Svět se dostává do bodu, kdy se nebude umět bránit. Nové zbraně lidé nedokáží zastavit

Mezi světovými velmocemi probíhá souboj především v oblasti vývoje hypersonických raket. Ty jsou sice nákladné na výrobu i provoz, ale na rozdíl od ostatních zbraní se proti nim nedokáže žádná země ubránit. Analýza společnosti Stratfor se proto zamýšlí nad tím, jak bude vypadat další závod ve zbrojení.

Předpověď společnosti Stratfor uvádí, že ačkoliv je projekt, produkce a sestavení hypersonických raket drahá a technicky komplikovaná práce, stává se stále dostupnější. Prvními zeměmi, které by tyto dalekonosné rakety mohly do roku 2025 zahrnout do svého arzenálu, jsou USA a Čína. O pár let později potom Rusko. Jakmile k tomu dojde, bude to znamenat revoluci v určitých oblastech válečnictví.

"Nové nadzvukové rakety jsou velmi přesné a rychlé a dnešní protiraketová obrana by byla vůči nim neefektivní. Rusko, Čína a USA nyní bojují o to, kdo je nasadí jako první. A jak poroste napětí, poroste také riziko preventivních útoků mezi těmito rivaly," popisuje analýza.

Jsou zhruba pětkrát rychlejší než rychlost zvuku a jen několik dalších člověkem vyrobených přístrojů dokáže dosáhnout této rychlosti. "V poslední době se pozornost výzkumu nadzvukových technologií posunula směrem k vývoji raket, ale některé problémy je stále třeba překonat, aby se se staly skutečností," uvádí analýza.

Prvním problémem je náročnost vytvoření zbraně, která dosáhne takové rychlosti a odolá tlaku a teplotám. A čím delší je let, tím těžší to je. Zadruhé je v takové rychlosti vozidlo citilivé na změny a to vede k nestabilitě raketového draku během letu. A vzhledem k rychlosti je méně času na nápravu. A navíc se letová dráha často neshoduje s vědeckou předpovědí vytvořenou na základě pozemních testů a teoretických modelů, což prodlužuje vývoj.

"Navzdory těmto překážkám mají nadzvukové rakety i značné výhody. Jejich rychlost umožňuje rychlejšího dosáhnutí svých cílů než v případě ostatních raket a lépe proniknou do systémů nepřátelské obrany. Ty s možnostmi bezmotorového létání mohou také pokrýt velké vzdálenosti. Umožnilo by to tak určité zemi udeřit na další z větší vzdálenosti. Jsou také přesnější než tradiční balistické střely a mohou nést i jaderné hlavice," upozorňuje analýza.

Z teorie do praxe

Nebude však prý dlouho trvat, než si nadzvukové rakety najdou cestu z laboratoří na bojová pole. "Hlavní generál USA oznámil, že americké letectvo plánuje mít funkční testovací prototypy připraveny do roku 2020. Provedli již čtyři experimentální lety X-51 s nadzvukově řízenou střelou mezi roky 2010 a 2013. Dva měly být úspěšné," uvádí.

A nezaostává ani Čína. V roce 2014 podle analýzy se uskutečnily tři testy DF-ZF vozidla pro nadzvukové střely a loni proběhly další tři. A také Rusko vyvíjí vlastní nadzvukové sestupové vozidlo, Yu-71. Zatím proběhl jeden test v roce 2015, při kterém se objevila porucha. Nicméně nedávný test nadzvukové rakety Zirkon 3M22 proběhl bez problému a další se plánují na příští rok.

"Povaha boje se tak změní. Protiraketové obranné systémy budou čelit nadzvukovým letům a cíle tak (zejména velké námořní lodě) budou náchylnější k útoku. A mezitím by se vývoj mohl zaměřit na vysoce výkonné lasery či mikrovlny jako možný způsob obrany. Ale nejlepší obrana je zničení raket ještě před nárazem a zvýší se tak také důraz na plánování útočné akce," zamýšlí se analýza. Podle ní tak nadzvukové rakety naruší rovnováhu mezi světomými jaderných velmocí, neboť přispějí k větší nejistotě a nestabilitě.

Související

Více souvisejících

Armáda Rakety raketa válka raketa X-51A Waverider

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy