V jídelnách po celém světě se jich už prohánějí desetitisíce. Stroje sahající člověku asi po pás umí vítat hosty, dovést je k jejich stolu, doručit jim jídlo a nápoje a odvézt špinavé nádobí do kuchyně. Robotičtí číšníci se v posledních letech prodávají čím dál víc a mnozí v nich vidí odpověď na problémy s nedostatkem pracovníků v pohostinství, píše agentura AP.
"Nemám pochyb o tom, že tohle je směr, kterým svět jde," řekl Dennis Reynolds, děkan hoteliérské fakulty na vysoké škole University of Houston. Ve školní restauraci robota používají od prosince a podle Reynoldse to ulehčilo práci lidskému personálu a zvýšilo efektivitu.
Jiní ale mají za to, že roboti-číšníci jsou spíše marketingovým trikem, který je daleko od toho, aby nahradil skutečné číšníky a servírky. Nedovedou přijímat objednávky a mnohé restaurace mají schody, venkovní terasy nebo jiné překážky, s nimiž se neumí vyrovnat. "Restaurace jsou docela chaotická místa, takže je dost těžké zapojit automatizaci tak, aby to bylo skutečně produktivní," míní Craig Le Clair, který se automatizací práce zabývá v poradenské společnosti Forrester.
Přesto robotů přibývá. Společnost Bear Robotics sídlící v kalifornské Silicon Valley představila svého robota Servi v roce 2021 a očekává, že do konce roku se jich bude ve 44 amerických státech a v zahraničí využívat na 10.000 kusů. Čínská firma Pudu Robotics založená v roce 2016 už do celého světa dodala 56.000 robotů.
"Všechny řetězce restaurací usilují o co nejvyšší míru automatizace," řekl Phil Zheng z texaské společnosti Richtech Robotics, která se zaměřuje na servery pro roboty. "Během dalšího roku, dvou je lidé budou potkávat všude," dodal.
Model BellaBot od Pudu Robotics si koupil i Li Zhai, když měl v létě roku 2021 problém najít pracovníky pro svou restauraci Noodle Topia na předměstí Detroitu. Robot měl takový úspěch, že pořídil další dva. Teď jeden stroj odvádí návštěvníky ke stolům, zatímco další k nim doručuje misky s horkými nudlemi. Zaměstnanci skládají špinavé nádobí na třetího robota, který ho odváží zpět do kuchyně. Zhaiovi přitom stačí tři lidé při stejném vytížení podniku, které dříve vyžadovalo pět až šest zaměstnanců. A zatímco robot stojí asi 15.000 dolarů (přes 320.000 Kč), zaměstnanec stojí pět až šest tisíc za měsíc, řekl.
Podle Zhaie mají číšníci díky robotům více času na konverzaci se zákazníky, což jim zase zvyšuje spropitné. A zákazníci často na sociální sítě přidávají videa robotů, což přitahuje zájem dalších lidí. "Kromě toho, že ubírají práci, roboti generují tržby," řekl restauratér.
Interakce lidských číšníků s těmi robotickými se mohou různit. Betsy Reynosaová, která pracuje s modelem BellaBot v restauraci ve floridském West Melbourne, řekla, že robot dovede být otravný. "Nemůžete mu říct, aby uhnul, nebo něco takového," uvedla. Kromě toho zažila zákazníky, kteří kontakt s robotem odmítali. Celkově ho ale hodnotila jako přínos, protože díky němu nemusí tolik chodit do kuchyně a zpátky a může se více věnovat zákazníkům.
Problémy s nedostatkem pracovníků urychlily po celém světě přijímání robotů, míní Le Clair. Ve Spojených státech gastroprůmysl na konci loňského roku zaměstnával 15 milionů lidí, což bylo stále o 400.000 méně než před začátkem pandemie, uvádí podnikatelská komora National Restaurant Association. V nedávném průzkumu jí 62 procent restauratérů řeklo, že nemají dostatek zaměstnanců na to, aby se vyrovnali s úrovní poptávky.
Obavy o hygienu spojené s pandemií a rozmach nových technologií jako jsou menu ve formě QR kódů rovněž připravily půdu pro roboty, řekl Karthik Namasivayam, který vede obor podnikání v gastronomii na Michiganské státní univerzitě. "Jakmile podnik začne rozumět jisté technologii a pracovat s ní, další technologie přestanou budit takové obavy a budou s postupem času přijímané mnohem ochotněji," dodal.
Související
Ukrajinské bary vyškrtávají v Česku populární nápoj. Jeho výrobce dál podniká v Rusku
Restaurace chtějí, aby vláda platila za zařazení do michelinského průvodce. Stát by podpořil celou ekonomiku, míní Pohlreich
Aktuálně se děje
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
včera
Babiš oznámil, že se navždy vzdá Agrofertu
včera
New York Times podává žalobu na Pentagon a Hegsetha
včera
Letadlo se Zelenským pronásledovaly záhadné vojenské drony
včera
Je naprostá iluze věřit, že by Rusko mohlo na Ukrajině prohrát, prohlásil belgický premiér
Aktualizováno včera
Na Hrad dorazil Zůna, Šebestyán a Macinka. Jmenování Turka ministrem není pravděpodobné, řekl Pavel
včera
Macron tajně varoval evropské lídry: Existuje šance, že USA zradí Ukrajinu a Evropu
včera
Amerikou hýbe očkovací kauza: Po vakcíně zemřelo 10 dětí, tvrdí úřady. Důkazy ale nikdo nemá
včera
Král Karel III. pronesl vzácné prohlášení k Ukrajině. Odsoudil Rusko
včera
Zemřel světově proslulý kostýmní výtvarník Theodor Pištěk
včera
Co si myslí Evropané? Bojí se války a Trumpa vnímají jako nepřítele
včera
Eurovize čelí nejtěžšímu rozhodnutí v historii: Rozhodne, zda vyhodí Izrael
včera
Putin nezahálí. Po neúspěšném jednání o Ukrajině míří do Indie
včera
Cesta k míru na Ukrajině je nejistá, varuje Trump. Američtí vyslanci chystají setkání s kyjevským představitelem
včera
Proč rozhovory dosud nic nepřinesly? Putin na mír nespěchá, užívá si pocit, že se ho svět doprošuje
včera
Počasí na některých místech potrápí řidiče, avizovali meteorologové
3. prosince 2025 21:58
Na Štědrý den půjde nakoupit i letos. Jeden z řetězců ale bude pokračovat v tradici
3. prosince 2025 21:07
Bývalý princ Andrew je bez dvou dalších poct. Ztrácí status rytíře
3. prosince 2025 19:54
Metro zastavila vážná nehoda. Mladá žena spadla pod soupravu
Vážný incident se v úterý stal na lince A pražského metra. Ve stanici Hradčanská spadla pod soupravu mladá žena, která utrpěla vážná zranění. Zřejmě šlo o pokus o sebevraždu. Událost ovlivnila provoz na zmíněné lince.
Zdroj: Jan Hrabě