal o jeho zcela oficiální vývoz. Galerie Středočeského kraje zápůjčku garantovala s tím, že obraz bude zapůjčen do Curychu a opět se vrátí do České republiky. Třeštík dále uvedl, že má od ředitele celní správy omluvný e-mail.

Související

Více souvisejících

Celníci Umění

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy