K čemu jsou gravitační vlny dobré? Přečtěte si, na které otázky pomohou odpovědět

Washington – Objev gravitačních vln zaznamenal celý vědecký svět. Ačkoliv se ale jedná o přelomový a klíčový objev, jeho význam nemusí být pro běžného člověka na první pohled zřejmý. Server Nature.com proto připravil přehled klíčových otázek, které by existence gravitačních vln a jejich další výzkum měly zodpovědět.

Existence černých děr

Ačkoliv byla existence černých děr teoreticky předpovězena a nepřímo pozorována díky hvězdám a plynným obrům, které černé díry obíhají, teprve objev gravitačních vln skutečně potvrzuje jejich existenci.

Díky poslouchání údajů z detektorů LIGO (Advanced Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) vědci také mohou potvrdit, že sloučení dvou černých děr probíhá tak, jak se předpokládalo.

Pohybují se gravitační vlny rychlostí světla?

Díky porovnání výsledků z LIGO s výsledky jiných teleskopů při pozorování jedné události bude možné určit, zda se gravitační vlny pohybují rychlostí světla. Toto zjištění je klíčové pro určení, zda gravitony, teoretické částice, které přenášejí gravitaci, mají hmotnost (a tedy se pohybují pomaleji než světlo), či zda hmotnost nemají, jak předpovídá obecná teorie relativity.

Proč hvězdy vybuchují?

Výbuchy zhroucených hvězd, známé jako výbuchy supernov, byly pozorovány, ale co přesně stojí za původem jejich neskutečné energie vědci zatím přesně určit nedokáží. Naslouchání gravitačním vlnám při podobném výbuchu by ale mohlo vnést světlo do této záhady a potvrdit či vyvrátit již existující teorie.

Jaká je rychlost rozpínání vesmíru?

Vědci až doposud odhadovali rychlost rozpínání vesmíru na základě pozorování tzv. rudého posuvu okolních galaxií. Díky poslechu gravitačních vln by ale mělo být možné podniknout přesnější měření.

Zkoumání gravitačních vln by také mohlo poskytnout případné důkazy o existenci takzvaných kosmických strun a přinést více informací o tajemných neutronových hvězdách.

Související

Více souvisejících

vesmir Vědci objev

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy