V jídelnách po celém světě se jich už prohánějí desetitisíce. Stroje sahající člověku asi po pás umí vítat hosty, dovést je k jejich stolu, doručit jim jídlo a nápoje a odvézt špinavé nádobí do kuchyně. Robotičtí číšníci se v posledních letech prodávají čím dál víc a mnozí v nich vidí odpověď na problémy s nedostatkem pracovníků v pohostinství, píše agentura AP.
"Nemám pochyb o tom, že tohle je směr, kterým svět jde," řekl Dennis Reynolds, děkan hoteliérské fakulty na vysoké škole University of Houston. Ve školní restauraci robota používají od prosince a podle Reynoldse to ulehčilo práci lidskému personálu a zvýšilo efektivitu.
Jiní ale mají za to, že roboti-číšníci jsou spíše marketingovým trikem, který je daleko od toho, aby nahradil skutečné číšníky a servírky. Nedovedou přijímat objednávky a mnohé restaurace mají schody, venkovní terasy nebo jiné překážky, s nimiž se neumí vyrovnat. "Restaurace jsou docela chaotická místa, takže je dost těžké zapojit automatizaci tak, aby to bylo skutečně produktivní," míní Craig Le Clair, který se automatizací práce zabývá v poradenské společnosti Forrester.
Přesto robotů přibývá. Společnost Bear Robotics sídlící v kalifornské Silicon Valley představila svého robota Servi v roce 2021 a očekává, že do konce roku se jich bude ve 44 amerických státech a v zahraničí využívat na 10.000 kusů. Čínská firma Pudu Robotics založená v roce 2016 už do celého světa dodala 56.000 robotů.
"Všechny řetězce restaurací usilují o co nejvyšší míru automatizace," řekl Phil Zheng z texaské společnosti Richtech Robotics, která se zaměřuje na servery pro roboty. "Během dalšího roku, dvou je lidé budou potkávat všude," dodal.
Model BellaBot od Pudu Robotics si koupil i Li Zhai, když měl v létě roku 2021 problém najít pracovníky pro svou restauraci Noodle Topia na předměstí Detroitu. Robot měl takový úspěch, že pořídil další dva. Teď jeden stroj odvádí návštěvníky ke stolům, zatímco další k nim doručuje misky s horkými nudlemi. Zaměstnanci skládají špinavé nádobí na třetího robota, který ho odváží zpět do kuchyně. Zhaiovi přitom stačí tři lidé při stejném vytížení podniku, které dříve vyžadovalo pět až šest zaměstnanců. A zatímco robot stojí asi 15.000 dolarů (přes 320.000 Kč), zaměstnanec stojí pět až šest tisíc za měsíc, řekl.
Podle Zhaie mají číšníci díky robotům více času na konverzaci se zákazníky, což jim zase zvyšuje spropitné. A zákazníci často na sociální sítě přidávají videa robotů, což přitahuje zájem dalších lidí. "Kromě toho, že ubírají práci, roboti generují tržby," řekl restauratér.
Interakce lidských číšníků s těmi robotickými se mohou různit. Betsy Reynosaová, která pracuje s modelem BellaBot v restauraci ve floridském West Melbourne, řekla, že robot dovede být otravný. "Nemůžete mu říct, aby uhnul, nebo něco takového," uvedla. Kromě toho zažila zákazníky, kteří kontakt s robotem odmítali. Celkově ho ale hodnotila jako přínos, protože díky němu nemusí tolik chodit do kuchyně a zpátky a může se více věnovat zákazníkům.
Problémy s nedostatkem pracovníků urychlily po celém světě přijímání robotů, míní Le Clair. Ve Spojených státech gastroprůmysl na konci loňského roku zaměstnával 15 milionů lidí, což bylo stále o 400.000 méně než před začátkem pandemie, uvádí podnikatelská komora National Restaurant Association. V nedávném průzkumu jí 62 procent restauratérů řeklo, že nemají dostatek zaměstnanců na to, aby se vyrovnali s úrovní poptávky.
Obavy o hygienu spojené s pandemií a rozmach nových technologií jako jsou menu ve formě QR kódů rovněž připravily půdu pro roboty, řekl Karthik Namasivayam, který vede obor podnikání v gastronomii na Michiganské státní univerzitě. "Jakmile podnik začne rozumět jisté technologii a pracovat s ní, další technologie přestanou budit takové obavy a budou s postupem času přijímané mnohem ochotněji," dodal.
Související
Ukrajinské bary vyškrtávají v Česku populární nápoj. Jeho výrobce dál podniká v Rusku
Restaurace chtějí, aby vláda platila za zařazení do michelinského průvodce. Stát by podpořil celou ekonomiku, míní Pohlreich
Aktuálně se děje
před 13 minutami
Finský poslanec střílel opilý před nočním klubem. Policie ho zadržela
před 37 minutami
VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě
před 1 hodinou
Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje
před 2 hodinami
Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR
před 3 hodinami
Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu
před 3 hodinami
WSJ: Putin pravděpodobně nenařídil vraždu Alexeje Navalného
před 4 hodinami
Dohoda, nebo útok na Rafah. Izrael dal Hamásu poslední šanci
před 5 hodinami
Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země
před 6 hodinami
Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech
před 6 hodinami
Hamás zvažuje izraelský protinávrh na příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí
před 7 hodinami
Ukrajinské drony údajně zasáhly dvě ruské ropné rafinerie
před 8 hodinami
Rusko údajně sestřelilo desítky dronů z Ukrajiny
před 9 hodinami
Biden se postaví Trumpovi? Chce se s ním setkat tváří v tvář
před 10 hodinami
OSN spočítala, jak dlouho potrvá renovace Pásma Gazy
před 10 hodinami
Rusové provedli další útoky na energetickou infrastrukturu Ukrajiny
před 11 hodinami
Bez Číny by invaze na Ukrajinu byla pro Rusko náročná, zní z USA
před 13 hodinami
Předpověď počasí: Bude tepleji a beze srážek, míní meteorologové
před 19 hodinami
Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot
včera
Počasí: Česko čeká poslední mrazivá noc. Pod nulou bude jen na západě
včera
Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy
Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva.
Zdroj: Jan Hrabě