Záhada sondy Voyager 1: Opravdu už opustila sluneční soustavu?

Washington - Sonda Voyager 1 podle skupiny amerických vědců opustila sluneční soustavu už loni, a to 27. července. Tento závěr odporuje nedávnému tvrzení amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), podle něhož zařízení do mezihvězdného prostoru ještě nedoputovalo.

Sondy Voyager 1 a 2 vyslaly Spojené státy do vesmíru v roce 1977, každou jiným směrem. Obě doputovaly nejdál ze všech zařízení, které kdy lidé vytvořili. Voyager 1 se pohybuje vyšší rychlostí, takže je od Země dál než jeho sesterská sonda.

Vědci použili jiný model interpretace údajů ze sondy, než NASA, která čeká, až zaznamená magnetické pole s opačným magnetickým tokem, než je u sluneční soustavy. Podle nové studie to ale nemusí být nejvhodnější metoda.

"Domníváme se, že magnetická pole sluneční soustavy a mezihvězdného prostoru jsou dostatečně propojeny, takže jimi ve skutečnosti můžete procházet, aniž byste zaznamenali velkou změnu směru," řekl podle britského listu The Independent hlavní autor příslušné studie Marc Swisdak z Marylandské univerzity.

Slunce do svého okolí chrlí sluneční větry, které vanou od středu k okraji sluneční soustavy a vytváří tak bublinu kolem naší hvězdy v mezihvězdném prostoru, která se nazývá heliosféra. Kromě toho Slunce dřímá také v centru ohromných magnetických siločar, které obepínají celou sluneční soustavu a umožňují její vnitřek chránit před radiací pocházející od ostatních hvězd a jiných vesmírných objektů.

Sondy Voyager 1 a 2 měří intenzitu kosmického záření, slunečních větrů a magnetismu a podle těchto měření se potom vědci snaží charakterizovat konkrétní slupky na okraji solární bubliny. Tato měření identifikovala doposud neznámé regiony a úkazy na samotné hranici našeho hvězdného sousedství.

V posledních měsících teď Voyager 1 zaznamenal výrazný pokles intenzity slunečních větrů a naopak nárůst energetických částic přicházejících z mezihvězdného prostoru. Podle vědců jde o jasný náznak konce sféry vlivu Slunce a začátku mezihvězdného prostoru.

"Je to poněkud kontroverzní pohled, ale my se domníváme, že Voyager konečně opustil sluneční soustavu a začíná opravdovou cestu Mléčnou dráhou," dodal Swisdak.

NASA a někteří jiní vědci si myslí, že sonda se nachází ve zvláštní přechodné zóně na hranici sluneční soustavy.

Související

NASA

Voyager 1 vstoupil jako první sonda do mezihvězdného prostoru

Americká sonda Voyager 1 dosáhla při výzkumu vesmíru a zejména vzdálených oblastí Sluneční soustavy řady prvenství, mezi které patří i to, že 25. srpna 2012 opustila jako první člověkem vyrobené těleso heliosféru. Sonda, vypuštěná v září 1977, tehdy vstoupila do mezihvězdného prostoru a zamířila za hranice naší soustavy. Dnes je Voyager 1 více než 23 miliard kilometrů od Země a díky dostatečné zásobě energie stále vysílá, podle NASA by měly jeho antény dodávat informace nejméně do roku 2025.
NASA

Sonda Voyager 2 je v mezihvězdném prostoru, oznámila NASA

Americká sonda Voyager 2 jako druhý člověkem vyrobený objekt vstoupila do mezihvězdného prostoru. Na svém webu to dnes oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Po šesti letech tak následovala sondu Voyager 1, kterou NASA vypustila stejně jako Voyager 2 před 41 lety.

Více souvisejících

Voyager 1 NASA

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy