Vedro ze Sahary dál spaluje Evropu. Mrtvých přibývá, Katalánsko v plamenech

Vlna veder, která tento týden dorazila do velké části Evropy, by měla dnes v některých zemích mírně polevit. Například v ČR a Německu, kde padaly ve středu červnové teplotní rekordy, se dnes čekají o něco nižší teploty. Naopak ve Španělsku a na jihu Francie mají teploty dále stoupat, vrchol (až 44 stupňů) čekají v těchto dvou zemích o víkendu, už v pátek by mohl padnout rekord ve Francii.

Na severovýchodě Španělska, v Katalánsku, vedra ztěžují práci hasičům, kteří tam od středy bojují s rozsáhlým lesním požárem. Několik lidí v této vlně veder v Evropě zemřelo, například v Německu ve středu tři lidé při koupání, stejně jako ve Francii se tento týden utopili v moři tři senioři.

Ve Španělsku dnes na řadě míst čekají meteorologové čtyřicítky, v jihošpanělské Andalusii může být až 42 stupňů. Už ráno v 07:00 SELČ naměřili na některých místech ve Španělsku přes 30 stupňů, například na Mallorce bylo 32,3 stupně.

Asi 350 hasičů bojuje s pomocí 15 letadel od středy s lesním požárem nedaleko Tarragony, podle katalánských médií už shořelo na 5000 hektarů lesa. Asi třicítka lidí musela být z oblasti evakuována, úřady také z preventivních důvodů uzavřely pět místních silnic. Hasiči odhadují, že oheň může zničit až 20.000 hektarů. Podle deníku La Vanguardia jde o nejhorší lesní požár v Katalánsku od července 2012, kdy shořelo 14.000 hektarů v oblasti Alt Emporda u francouzských hranic.

MAJOR wildfires ongoing in Tarragona, Spain with about 3500 hectares reported ablaze. Firefighters making controled burns to contain the fire. Report: Clima Extremo 24 pic.twitter.com/iiqqKpZvKA

— severe-weather.EU (@severeweatherEU) 27. června 2019

Ve Francii očekávají dnes v oblasti jižního toku řeky Loiry 38 až 41 stupňů Celsia, v pátek předpovídají meteorologové až 44 stupňů v dolním toku řeky Rhony. Padnout by tak mohl francouzský teplotní rekord 44,1 stupně, který byl naměřen v srpnu 2003 v departementu Gard na jihu země. Pařížané zažijí letošní nejteplejší den zřejmě v sobotu, kdy se ve francouzské metropoli čeká 38 až 40 stupňů.

Ve Španělsku čekají teplotní maxima o víkendu, kdy by rovněž mohla rtuť teploměru vystoupat až na 44 stupňů. K teplotnímu rekordu země to ale stačit nebude, španělský teplotní rekord je z července 2017, kdy v Córdobě naměřili 46,9 stupně.

Vysoké teploty sužují několik dní také Rakousko, kde kvůli nim ministerstvo zdravotnictví zřídilo speciální telefonní linku. Na ní mohou lidé zdarma volat pro informace a rady, jak ve vedrech postupovat, napsala dnes agentura APA.

Související

Více souvisejících

Počasí Teplotní rekordy Španělsko Francie Německo Požáry ve Španělsku

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 8 hodinami

před 14 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Zdroj: Matěj Bílý

Další zprávy