Sněžný muž alias yetti: Pověra nebo přerostlý medvěd?

Sněžný muž, Bigfoot, Grassman, Vasitri, Duendi, Almas, Nasnas, Čučunaja. To jsou jen některá pojmenování pro Yettiho, bájného tvora, který se vyskytuje nejčastěji v horských oblastech a zamrzlých částech světa. Zprávy o jeho údajném pozorování přicházejí takřka denně a na stopě jsou mu i vědci. Jaké tajemství ale sněžný muž opravdu ukrývá?

Teorie o sněžném muži není novinkou, kde přesně se vzala ale na rozdíl od jiných, podobných, není jasné. O existenci velkého neznámého tvora se hovoří už stovky let, především v himalajských vesničkách, ale i jinde po světě. Dopátrat se tak původu těchto informací je prakticky nemožné.

Samotné slovo yetti má o poznání jasnější původ. Pochází z jazyka šerpů, v němž vyjadřuje obecné označení divokého horského zvířete. Právě odtud může podle některých odborníků plynout báje o existenci tvora nadlidských rozměrů, neboť šerpové tímto slovem nejčastěji označují medvěda tibetského. Jednoduše tak může jít pouze o chybu v překladu, kdyby tu nebylo jedno velké ale.

Většina z nás si při slově "yetti" vybaví velkého, asi dva a půl metru vysokého chlupatého tvora obývající zamrzlé vrcholky tibetských hor. Podle obecného podvědomí je sněžný muž zvíře vzhledově se pohybující mezi člověkem a velkou opicí, které přežívá vysoko je schopno se dokonale orientovat i za největší sněhové vánice.

Ve skutečnosti ale yetti není výsadou pouze Asie. Hlášení jeho údajného výskytu totiž přišla ze všech koutů světa. Údajně byl spatřen ve Vietnamu, v Číně, Thajsku, na Sibiři, Borneu, v Afghánistánu, Pákistánu, Kanadě, v Amazonii, Kolumbii, Venezuele, v Peru, ale i v Evropě. A v mnohém se jeho popis liší.

Jednou je tvor bílý, jindy má hnědou srst, někdy černou nebo dokonce rudou. Občas je vyšší než člověk, jindy má zhruba 180 centimetrů. Každý popis sněžného muže je jiný a každá kultura a národ si zidealizovaly jeho představu podle svého, jeden poznávací znak však zůstává. Ohromný otisk tlapy ve sněhu.

Ten poprvé objevil v roce 1899 britský důstojník Laurence Waddell v Himalájích. První fotografie yettiho stop pochází ale až z roku 1937 a zachytil je horolezec Frank Smythe. Přelomový byl také rok 1972, v němž američtí horolezci Jeffrey McNeely a Edward Cronin udělali první sádrové odlitky stop.

Podle mnohých odborníků se ale jedná pouze o deformované zvířecí stopy, čemuž nahrávají i poslední vědecká bádání. Experti se už dříve rozhodli prozkoumat DNA všech dostupných vzorků srsti pocházejících údajně z tohoto legendárního himálajského tvora, a zjistili, že pocházejí z medvěda či kozy.

Teorie kolem výskytu yettiho a jemu podobných tvorů spekulovaly, že může jít o přeživší neandertálce či další menší vývojové větve člověka, anebo o vyhynulý druh obřího lidoopa jménem Gigantopithecus.

Aby tuto záhadu konečně rozlouskli, požádali v květnu 2012 vědci pod vedením profesora genetiky Oxfordské univerzity Bryana Sykese muzea i nezávislé sběratele - včetně slavného horolezce Reinholda Messnera - o vzorky chlupů pocházejících údajně z těchto "anomálních primátů". Dostali 30 vzorků ve stavu natolik dobrém k tomu, aby bylo možné provést sekvenování genu.

Tři vzorky měly údajně pocházet z yettiho. Jeden z nich ve skutečnosti pochází z jihoasijské kozy serau velký (Capricornis sumatraensis). Další dva - jeden z oblasti Ladákh v indickém státě Džammú a Kašmír a druhý z Bhútánu - poskytly vědcům zajímavé spojení s... ledním medvědem (Ursus maritimus).

Vědci proto usuzují, že tyto chlupy pravděpodobně pocházejí ze vzdálených potomků ledních medvědů, anebo z jejich křížence s hnědým medvědem. "Pokud by se tito medvědi vyskytovali v Himálaji, pak by mohli přispět ke vzniku legend o yettim, zvlášť pokud by jejich chování vůči lidem bylo agresivnější než u místně známých druhů," uvedli vědci.

Osm vzorků, jež měly patřit hominidovi známému jako almas (mongolsky "divoký muž", který se údajně vyskytuje v pohořích Kavkaz a Pamír ve střední Asii, pocházely z medvěda hnědého (Ursus arctos) nebo z krav, koní a mývalů. Jediný vzorek, který měl pocházet z malajsijského legendami opředeného hominida orang pendek, ve skutečnosti pochází z tapíra čabrakového (Tapirus indicus).

Genetik Brian Sykes se vydal jinou cestou než většina záhadologů a kryptozoologů. Nehodlal najít přímo samotného yettiho, ale zaměřil se na dostupné stopy pocházející z údajného "sněžného muže". Ty podrobil moderní vědecké analýze.

Divoké teorie o sněžném muži tvrdí, že se jedná o dávného potomka vyhynulého lidského druhu, který přežívá v izolovaných ledových oblastech.

Sykes se svými kolegy z university v Loussane provedl genetické testy chlupů dvou zvířat, které byly nalezeny v himálajských regionech Ladaku a Bhútánu vzdálených od sebe na 1300 kilometrů.

Výsledky jsou překvapivé. DNA nejvíce odpovídá dávnému polárnímu medvědovi, jehož dříve nalezené pozůstatky jsou nejméně 40 tisíc let staré. V té době se zřejmě lední a hnědý medvěd začal rozdělovat na dva samostatné druhy.

Bill Amos, profesor evoluční genetiky z univerzity v Cambridge se na základě Sykesových závěrů domnívá, že je až 90% pravděpodobnost, že v himálajské oblasti žije neznámý medvěd, který je zaměňován za yettiho. Zároveň zachovává obezřetnost. Nelze podle něj vyloučit možnost, že vzorky chlupů pochází z dnes žijícího ledního medvěda a někdo je na místo zanesl.

Dvěma vědcům se ale tyto výsledky nezdály, proto se rozhodli znovu analyzovat vzorek vlasů sněžného muže. Doktoři Ceiridwen Ewards a Ross Barnett přišli s tvrzením, že vlasy jsou pouze srst vzácného medvěda plavého, který obývá horské lesy v Himalájích.

Svůj výzkum prezentovali ve vědeckém magazínu Royal Society. Podle jejich testů se jedná o poddruh medvěda hnědého, jak informoval server BBC. Předchozí výzkumný tým prý špatně určil DNA a chybně si jej přiřadil k prastarému medvědu, který na Zemi žil před mnoha lety.

Jak vidno, ani vědci se nedokáží shodnout, co přesně by mohl yetti být zač. Řada odborníků existenci tvora ohromných rozměrů nepopírá, zatímco podle některých ale jde o zvířata nám známá, jiní tvrdí, že sněžný muž je ve skutečnosti medvědovité zvíře, které jsme ještě neměli šanci poznat. Otázkou poté jen zůstává, kolik jich vlastně je a kde všude po světě se tito tvorové nacházejí.

Související

Více souvisejících

Vědci zajímavosti tajemství záhady Yetti (označení neznámého druhu dvounohého hominida)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy