Populárnější než Stalin? Vražda Sergeje Kirova je dosud záhadou, rozpoutala brutální čistky

Snad o žádné jiné revoluci v lidské historii se nedá říci, že by agresivněji požírala své děti než ta, kterou rozpoutali bolševici v Rusku a s postupem 2. poloviny 20. století ovládla bezmála polovinu světa. Jedním z mnoha beránků na oltáři komunistické revoluce byl i Sergej Mironovič Kirov, svého času nejpopulárnější sovětský politik, oblíbenější než Stalin.

Podobně jako jiní proletářští vůdci, pocházel Kirov z velmi nuzných poměrů. Narodil se v chudé vesnici na Urale a ještě k tomu přišel o své rodiče, tudíž ho čekala bída života v sirotčinci. Ovšem usmálo se na něj štěstí. Získal stipendium na studium v Kazani. Přes tamější průmyslovou školu to dotáhl až na inženýrský diplom, nicméně kariéra technika ho nečekala. Vzhlédl se v marxistických myšlenkách a započal se výrazně politicky angažovat v socialistických stranách, které se rozvíjely právě na přelomu 19. a 20. století, kdy se k této politické ideologii začal hlásit i Kirov.

Zatčení za nelegální politickou činnost na sebe nenechalo dlouho čekat. Po propuštění se začaly jeho postoje čím dál více radikalizovat, až se přidal k bolševikům, nicméně až do pádu vlády Mikuláše II. musel zůstat na Kavkazu. Zde si vymyslel i svůj pseudonym Kirov. Původně se jmenoval Kostrikov, ale podobně jako Stalin se prezentoval přezdívkou. Aktivně se účastnil bojů s bělogvardějci po celou dobu občanské války v letech 1917-1920, posléze se angažoval v utváření stranické organizace v Ázerbájdžánu a následného připojení této země společně s Arménií a Gruzií k Sovětskému svazu.

Oblastní tajemníci vpřed!

Kirovova cesta k moci byla lemována krvi (např. v Astrachani nechal povraždit 4000 civilistů včetně tamějšího arcibiskupa), nicméně jeho hvězda stoupala a roku 1926 se stal 1. tajemníkem leningradského oblastního výboru. Titul může dnes čtenáři znít směšně, ale právě pozice tajemníka stranického výboru se ukázala jako klíčová při utváření komunistické diktatury. V Kirovově době byl Leningrad (bývaly i současný Petěrburg) stále ještě nejdůležitějším městem v Rusku. Z této pozice byl druhým nevlivnějším mužem hned po Stalinovi v celém Sovětském svazu.

Promyšlený atentát

Nicméně životnost Stalinových spoluhráčů nebyla nikdy dlouhá a to platilo i pro Kirova. Kulka si našla nic netušícího 1. tajemníka leningradského oblastního výboru na chodbě při cestě do vlastní kanceláře ve Smolném institutu v Leningradu 1. prosince 1934. Atentátník Leonid Nikolajev zastřelil jednoho z nejmocnějších komunistů přímo v centru sovětských aparátčíků, kde byli přísně střeženi. Ovšem Nikolajev si přesně počkal na okamžik, kdy byl Kirov bez bodyguarda. Atentátník musel být důkladně informován o podobě sídla i bezpečnostním protokolu komunistického lídra, což vyvolává dodnes nevyjasněné otázky.

Stalin vrahem? Tentokrát nevíme

První, kdo zareagoval, byl pobouřený Stalin. Osobně se ujmul vyšetřování, prohlásil, že za smrtí populárního komunisty stála trockistická kontrarevoluce a zahájil čistky v řadách svých oponentů. O tom, že Stalin využil události k upevnění své moci, není pochyb. Pravděpodobně nechal Kirova sám zavraždit, což by odpovídalo Stalinovu stylu. Nikdy totiž neváhal odstranit i ty nejbližší a nejvěrnější spolupracovníky při sebemenším podezření. V případě Kirova se však Stalin choval odlišně. Jakkoliv se to může zdát podivné, nikdy se příliš netajil tím, že se někoho zbavil, mělo jít totiž o odstrašující příklady. V případě Kirova však sám Stalin nesl rakev a tvářil se jeho smrtí pohnutý. Ovšem kdo ví, jestli toto divadlo nesehrál kvůli Kirovově popularitě, která byla daleko větší ne Stalinova.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Sovětský svaz Josif Stalin atentát Komunismus Sergej Mironovič Kirov

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 30 minutami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Belgičan si v těle sám vytváří alkohol. Pokuty za řízení v opilosti platit nemusí

Soud v Belgii zrušil čtyřicetiletému muži z Brugg povinnost platit dvě pokuty za řízení v opilosti. Muž uspěl s tvrzením, že alkohol produkuje jeho tělo kvůli vzácné poruše. Soud jeho argumenty uznal, řidič tak nadále může za volant. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy