Krvavý Měsíc zachránil Kryštofa Kolumba? Domorodci odmítli živit evropské objevitele

HISTORIE - Jeden z největších mořeplavců dějin Kryštof Kolumbus a jeho posádka jen tak tak unikli zkáze. Na ostrově, dnes známém jako Jamajka, posádka málem vyhladověla. Naštěstí však evropská znalost astronomie a astrologie poskytla Kolumbovi takové poznatky, které ho zachránily. Předpovídané zatmění Měsíce Janovan ve svízelné situaci obratně využil.

Letos to bude už 525 let, kdy španělská flotila pod velením Janovana Kryštofa Kolumba objevila „Nový svět“. Druhé pondělí v říjnu, na které připadá objevení Ameriky, konkrétně objevení středoamerického ostrova San Salvador, je v mnoha amerických zemích označováno za Kolumbův den.

Málokdo však ví, že právě v letech, kdy poprvé stanula stopa Evropana na americkém kontinentu, byl na obloze k vidění zajímavý úkaz. Zatmění měsíce. A to ovlivnilo pouť známého mořeplavce nevídanou měrou. Zachránilo mu život.

Domorodci odmítli dál živit evropské objevitele

Kolumbus se zúčastnil za svůj život celkem čtyř plaveb do Nového světa. Při první výpravě objevil souostroví dnešní Kuby, při čtvrté a poslední se vydal až k pevninské části Střední Ameriky, do oblasti dnešního Hondurasu a následně k břehu ostrovní Jamajky. Právě při této výpravě se objevitel dostal do úzkých.

Psal se rok 1502, kdy Janovan vyplul ze španělského Cádizu se čtyřmi loděmi. Už při plavbě směr Nový svět nastaly problémy. Lodě byly napadeny lodními červy, kteří „ujídali“části bednění lodí. Kvůli velkým dírám, které červy způsobily, musel Kolumbus dvě ze čtyř lodí obětovat. V červnu 1503  už jen s dvěma zbylými plavidly přistál na severním pobřeží dnešního ostrova Jamajka.

Ostrov obývali domorodí Indiáni kmene Arawak. Arawaci posádku přivítali vřele, dokonce jim poskytli jídlo a přístřeší. Čím déle však objevitelé na ostrově nabírali síly, tím se situace postupně zhoršovala. Členové posádky strávili na ostrově celých šest měsíců! A právě s postupujícím časem na ně dolehla tíseň. Téměř polovina posádky se vzbouřila,začala okrádat a vraždit domorodé Arawaki. Ti byli na druhou stranu znavení z neustálé výměny výživného manioku („cassavy“), kukuřice a ryb za malé cínové píšťaly či zvonky a další laciné zboží z Evropy.

Arawakové tak přestali dodávat plodiny Evropanům, kteří naráz čelili hrozbě hladomoru. Situaci zachránil právě Kryštof Kolumbus, který přišel se zoufalým, ale dokonalým plánem. Ten by však nevznikl bez Johannese Müllera von Königsberga, matematika, astronoma a astrologa, který vydal almanach obsahující jednotlivé astronomické přehledy pro léta 1475 – 1506. Přehledy poskytly Kolumbovi důkladné informace o poloze Slunce, Měsíce a jednotlivých planet, stejně jako hvězd a souhvězdí, které byly nápomocné při navigaci.

Křesťanský Bůh ukázal svůj hněv v podobě krvavého Měsíce

Za pomoci almanachu Kolumbus odhalil, že ve čtvrtek 29. března 1504 bude k vidění nevídaný úkaz. Celkové zatmění Měsíce. Kolumbus informace umně využil. Šel za náčelníkem Arawaků a sdělil mu, že jeho křesťanského Boha rozhněvalo, že členové posádky nedostávají jídlo a hladoví. Křesťanský Bůh, který je „rozpálen hněvem“, prý zcela zakryje vycházející úplněk. To bude znamení, že zlo postihne všechny členy domorodého kmene, vymyslel si Kolumbus.

V očekávaný den, kdy slunce zapadalo na západě, a měsíc se nořil v jasném úplňku z východu, bylo jasné, že něco je špatně. Zhruba za hodinu od západu slunce se naskytla ostrovanům děsivá scenérie. Měsíc se postupně zbarvil do krvavě rudé barvy. Kalná rudá koule dominovala noční obloze, křesťanský Bůh ukázal svůj hněv.

Podle Kolombova syna Ferdinanda nastala panika. Arawakové byli zděšení. Začali kvílet a naříkat, dokonce slíbili Kolumbovi, že s ním budou rádi spolupracovat a dají jemu a jeho mužům další zásoby jídla, jen ať už se měsíc zbarví do své normální barvy. Na to mořeplavec reagoval vychytrale. Zavřel se do své kajuty s tím, že musí promluvit se svým Bohem, zda slib domorodců akceptuje.

Kolumbus si na základě almanachu a přesýpacích hodin spočítal, kdy dojde k „odbarvení“ karmínového měsíce. Těsně před momentem, kdy se tak mělo stát, vyšel z kajuty a oznámil Indiánům, že jeho Bůh jim odpouští. Měsíci se opravdu začala navracet stříbřitá barva. Arawakové pak posádku zásobili jídlem až do června 1504, kdy se lodě vydaly zpět ke španělským břehům.

Krvavý měsíc je vzácný jev, kdy zcela zakrytá Luna nabývá narudlého zbarvení. Podle tradic je nepříznivým nebeským znamením. Rudé zbarvení není při celkovém zatmění měsíce pravidlem, objevuje se výjimečně.

Související

Santa María, Pinta a Niña na cestě za objevením Ameriky

Před 530 lety začala Kolumbova cesta k objevení Ameriky

Italský mořeplavec ve španělských službách Kryštof Kolumbus vyplul 3. srpna 1492 na svou první cestu přes oceán s cílem najít novou cestu do Asie, na níž by evropské lodě neohrožovalo Turecko. Během cesty, ze které se vrátil 13. března 1493, "objevil" Ameriku. Španělsku přinesla tato událost bohatství a moc, pro domorodce byla ale počátkem zkázy.
Kryštof Kolumbus

Vědci objevili místo, kde byl pohřben Kryštof Kolumbus

Španělským badatelům se podařilo objevit přesné místo, kde byl poprvé pohřben známý mořeplavec Kryštof Kolumbus. Informovala o tom dnes agentura AFP s odkazem na španělské námořní muzeum v Madridu. Místo se nachází ve středu města Valladolid. Tělo mořeplavce bylo po jeho smrti opakovaně přesouváno a nyní spočívá v katedrále v Seville.

Více souvisejících

Kryštof Kolumbus vesmír, Měsíc Jamajka Španělsko Zatmění měsíce měsíc

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy