Vzdělávání vězňů vázne: Pomůže nová technologie ze zahraničí?

Praha - Jedním z nejlepších způsobů, jak mohou odsouzení trávit svůj volný čas ve věznicích, je určitě zvyšování kvalifikace a vzdělávání tak, aby po propuštění měli co největší šanci sehnat práci a žít spořádaný život. Některé státy tak v současnosti přistupují k jejich výuce pomocí video hovorů.

Nové technologie pronikají i do vězeňství a v oblasti resocializace vězňů mohou sehrát důležitou roli. Jedním z takových nových přístupů je i vzdělávací systém FreePhone, který pracuje na platformě stejnojmenného telefonního systému, který zkouší i česká Vězeňská služba a umožňuje vězňům snadnější kontakt s blízkými.

Systém pro distanční vzdělávání vězňů pomocí video hovorů probíhá ve speciálně zařízených školících místnostech, kde se na plátno přenáší data a jeden školitel tak může vzdělávat velké množství vězňů najednou. Všichni účastníci konferenčního hovoru také spolu mohou interaktivně mluvit a školitel může prostřednictvím systému vězňům - žákům zaslat úkoly a jiné výukové materiály.

O zavedení systému od mezinárodní společnosti M Communications v České republice se v současnosti diskutuje. Podporu mělo především u bývalého vedení Vězeňské služby (VSČR). "Považoval jsem to za radikální zlom ve vzdělávání ve věznicích, proto jsem i souhlasil se spuštěním pilotního projektu FreePhone, který u nás zatím zajišťuje levnější volání pro odsouzené. Do budoucna se k tomuto projektu měl přidat i vzdělávací systém, který by mohl kompenzovat absenci školských vzdělávacích středisek ve většině věznic," uvedl bývalý vrchní ředitel pro vzdělávání a ředitel kanceláře generálního ředitele VSČR Martin Kocanda. Současné vedení ale prozatím projekt pozastavilo.

První zemí, která tento způsob výuky vězňů zavedla, je stát Izrael. V současnosti však probíhají jednání o jeho zavedení také například v Polsku či Rumunsku. Princip vzdělávacího systému FreePhone přitom umožňuje dva druhy vzdělávání, a to základní a specifické. Základním vzděláním se rozumí všeobecné obory a učivo odpovídající základním, případně středním školám, specifické vzdělání pak má za úkol naučit odsouzené dovednostem například elektrikáře nebo truhláře. Absolventi kurzů získají osvědčení, které jim pak může pomoci v návratu do normálního společenského života a při hledání práce.

"Mé dlouhodobé zkušenosti odpovídají tomu, že nápravná zařízení ne zcela splňují svoji funkci a účel vzhledem k odsouzeným. Ať už je to z důvodu nedostatku personálu, finančních prostředků či nezájmu právě odsouzených. Faktem však zůstává, že ti pak v těchto zařízeních napravováni nejsou a k resocializaci u nich dochází zřídka kdy. Velká většina z nich má pouze základní školu či omezené vzdělání, někdy ani to ne," vysvětluje člen představenstva Mezinárodního sdružení nápravných a vězeňských zařízení Haim Szmulewitz, který stál u zrodu nápadu aplikovat vzdělávací systém FreePhone do nápravných zařízení po celém světě.

Související

Více souvisejících

Věznice vězeňská služba vzdělání

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy