ROZHOVOR | Za ukrutná vedra si můžeme sami, říká známý klimatolog

ROZHOVOR - Proč je v poslední době takové horko a proč jsou takové výkyvy počasí? Podnebí se se mění a můžou za to především lidé. Podle klimatologa Radima Tolasze by se lidé měli zamyslet a začít s tím něco dělat.

Radim Tolasz je přední český klimatolog působící v Českém hydrometeorologickém ústavu. Je činný i v několika mezinárodních organizacích. Mnoho let je expertem na klimatologická data ve Světové meteorologické organizaci (WMO), od roku 2011 zastupuje Českou republiku ve Skupině pro pozorování Země (GEO) a od roku 2014 je členem Mezivládního panelu pro změnu klimatu. Je také jedním z tvůrců databázové aplikace CLIDATA, která se využívá ve více než 30 zemí světa, a mimo to je autorem či spoluautorem řady odborných, vzdělávacích a populárních publikací.

Proč je v současné době takové horko?

Horko je v meteorologii charakterizováno jako subjektivní pocit jednotlivce, který je u nás zpravidla zapříčiněn vysokou teplotou ve spojení s vysokou vlhkostí. Tento pocit vzniká u citlivějších jednotlivců již při teplotách nad 25° C, které se v létě vyskytují v Česku zcela běžně.

Nepřirozené jsou u nás vícedenní období horkých dní s teplotou nad 35° C, které jsme zaznamenali v srpnu 2015. Výhledy do nejbližších desetiletí nám však říkají, že se budou taková období vyskytovat pořád častěji.

Co je příčinou výkyvů, kdy jeden den je přes 30 stupňů a další prší a je bouře?

Rychlé změny počasí jsou ve střední Evropě obvyklé a horké dny bývají běžně zakončeny bouřkami s deštěm. Přes střední Evropu běžně postupují jednotlivé frontální systémy, které mění stav počasí v jednotlivých regionech. V posledních letech se však vlivem globálních změn klimatu vyskytují častěji déletrvající horké vlny nebo dochází k výše uvedeným změnám rychleji

Souvislé teplé období bývá v létě přerušeno jen jedním nebo dvěma chladnějšími dny, v zimě naopak. To souvisí se změnami atmosférické cirkulace, na kterou má vliv nejen globálně vyšší teplota, ale i například změny albeda v Arktidě nebo posuny tzv. tryskového proudění.

Ovlivňují zvýšené teploty koloběh vody v přírodě?

Samozřejmě. Vyšší teplota znamená vyšší výpar. Ve střední Evropě se teploty postupně zvyšují, ale roční úhrn srážek kolísá kolem průměru. Vyšší výpar tedy znamená méně vody v krajině a snadnější nástup sucha, které mívá v posledních letech delší trvání a horší projevy.

Jak moc se za posledních 50-100 let změnily průměrné teploty? Je tento rozdíl výrazný, nebo si to lidé jen myslí?

Změna průměrných teplot se počítá v desetinách stupňů Celsia. To se může někomu zdát zanedbatelné, ale opak je pravdou. Pokud globální analýzy říkají, že se průměrná teplota zvýšila za 200 let o 1° C, pak v Evropě (i v Česku) je tento vzestup 1,5° C. Změna průměrné teploty však není tím nejdůležitějším projevem změn klimatu u nás.

Zvyšuje se trvání a četnost horkých vln, častěji se vyskytují přívalové srážky, v zimě je menší zásoba vody ve sněhu, zvyšuje se četnost bouřkových situací a období sucha jsou delší. Tyto problémy musíme řešit, ne je odmítat v diskusích o desetinách stupňů Celsia.

Myslíte si, že je něco pravdivého na předpokladech, že do roku 2300 bude polovina Země neobyvatelná kvůli nesnesitelným horkům?

Tyto předpoklady vycházejí pro některé regiony z některých klimatických modelů. Jsou to však takzvaně horní a nejpesimističtější odhady a zatím jsem neviděl, že by se tyto extrémní projekce týkaly „poloviny Země“.

Je možné tomuto nějak předejít?

Světové společenství se snaží vrátit klima do svého přirozeného (přírodního) stavu tím, že zvyšuje tlak na snižování emisí skleníkových plynů a na změny ve využívání půdy. Pařížská dohoda je krok správným směrem – lidstvo by se mělo nad svým přístupem k přírodě zamyslet a konat. Nižší koncentrace antropogenních skleníkových plynů postupně umožní návrat k přirozenému kolísání klimatu, které je dnes zastíněno změnami antropogenními.

Měli bychom se nějak bát změn v nejbližší době přímo v České republice, potažmo v Evropě?

Strach není tou nejlepší reakcí. Dnes známé projekce vývoje klimatu ukazují, že ve střední Evropě budeme muset řešit problém hlavně s nedostatkem vodních zdrojů a s častějším výskytem extrémního počasí. To je zvládnutelné za předpokladu, že nebudeme tyto problémy zlehčovat a řešení odkládat.

Dnes se ve světě hodně diskutuje o tom, jak tyto problémy zvládnout – co a jak změnit, co, jak a kdy připravit, které aktivity podpořit a které naopak zakazovat nebo jinak vytěsnit. U nás diskutujeme o tom, jestli má člověk opravdu na klima nějaký vliv a jestli je vhodné s tím něco dělat. Už bychom i v Česku měli pochopit, že Země je kulatá.

Související

Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 
Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

rozhovor globální oteplování Země věda Radim Tolasz

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 33 minutami

před 42 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy