Fiktivní bitva: Samuraj, viking a rytíř. Kdo měl lepší zbraně?

Ačkoliv šance, že by se na bitevním poli setkali Viking, rytíř a samuraj, je prakticky nulová, myšlenka postavit tyto tři bojovníky proti sobě je rozhodně zajímavá. Kdo měl nejlepší zbraně? A kdo by vyhrál?

Samozřejmě nelze universálně porovnávat tyto tři skupiny jako celek. Záleží na období a záleží na zkušenosti jednotlivých bojovníků. V tomto článku se pokusíme zaměřit spíše na jejich vybavení než osobní schopnosti.

Zbraně

Nejoblíbenějšími zbraněmi mezi Vikingy byly kopí a sekery, protože byly poměrně snadné na výrobu a levné. Bitevní sekera byla navíc dobře vyrovnaná a lehká. Nejžádanější zbraní však byly meče, které si mohli dovolit jen ti nejbohatší. Vikingové preferovali franské meče, které byly kvalitnější než jejich.

Pro boj na koni rytíři volili kopí. Jakmile bojovali na zemi, preferovali jednoruční meč, který doplnili štítem. Jiní se rozhodli štít nevyužít a raději se zaměřili na obouruční meče, které měly větší dosah a dodávaly útokům sílu. Prakticky neexistovalo, aby rytíř vzal do ruky luk, ty byly považovány za zbraně zbabělců. Obouruční meč měl úzkou špičku a oboustranné ostří.

Ačkoliv jsou samurajové téměř všude zobrazeni s mečem, ve skutečnosti preferovali luky. Pokud samuraj nedokázal získat požadované lukostřelecké schopnosti, byl to pro něho konec nejen kariéry, ale i života. Samurajové však trénovali s více zbraněmi, mezi nimi kopí Yari či Naginata (ostří připevněné na krátké tyči) či vrhací shurikeny. Meč katana byl preferovanou zbraní při boji na zemi. V menších prostorách samurajové užívali dýku Kaiken. Katana byla sečnou zbraní s jedním ostřím a špičkou.

Brnění

Většina Vikingů si do bitvy nesla železnou helmici a dřevěný štít pobitý kovem, ti bohatší si mohli dovolit drátěnou košili či dokonce lamelové brnění. Většina Vikingů tedy musela spoléhat na to, že nejlepší obrana je útok.

Rytíř v plné zbroji byl na bojišti děsivým pohledem. Ve čtrnáctém století, zlatém věku rytířů, rytíř nosil tlustý kabátec, přes něho kroužkovou zbroj a plátové brnění. Pod ocelovou přilbicí měli rytíři ještě kovovou čapku pro zvýšenou ochranu. Brnění obvykle vážilo okolo 25 kilogramů a rytíř se na bojišti stal jakýmsi chodícím tankem.

Samurajové využívali dva druhy brnění – O-yoroi na jízdu, Do-maru pro boj na zemi. Obě brnění byla lamelová, složená ze stovek kovových a kožených šupin spojených dohromady, ovšem O-yoroi bylo mnohem těžší.

Samotný boj

Kdo by v boji skutečně vyhrál? Rozhodně ne Viking. Pokud by se k Vikingovi dostal samuraj, pravděpodobně by ho střelil šípem. Viking by pravděpodobně neměl šanci proti ani jednomu, protože jeho zbraně i brnění byly podřadné oproti ostatním. A ačkoliv jsou velice silní, proti bojovníkům, kteří se boji věnovali celý život, by neměli šanci.

Proto zůstane samuraj a rytíř. Oba budou zmatení svým protivníkem, protože jejich vybavení je tak odlišné. Pokud bude samuraj sedět na koni, pravděpodobně se pokusí rytíře zabít šípy. Jeho luk však není dostatečně silný na to, aby šípy pronikly přes pláty rytířova brnění. Dokáže ho možná shodit z koně.

Bude proto muset slézt z koně a postavit se rytíři osobně. Vytasí katanu, odrazí rytířův útok a pokusí se najít slabé místo v brnění, pravděpodobně se inspiruje u svého brnění a pokusí se zaútočit na krk. Bohužel pro něho je rytíř i v oblasti krku chráněn brněním a samuraj mu neublíží.

Ano, katana je velice ostrý meč, je určena pro sekání mimo materiál, ne skrz. Proti brnění proto neměla šanci proniknout brněním. Samuraj by se pravděpodobně pokusil zasáhnout slabá místa v okolí kloubů, ovšem i ta jsou poměrně dobře chráněna.

Samuraj se pokusí využít své jiné zbraně, jako shuriken a dýku Kaiken, dýka se mu možná podaří zapíchnout do méně chráněné oblasti, což rytíře trochu zraní. Nicméně ve chvíli, kdy se dostane tak blízko, aby mohl zaútočit dýkou, se dostane na dosah rytíře, který ho popadne a uhodí ho hlavicí jílce meče. Pak se mečem rozpřáhne a zarazí ho samurajovi do hrudníku. Proti ostrému a pevnému meči nemá samurajovo brnění složené ze svázaných šupin/lamel. Vítězem je rytíř.

Související

Krásy Skotska, Edinburgh

Černá královna krásy? Afričanka Elen More ovládla královský dvůr

Na dvorech středověkých panovníků se dalo najít leccos. Od exotických zvířat, přes nejrůznější umělce, šašky, alchymisty a šarlatány až po nejrůznější zvláštní existence. Oblíbenou figurkou byl také často dvorní mouřenín. Málokdo by ale hledal Afričany na dvoře skotských králů. Přesto se na začátku 16. století v Edinburghu objevila i černá královna krásy Elen More. A nebyla jedinou.
Rytíř, ilustrační foto

Křižáci a křižačky? Ženy se chopily zbraně a šly dobýt Jeruzalém

Když se zmíní slovo křížové výpravy, není těžké si představit zástupy rytířů v pláštích označených křížem táhnoucí sluncem rozpálenou pouští do Svatého města Jeruzalém. Málokdo ale k těmto poutníkům-bojovníkům přiřadí příslušnice něžného pohlaví. Přesto se ale ženy na křížových výpravách objevovaly. A nebylo jich málo.

Více souvisejících

rytíři samuraj vikingové zbraně

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy