Snaha o získání nacistických dokumentů ukrytých v ČSR skončila skandálem. Kvůli čemu Američané tak riskovali?

V roce 1946 bylo komando amerických vojáků posláno, aby získalo v Československu ukryté nacistické dokumenty. Jejich počínání způsobilo velký diplomatický skandál a obrovskou PR katastrofu pro USA, čehož ihned využili komunisté. Američané s hanbou museli získané dokumenty vrátit Praze.

Celý příběh začal už v říjnu 1945, kdy francouzské ministerstvo zahraničí informovalo jejich české protějšky, že od bývalého seržanta SS Guntera Achenbacha zjistili informace o ukrytých nacistických dokumentů někde blízko u Prahy. Tím místem byla rokle Dušno u vesnice Štěchovice, kdy bývala pobočka koncentračního tábora Flossenbürg.

Češi však s tím nic neudělali, navzdory snahám francouzského vojenského atašé. Francouzi po několika měsících předali informace Američanům. Ti se rozhodli dokumenty získat. Operace „Skryté dokumenty“ (Hidden Documents) byla spuštěna.

Americké komandu o 13 mužích se s Achenbachem po ubytování v hotelu prestižním pražském hotelu Alcron vydalo 11. února do rokle Dušno. Achenbach našel ukrytou štolu, kde byly ukryté dokumenty. Komando pod vedením kapitána Stephena Richardse, specialisty na výbušniny, se zbavilo celkově 32 nástražných min.

Československé úřady o jejich činnosti věděly, nic s tím však nedělaly. Až 13. února, z neznámých důvodů, se odhodlali k akci. Zatímco větší část Američanů už odjela i s nákladem do Německa, tři Američané oslavovali úspěšnou akci v hotelu Alcron. Byli zatčeni a předvedeni před Generální štáb Československé armády.

Případ vzbudil velkou pozornost médií, a to i těch amerických. Československo akci amerických vojáků vnímalo jako hrubé porušení jeho suverenity a krádež důležitého státního majetku. Americký velvyslanec se musel osobně omluvit prezidentovi Edwardu Benešovi. Americká vláda uvedla, že akce se udála bez jejího souhlasu a že dokumenty musí být vráceny. V březnu se vrátily do Prahy.

Celá událost byla hrozivou PR katastrofou pro USA, upozorňuje Igor Lukeš, profesor historie na Boston Univerzity. Komunisté se okamžitě chopili příležitosti a vykreslili celou událost jako doklad věrolomnosti Spojených států.

A obsah tajných dokumentů, kvůli kterým celá tato diplomatická rozmíška vznikla? Ke zklamání Američanů neobsahovaly žádné šokující informace či užitečné návrhy zbraní. Byl to jen osobní a administrativní archív Karla Hermanna Franka, státního ministra pro protektorát. Mnohem důležitější byl pro Československo, protože obsahoval státní dokumenty, inventury českých cenností či seznamy českých kolaborantů a vůdců špionáže. Informace získané z dokumentů byly použity k odsouzení Franka k smrti.

Související

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

Více souvisejících

nacisté Československo II. světová válka USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 40 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy