Zázračná technologie léčí pouhým dotekem. První testy dopadly úspěšné

Přelomový objev se povedl vědeckému týmu týmu z univerzity v americkém Ohiu. Výzkumníci vyvinuli nové zařízení, které by mělo vyrobit nové buňky přímo v těle pacienta. Taková technologie by mohla otevřít nové možnosti léčení a úplně změnit svět z medicíny. Jedním z prvních velkých úspěchů by mohlo být léčení Alzheimerovy choroby.

Nová lékařská technologie je na světě. Pokud se podaří potvrdit její využitelnost na lidech, půjde o přelomový objev. Novinka se jmenuje Tissue Nanotransfection (TNT) - tedy tkáňová nanotransfekce (transfekce = přenos DNA do buněk, pozn. red.). A buňky jsou v tomto případě klíčové.

Novinka spočívá v umístění nanotechnologického čipu na kůži pacienta. Pomocí drobného elektrického výboje by pak čip měl převést jeden typ buňky na jiný. Celá procedura je neinvazivní, to znamená, že nedojde k žádné operaci. Vše vyřeší jeden "magický" dotek.

„Díky využití naší převratné nanotechnologie mohou být zraněné či nemocné orgány nahrazeny,“ tvrdí spoluautor studie Chandan Sen. „Ukázali jsme, že kůže je plodné místo, ve kterém můžeme pěstovat části jakéhokoliv orgánu, který přestává fungovat,“ je přesvědčený Sen.

Na testování na lidech se zatím ještě čeká, ale už se prokázala jeho funkčnost na myších a prasatech. V případě myši to bylo zranění nohy, které zásadně omezovalo průtok krve končetinou. Čip pomohl zvířeti opravit cévy a noha byla do dvou týdnů zachráněna. V jiném případě pomohl s regenerací mozkových buněk myši po mrtvici.

„Čip má v sobě specifický genetický kód ve formě DNA či RNA, který při aplikaci na buňky mění jejich původní strukturu a funkci na struktury a funkce potřebné k léčbě zranění,“ vysvětlil novou technologii časopis Medical News Today. 

Podle výzkumníků byla léčba zatím úspěšná v 98% případů. Výhodou je, že pacient nemusí nosit čip s sebou. Stačí ho na pár sekund přiložit ke kůži. Tým tvrdí, že byl sám překvapen, jak dobře vše zafungovalo.

Pěstování mozkových buněk pod kůží

Potenciál nové technologie je obrovský. Mohla by pomáhat s léčbou zraněné tkáně či možná dokonce i obnovit funkci stárnoucí tkáně v orgánech, cévách a nervových buňkách. Teoreticky je také možné pomoci novinky pěstovat mozkové buňky pod kůží člověka. Přímo pod "dozorem" vlastního imunitního systému toho, kdo je potřebuje.

To znamená, že nově vypěstované buňky by mohly být použity k léčení nemocí jako jsou Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba, které jsou v současné době neléčitelné a lékaři pouze zmírňují utrpení nemocných. Buňky vypěstované přímo na těle pacienta by přitom imunitní systém neodmítal a to by dalo větší šanci na to, že léčba zabere.

„S touto technologii můžeme přeměnit kožní buňky na jakýkoliv element jakéhokoliv orgánu jedním dotekem. Proces trvá méně než sekundu, je neinvazivní a hned po zákroku můžete odejít,“ představil Sen. Můžeme jen doufat, že se novou technologii podaří co nejdříve představit pro praktické a široké využití. 

Související

Thomayerova nemocnice

V Thomayerově nemocnici byla otevřena banka mozkových tkání

V pražské Fakultní Thomayerově nemocnici otevřeli banku mozkových tkání, je jediná na východ od Mnichova. Bude uchovávat vzorky mozků pacientů s neurodegenerativními nemocemi, jako je Parkinsonova choroba nebo Alzheimerova demence. Má jako instituce pomoci s jejich výzkumem a vývojem nových léků. U příležitosti otevření banky to řekl přednosta Neurologické kliniky nemocnice Robert Rusina.
Ilustrační foto

Čeští vědci popsali zajímavý jev v buňkách. Některé molekuly se chovají jako antény

Čeští vědci popsali zajímavé vlastnosti molekul fluorescentních proteinů v buňkách. Zjistili, že se chovají jako antény - schopnost pohlcovat a vyzařovat světelné záření závisí na jejich prostorové orientaci. Objev lze využít jak v základním biologickém výzkumu, tak i při vývoji nových léčiv, informoval ČTK Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB AV) v tiskové zprávě.

Více souvisejících

mozek čipy nanotechnologie léčba alzheimerova nemoc

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy