Vědecký svět je rozdělen. Už se nikdy nevyvineme, tvrdí odborníci. Jiní jim oponují

Druh Homo Sapiens je asi jen 200 tisíc let starý, takže by nás tvrzení, že se stále vyvíjíme, nemělo překvapit. Jak ale poukazuje server IFL Science, objevily se už také argumenty, že se náš fyzický vývoj zastavil asi před 40 tisíci lety, nebo spolu s vynálezem zemědělství, a nahradil jej sociální a technický pokrok. Nová studie zveřejněná v magazínu Proceedings of the National Academy of Sciences vyvrací tuto teorii a naopak přináší důkazy, že evoluce pokračuje.

„Evoluce může probíhat různou rychlostí, ale za normálních okolností stále běží – i když velmi pomalu. Nicméně podle jednoho argumentu již lidé nepodléhají silám přirozeného výběru. Nemoci, které kdysi měly osudné následky, nyní nepředstavují žádné překážky, a lidé jimi trpící nejen že žijí dlouhý život, ale mají dokonce i děti. Když k tomu dojde, neexistuje již darwinovský tlak k odstranění těchto náchylností z genetického fondu,“ vysvětluje server.

Některé rysy se pak v lidském genofondu vyskytují stále častěji. Snad nejznámější z nich je schopnost trávit laktózu i v dospělosti. To, co bylo dříve mimořádně vzácné, se asi před 4000 lety stalo poměrně běžným jevem. Jde o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, protože původně se mlékem živili pouze kojenci. Nicméně, u některých rasových skupin, zejména u Evropanů, se dlouhodobou konzumací mléka posunula tolerance k laktóze až do pozdního věku.

Doktor Jonathan Beauchamp z Harvardské univerzity také ve své studii zmiňuje šíření rezistence vůči malárii a schopnost fungovat v podmínkách, kde je pouze nízká hladina kyslíku - typicky ve vysoké nadmořské výšce. Právě to jsou podle něj další příklady nedávných forem lidské evoluce.

Beauchamp představil na konci dvacátého století důkazy, které přineslo jeho zkoumání vztahu mezi některými geny a počtem dětí. Vycházel při tom údajů z 20.000 lidí, kteří se zúčastnili velké studie zaměřené na zdraví, nemoci a odchod do důchodu.

Beauchamp se rozhodl zaměřit na ty geny, které jsou známy tím, že mají vliv na koncentraci cholesterolu a hladiny glukózy. Zajímaly ho také další faktory - například věk puberty u dívek - které by mohly změnit počet dětí, které lidé mají.

V pěti ze sedmi měření neobjevil žádný jasný důkaz přirozeného výběru, poukazuje však na to, že větší vzorek by v některých případech mohl odhalit některé statisticky významné rozdíly, některé účinky, které jsou totiž pravděpodobně malé a pomalé.

Silnou spojitost však Beauchamp odhalil mezi malým počtem dětí a sadami genových variací spojených s dosažením vysokého vzdělání. „Skutečnost, že lidé s vysokoškolským vzděláním mají méně dětí, vyvolala poplach v některých kruzích - vláda Singapuru dokonce zavedla programy, které se pokoušely zajistit, aby se absolventi více rozmnožovali - ale Beauchamp je první, který ukazuje, že výsledkem toho je, že určité genetické vlastnosti jsou stále vzácnější,“ vysvětluje server.

Vědec konstatuje, že „přestože přirozený výběr stále funguje – i když pomalu, zdá se, že životní prostředí dokázalo, že má evoluční přednost“. „Koneckonců hladina cholesterolu v krvi stoupá, věk puberty klesá a stále více lidí stále dosahuje vysokého vzdělání,“ dodává server.

Související

Více souvisejících

Vědci Lidé Evoluce

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

V Bayreuthu zatkli 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy