Děsiví revenanti: Vrací se na Dušičky mrtví mezi živé

Již odpradávna lidé věří v přízraky mrtvých, kteří vstávají z hrobů, děsí živé a škodí jim. Tito nemrtví, kteří opouštějí své hroby, se označují jako revenanti. Protože se jich lidé pochopitelně báli, snažili se všemožně zabránit jejich návratu. Tyto představy se v lidové kultuře udržely až do 20. století.

Proč se mrtví vracejí mezi živé?

Podle lidové víry se na svět živých vraceli tzv. nečistí zemřelí, tedy ti, kteří zemřeli za neobvyklých okolností (třeba násilným způsobem), sebevrazi nebo vrazi. Jejich smrt vzbuzovala obavy, protože byla přisuzována nějakým negativním silám. Především pak byla vnímána taková smrt jako těžký hřích. Duše mrtvých tedy nemohla najít klid, nebožtík byl vlastně odsouzen k vracení se na zem a ke strašení.

Pokud někdo zemřel nějakým nešťastným způsobem, byl odsouzený k návratu mezi živé. Tak po smrti strašily třeba osoby, které umrzly, uhořely, utopily se nebo byly zavražděné. Pokoj po smrti však nenalezly ani těhotné ženy, šestinedělky nebo nepokřtěné děti. Nebožtíci, kteří byli zavražděni, se pak vraceli na svět s touhou po pomstě a spravedlnosti. Matky, které zemřely po porodu, se vracely ze záhrobí, aby se postaraly o své děti. Pokud však někdo živý tento přízrak matky spatřil, měl do roka zemřít.

Mezi tzv. nečisté zemřelé patří především zločinci a provinilci. Ti musejí po smrti pykat za své hříchy a jejich nečistá duše nemůže najít klidu. Nejedná se přitom jenom o vrahy a zloděje, ale také například o dlužníky, nevěrníky, opilce, špatné rodiče, kruté pány a hospodáře.

Často se v písemných pramenech objevují revenanti, kteří za života ukradli část půdy, a proto po smrti chodili s hraničním kamenem na zádech. Pokud někdo živý toto strašidlo spatřil, mohl jeho duši vysvobodit a očistit. Stačilo, aby mrtvému řekl, ať kámen vrátí na své původní místo.

V lidových pověstech je častým motivem zjevování se mrtvého majitele panství, který se špatně choval ke svým poddaným. Tito krutí páni pak nemohli po smrti najít klid. Takové přízraky jezdili třeba v černém kočáře, strašili bez hlavy nebo museli na zemi napravovat své hříchy.

Strašit živé však mohli také mrtví, kteří nebyli spokojeni se svým pohřbem, s rozdělením dědictví nebo na kterých byla spáchána nějaká křivda. Většinou pak vstávají z hrobů, aby danou situaci nějakým způsobem napravili. Tito nebožtíci se pak na svět vraceli jako bílá postava a neměli zpravidla v úmyslu někomu ublížit. Přichází se například usmířit nebo naposledy rozloučit s pozůstalými, pomoci s domácností a hospodářstvím či starostí o děti. Někdy však také předpovídali svým blízkým smrt.

Na svět živých se vraceli i mrtví, kteří nebyli spokojeni s průběhem svého pohřbu – mohli pak po pozůstalých žádat třeba vložení nějakého předmětu do rakve či opakování obřadu. V písemných pramenech jsou také dochovány zmínky o přízracích požadujících do rakve jiné oblečení, stěžujících si na zimu, nebo prosících pozůstalé, aby nad jejich smrtí už přestali truchlit. Posledně zmiňovaný případ se měl odehrát třeba v jedné obci na Chrudimsku, odkud pochází zpráva o mrtvém sedlákovi, jehož duše nemohla mít po smrti klid, protože po něm jeho žena velmi truchlila. Někteří mrtví chtěli ještě po smrti stihnout to, co za života nestihli – ať už se jednalo o nějakou práci v domácnosti, finanční transakci nebo třeba stavbu domu. Když to udělali, mohli teprve najít pokoj.

Mrtví se zjevovali v různých podobách. Vraceli se na svět jako lidé, bílé nebo černé postavy, ale také jako skřítkové, psi, kočky, hejkalové, rusalky, můry či jiná strašidla. Také bludičky byly pokládány za nešťastné duše. Velmi rozšířená byla v našem prostředí víra v upíry, jejichž těla se v hrobě nerozložilo. Upíři pak vstávali z hrobů, vraceli se mezi živé, aby jim škodili. Mohli na sebe vzít podobu člověka, kočky, vlka nebo žáby. Upíry se stávali lidé, kteří odešli z tohoto světa nešťastným způsobem, sebevrazi a ti, kteří se nějakým způsobem odlišovali od ostatních – tedy tělesně postižení jedinci a podobní „podivíni“.

Další častou kategorii představují můry, které se v podobě bílého stínu vkrádaly do stavení klíčovou dírkou. Pak jeho obyvatele trápily a nenechaly je v klidu spát.

Jak zabránit mrtvým v návratu?

Z obavy před návratem nečistých zemřelých se zrodily lidové způsoby a prostředky, které tomu měly zabránit. Vstávání z hrobu zabraňovalo prý například vkládání určitých předmětů do rakve (mince, rostliny, chléb, sůl nebo česnek). Mrtvým byly také někdy svazovány nebo kamením zatěžovány končetiny – to aby nemohli z rakve vstát. Ze stejného důvodu se rakev omotávala provazem nebo řetězem. Velký význam byl přisuzován i modlitbám, kříži nebo svěcené vodě.

V pohřebních praktikách proti návratům mrtvých se odrážela stará lidová víra, že duše může opustit tělo až poté, co dojde k jeho rozkladu. Některé způsoby pohřbívání jsou spojovány se strachem z upírů. Pokud se mrtvá osoba během svého života nějakým způsobem odlišovala od ostatních, bylo zde podezření, že se po smrti stane upírem. Proto byla pohřbívány zpravidla na okraji hřbitova nebo na odlehlém místě. Mrtvým byly svazovány končetiny, zatěžována těla kameny, někdy dokonce rozbíjena lebka. O těchto praktikách se dozvídáme z písemných pramenů., ale také z archeologických výzkumů.

Pokud všechny výše uvedené způsoby zklamaly, a mrtvý se stále vracel mezi živé, muselo být nebožtíkovo tělo spáleno. Jednalo se prý o vůbec nejúčinnější opatření.

Související

Desítky lidí utrpěly zástavu srdce při oslavách Halloweenu v Soulu. (29.10.2022)

Nepovedené oslavy Halloweenu v Soulu. Nejméně 153 lidí zemřelo v tlačenici

V tlačenici při sobotních oslavách Halloweenu v jihokorejském hlavním městě Soulu podle nejnovějších údajů zemřelo 153 lidí, včetně nejméně 22 cizinců. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na hasiče. České ministerstvo zahraničí na dotaz ČTK uvedlo, že nemá informace o případných obětech z řad českých občanů.

Více souvisejících

Halloween Dušičky - svátek zesnulých Duchové Revenant upíři

Aktuálně se děje

před 1 minutou

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 19 minutami

před 50 minutami

před 51 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy