Nejpodivnější války všech dob? Nechtěná invaze i bitva, z níž se vrátilo se více vojáků, než vyrazilo

Válka je tragickou událostí, do které odchází muži od rodin a mnozí se nevrátí. Ne však v případě Lichtenštejnska. To do svého posledního vojenského konfliktu poslalo hrozivou jednotku čítající 80 vojáků. Domů jich přišlo 81.

Lichtenštejnsko důsledně dodržuje politiku neutrality a je jednou z mála zemí světa, které si neudržují žádnou stálou armádu. Ne vždy tomu tak bylo. V 19. století tam jednotka přiměřená velikosti maličké země existovala a postarala se o jednu z nejzábavnějších historek z oboru vojenství. A není to jediná kuriozita, kterou zemička přitáhla. Tak například v roce 2007 do ní omylem podniklo invazi Švýcarsko.

Ve středověku a v průběhu renesance se na území dnešního Lichtenštejnska bojovalo velmi často. Hrad v srdci malého státu dvakrát zničily nájezdy Turků - nejprve v roce 1529 a pak ještě jednou v roce 1683. Národ z Lichtenštejnska si vydobyl samostatnost v roce 1806 a od té doby si spokojeně žije na území mezi Švýcarskem a Rakouskem.

V napoleonských válkách si země zažila okupaci postupně od Francie, Ruska, opět Francie a nakonec Německa. Až od roku 1813 je Lichtenštejnsko definitivně svobodné. Svého posledního vojenského konfliktu se zúčastnilo v roce 1868 a byl to právě ten, který nesmazatelně vstoupil do dějin.

V tomto roce se odehrávala tzv. prusko-rakouská válka. Lichtenštejnsko nechtělo za válčícími mocnostmi zůstat pozadu a do konfliktu vyslalo 80 vojáků. Válku všichni přežili a v nějaké fázi konfliktu narazili na italského vojáka. Ten se s nimi velmi spřátelil a rozhodl se, že se raději vrátí s nimi, než do rodné Itálie.

Zemička vojenské incidenty přitahuje

Brzy po skončení války byla lichtenštejnská armáda definitivně rozpuštěna. Prohra německé koalice uvolnila zemi z povinnosti udržovat armádu a parlament toho bleskově využil. Vládce sice protestoval, že to zanechá naprosto nechráněné území, ale nakonec mu to nebylo nic platné.

V roce 2007 se pak Lichtenštejnsko zapletlo do další vojenské kuriozity a stalo se cílem Švýcarské invaze. Až na to, že to byl naprostý omyl. Trénující jednotka 170 švýcarských vojáků se ztratila a do země náhodou zabloudila.

Invaze skončila, když si velitel chybu uvědomil a otočil malou armádu zpět domů. Švýcaři později Lichtenštejnsko o incidentu informovali a velmi oficiálně se omlouvali. Obyvatelé malé země si z toho nic nedělali. Prý vojáky ani nikdo neviděl. Mluvčí vlády celou událost uzavřel vtípkem, že dokud k nim Švýcarsko nevtrhne s bojovými vrtulníky, tak to vůbec nevadí.

Související

Více souvisejících

lichtenštejnsko Armáda Itálie evropa historie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy