Další česká medaile z Pekingu. Sáblíková na pětikilometrové trati získala bronz

Poté, co tento týden Ester Ledecká získala zlatou medaili z paralelního obřího slalomu a snowboardu, radují se čeští sportovní fanoušci ze zisku další medaile ze Zimních olympijských her v Pekingu. Ve čtvrtek jí totiž získala rychlobruslařka Martina Sáblíková, když na trati dlouhé 5000 metrů vybojovala bronzovou medaili díky času 6:50:09. Je to pro Martinu Sáblíkovou již sedmá olympijská medaile. Závod vyhrála Irene Schoutenová z Nizozemka, která protnula cíl v čase 6:43,51 a zaznamenala tak nový olympijský rekord.

Pro Martinu Sáblkovou se jedná o čtvrté olympijské hry v řadě, na kterých dokázala získat medaili. Takovýto počin se dosud podařil v české sportovní historii pouze oštěpaři Janu Železnému. Tomu se na krku olympijské medaile houpaly na Hrách v Soulu 1988, Barceloně 1992, Atlantě 1996 a Sydney 2000.

Sáblíkové se zase podařilo získat nejprve ve Vancouveru 2010 a Soči 2014 zlaté, v Pchjongčchangu pak skončila střbrná. Právě pětkilometrová trať je, jak známo, její nejoblíbenější a zatímco na ni doposud tedy získávala zlatou a stříbrnou olympijskou medaili, nynější bronzovou tak tedy tuto sbírku z ní zkompletovala.

Co se týče vítězné Nizozemky Schoutenové, tak tato devětadvacetiletá závodnice vsadila na vysoké tempo, ze kterého už během své jízdy nikterak neslevila a tak z toho byl výsledný čas 6:43,51 minuty, kterým tak překonala olympijský rekord. Ten měla již od Her v Salt Lake City v držení Claudia Pechsteinová z Německa. Druhá pak skončila Kanaďanka Isabelle Weidemannová, které chybělo na nejvyšší stupínek 4,67 sekundy. To Sáblíkové pro změnu chybělo 6,58 sekundy.

Česká reprezentantka bylo vylosována do třetí jízdy společně s Japonkou Misaki Ošigiriovou. Od té se v této své jízdě brzy odtrhla a po většinu času si tak tedy jela svůhj závod. Hned po projetí cílem jí bylo jasné, že zajela nadějný čas a tak jí nezbývalo nic jiného než čekat na další časy dalších soupeřek.

Sáblíkovou dokázala pak překonat z předposlední jízdy Weidemannová, jež měla za přímou soupeřku ve své jízdě Norku Ragne Wiklundovou. Ta nakonec na stupně vítězek neměla. Z poslední jízdy pak vzešla vítězka Schoutenová, jejíž soupeřkou byla pro změnu Italka Francesca Lollobrigidaová. Tato stříbrná medailistka z tříkilometrové tratě odsud z Pekingu tentokrát skončila těsně pod stupněmi čtvrtá.

Sama Martina Sáblíková věděla, že jí los tentokrát příliš nepřál a věděla, že to vzhledem k její soupeřce nebude mít zrovna jednoduché. "Na tréninku jsem se cítila neuvěřitelně, ale po rozlosování jsem byla hodně skeptická. Říkala jsem si, že medaile vůbec není možná, když jsem viděla, kdo jede spolu a já zase pojedu úplně sama. Věděla jsem, že nemůžu kvůli postavení v žebříčku jet s těmi nejrychlejšími, ale ze soupeřek jsem dostala, v uvozovkách, tu nejpomalejší," nechala se slyšet v rozhovoru pro sport.cz.

Sobě si před závodem nevěřila na tolik, že by snad mohla z tohoto závodu cinknout medaile. "Ještě ráno jsem nevěděla, jestli půjdu na led. Nakonec jsem šla jen na kolo, snažila jsem se být více sama, abych nikoho neprudila a srovnala si myšlenky. A abych začala přesvědčovat sama sebe, že na to mám, což bylo těžké. Bylo ale neuvěřitelné, jaká přišla podpora zvenku. Vypadalo to, že byli všichni přesvědčení, že tu placku prostě mít budu," prozradila, jaký byl na ni tlak.

Na trati se nakonec cítila dobře. Hůř jí bylo, když čekala na to, na co bude její čas stačit. "Mně se jelo od začátku dobře. Což jsem po tom, co jsem měla v hlavě, úplně nečekala. Jednou mě trenér trošku vyděsil, protože na mě zakřičel špatně čas. Ale další kolo už volal správně, v tu chvíli jsem se hodně uklidnila. Ale předtím ve mně hrklo a málem jsem měla zástavu. V posledních jízdách to bylo nahoru dolů, chvilku červená čísla, pak zelená. Musela jsem čekat až do konce. Bylo to o nervy," pokračovala Sáblíková.

Ta také ještě neproradila, zda toto nebyl její jeden z posledních olympijských závodů. "Zatím nemám žádný plán. Člověk nechce zklamat, chce ukázat jak sobě, tak ostatním, že tam ještě patří. Uvidíme. Olympiáda je ale olympiáda," dodala.

Rychlobruslení - ZOH v Pekingu (10.2.2022):

Ženy - 5000 m: 1. Schoutenová (Niz.) 6:43,51, 2. Weidemannová (Kan.) 6:48,18, 3. Sáblíková (ČR) 6:50,09, 4. Lollobrigidaová (It.) 6:51,76, 5. Wiklundová (Nor.) 6:56,34, 6. Voroninová (Rus.) 6:56,99, 7. In'T Hofová (Niz.) 6:59,77, 8. Ošigiriová (Jap.) 7:01,17, 9. Zujevová (Běl.) 7:02,91, 10. Horikawaová (Jap.) 7:06,92

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 olympiáda Rychlobruslení Martina Sáblíková

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy