Zbraň, o které se nemluví? Vrtulníková loď jde ve stopách mohutných gigantů

MAGAZÍN - Fenomén letadlových lodí v poslední době opět ožívá. Spojené státy vyslaly USS Carl Vinson k břehům korejského poloostrova, světlo světa spatřila nejmodernější letadlová loď USS Gerald R. Ford a i Čína spustila na vodu svou druhou letadlovou loď s předpokládaným označením Šan-tung. Síla a schopnosti těchto lodí se tak dostávají stále více do popředí, čímž upozaďují své mladší "bratříčky" - vrtulníkové lodě, které si ale určitou pozornost také zaslouží.

Jak už název napovídá, vrtulníková loď se na rozdíl od letadlové zaměřuje zejména na dopravu a podporu při útoku helikoptér. Principiálně není od letadlové lodi o moc rozdílná, oproti letadlovým lodím je lehčí, zhruba o sto metrů kratší a jelikož helikoptéry mohou stoupat vertikálně, nepotřebuje vzletovou druhá pro letadla. 

Její historie se začala psát v roce 1956, kdy Velká Británie poprvé použila lehké letadlové lodě třídy Colossus s označením Ocean a Theseus k provedení vrtulníkového výsadku za Suezské krize. Nešlo ještě o vrtulníkové lodě jako takové, pouze přestavěné válečné lodě, které mohly posloužit svému účelu.

Za první vrtulníkové výsadkové lodě na světě se proto považují až přestavěné britské letadlové lodě třídy Centaur, Albion a Bulwark. Ty inspirovaly americké námořnictvo, které nejprve přestavělo letadlovou loď Thetis Bay a následně upravilo letadlové lodě Boxer, Princeton a Valley Forge, které byly nasazeny za války ve Vietnamu.

Američanům se výhody vrtulníkových lodí líbily. Jsou levnější na konstrukci i provoz, není třeba přizpůsobovat paluby jednotlivým strojům jako v případě stíhaček na letadlových lodích, a jsou skvělou obranou proti ponorkám. Rozhodli se proto začít s přímou výstavbou vlastních vrtulníkových lodí určenou přímo pro tento účel.

Na konci devadesátých let proto spatřily světlo světa první čistokrevné vrtulníkové lodě třídy Iwo Jima, které následovaly lodě třídy Tarawa a třídy Wasp. Zatím nejnovějším přírůstkem do rodiny amerických vrtulníkových lodí jsou plavidla třídy America, které poskytují prostor zheuba 40 vrtulníkům a letadlům. USS America a USS Tripoli totiž na palubě ponesou i letouny F-35B Joint Strike Fighter s krátkým startem a kolmým přistáním.

Spojené státy a Británie ale nejsou jediné země, které vrtulníkové lodě vlastní. Dvě má ve výbavě také Austrálie, Egypt, jednu Španělsko, Severní Korea, tři Francie a čtyři Japonsko. U posledních dvou zmíněných zemí se ale na chvíli zastavíme.

Vrtulníkové lodě francouzského námořnictva jsou spojovány zejména s konfliktem na Ukrajině. Nesou totiž třídní označení Mistral a o jejich koupi projevilo zájem Rusko. Poté, co co došlo k anexi poloostrova Krym, ale Francie od prodeje těchto lodí upustila.

Zajímavá je i role vrtulníkových lodí v arzenálu Japonska. Na rozdíl od letadlových lodí neporušují pacifistickou ústavu, která zakazuje, aby Japonsko disponovalo letadlovými loděmi, které mohou sloužit k útoku na jiné země. Proto má k dispozici hned čtyři kusy těchto lodí, přičemž nejnovější přírůstek, Izumo, si co do velikosti nezadá s válečnými loděmi ze druhé světové války. Na palubě pojme až tisícičlenný personál a 14 vrtulníků.

V mnoha statistikách jsou celosvětové počty vrtulníkových lodí nesprávně zaměňovány s letadlovými loděmi a vzhledem k tomu, že některá plavidla umožňují startovat helikoptérám i stíhačkám, těžko se správně stanovuje jejich počet. Na světě jich ale není o moc víc než čistokrevných letadlových lodí, kterých je necelých 20. V případě vrtulníkových lodí je toto číslo jen o pár jednotek vyšší.

Související

Lodní doprava, ilustrační fotografie.

Húsiové zasáhli americkou nákladní loď. Ke dnu ji však neposlali

Húsiové se v pondělí přihlásili k útoku na americkou nákladní loď v Adenském zálivu. Mluvčí jemenských povstalců podporovaných Íránem uvedl, že při vojenské operaci byly použity vhodné protilodní rakety. Plavidlo se každopádně útočníkům potopit nepodařilo. 

Více souvisejících

Americká armáda (U.S. Navy) USA (Spojené státy americké) Japonská armáda Armáda Francie

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 14 minutami

před 14 minutami

před 15 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy