Co se skutečně stalo s Custerovou 7. kavalerií v bitvě u Little Bighornu?

Křik, panika a zoufalství. Američtí vojáci padají po stovkách k zemi a sténají bolestí. Nepřátelští bojovníci je nemilosrdně dobíjejí. Ani ne po půl hodině zavládne hrozivé ticho. Nad nehybnými mrtvolami Američanů se začala vznášet mračna much. Myslíte si, že takový příběh může být jen výplodem bujné představivosti? 25. června 1876 se stal ale skutečností a navždycky ovlivnil dějiny USA.

Tento neúspěch americké armády patří k více než staletému soupeření původních obyvatel Ameriky a USA, které se snažily přinutit indiánské kmeny k životu v územně omezených rezervacích. V roce 1867 se americká vláda rozhodla přesídlit do rezervace jižní Šajeny. Jednáním s nimi byl pověřen veterán americké občanské války Winfield Scott Hancock, jenž velel jednotkám dělostřelectva, pěchoty a kavalérie o síle 1400 mužů. V případě, že by se jižní Šajeni bránili, měl Hancock použít sílu. Plán skončil neúspěchem kvůli nepochopení odhodlání Šajenů, kteří se úpěnlivě bránili podřídit se bílému muži.

Na Hancockovu snahu v roce 1868 navázal generál Phil Sheridan. Ten se rozhodl vést proti Šajenům totální válku a zaútočit na ně v zimním období, které by jim znemožnilo rychle uprchnout v případě nebezpečí. K Sheridanovu důstojnickému sboru patřil i George Armstrong Custer. Právě Custer si začal uvědomovat, jak těžké je indiány vystopovat, dohnat a bojovat proti nim.  

Americké jednotky se tehdy totiž pohybovaly velmi pomalu a byly závislé na pravidelném zásobování. Indiánské kmeny se naopak přemisťovaly velmi rychle a svá tábořiště mohly opustit během půl hodiny. Jejich zvědové také často zpozorovali americké vojáky ještě předtím, než se k nim Američané vůbec stačili přiblížit. Ti pak našli jejich vesnice již vyklizené. Indiáni také měli výhodu ve velmi dobré znalosti místního prostředí.

Bitva u Washity 

V listopadu 1868 založil George Custer pod Sheridanovým vedením základnu na indiánském území pro nadcházející zimní tažení. O pár týdnů později narazil se svými jednotkami na nepřátelskou vesnici u řeky Washita. 

Za úsvitu 27. listopadu vydal Custer rozkaz k zahájení vojenské operace. Své síly rozdělil na čtyři části, přičemž jednu z nich poslal k přední části vesnice a druhou k té zadní. Zbylé dvě se postaraly o koně indiánů, protože indiánští bojovníci mohli být snadněji poraženi na zemi než v sedle. Custerův útok na přední část vesnice tlačil nepřátelské válečníky směrem dozadu, kde na ně čekala další jednotka americké armády. To byl standardní způsob postupu proti indiánům a v případě této malé vesnice dopadl naprosto úspěšně. U Little Bighornu o osm let později se však situace vyvíjela odlišně.

Custerovo vítězství představovalo první kladný výsledek v boji proti Šajenům za předešlé dva roky. Vzhledem k tomu, že se většina jižních Šajenů po bitvě rozhodla přejít do rezervace, začal být Custer oslavován jako nejlepší vojevůdce proti indiánům své doby.

Počátek tažení proti Lakotům a severním Šajenům

O několik let později vedl George Custer průzkumnou expedici do pohoří Black Hills, ve kterém bylo nalezeno zlato. Jeho nález způsobil vypuknutí zlaté horečky. Přišedší dobrodruhové a zlatokopové se samozřejmě dostávali do konfliktů s místními indiány. Americká vláda jim proto dala ultimátum k odchodu do rezervace, jinak budou po 31. lednu 1876 považováni za nepřátele země.    

Indiánské kmeny odmítly odejít, protože jim území v Black Hills Američané v roce 1868 přislíbili smlouvou z Fort Laramie. Naneštěstí pro ně, smlouvu podepsali ještě předtím, než tam bylo objeveno zlato. Dodržování smluv uzavřených s indiány mělo tehdy menší význam než zajištění přístupu k nalezištím zlata. Do oblasti byli proto vysláni vojáci. Americká armáda předpokládala, že se místní Lakotové a severní Šajeni utáboří v oblasti řek Powder a Rosebud. Zvědové odhadovali jejich počet na 800 osob včetně dětí, starců a žen, což by představovalo asi 200-260 bojovníků.

200-260 mužů mohlo být pravdivým údajem na počátku vojenské operace. Nikdo ovšem nevzal v úvahu indiány z rezervací, kteří se k volně žijícím kmenům přidávali v době letních honů na bizony. Jejich skutečný počet proto mohl dosahovat 1500-2000 válečníků a podle některých odhadů až 4000. Ani po 140 letech nikdo přesně neví, kolika nepřátelům musela americká armáda v průběhu osudového červnového dne čelit.   

Bitva u Rosebudu

Oblast, kterou měla americká armáda prohledat, byla obrovská. Hlavní problém v boji s indiány spočíval v tom, jak je najít. 2400 vojáků se proto rozdělilo na tři části, přičemž každá měla být schopná poradit si s 200-260 nepřátelskými bojovníky. Směrem do pohoří Black Hills vyrazil společně se svými muži brigádní generál George Crook z jihu, plukovní John Gibbon ze západu a brigádní generál Alfred Terry z východu. Jednu část Terryho jednotek představoval i 7. jízdní pluk pod velením podplukovníka George Custera.

Podobně jako všechny složité vojenské plány se i tento začal brzy rozpadat. 17. června 1876 na síly George Crooka zaútočili lakotští a šajenští válečníci. Nezvykle vytrvalá šestihodinová bitva Crookovy jednotky vyčerpala a donutila je stáhnout se od říčky Rosebud na základnu Big Goose Creek. Vyřazení Crooka z dalších vojenských operací mělo později fatální důsledky pro Custerovi muže.    

Jednotky Johna Gibbona a Alfreda Terryho se na začátku června spojily. 22. června se Custerův 7. jízdní pluk oddělil od hlavních sil, aby prozkoumal okolí říčky Rosebud. Gibbon a Terry pak pokračovali průzkumu okolí. Custerovi se podařilo nalézt indiány jako první. Jeho zvědové objevili velkou nepřátelskou vesnici u řeky Little Bighorn. V tomto okamžiku se Custer začal především zabývat tím, aby indiány nevyděsil a aby před ním neuprchli.   

Bitva u Little Bighornu

Custerovi zvědové ho varovali, že se před nimi nachází skutečně velká vesnice. Jak uvádí Bob Duckle ve svém článku pro internetové stránky therealwildwest.com, Custerův nejspolehlivější zvěd Mitch Bouyer mu řekl: „Generále, s indiány jsem strávil už 30 let, ale takhle velkou vesnici jsem ještě neviděl.“ Pravdou je, že žádný ze zvědů samotnou vesnici neviděli. Její velikost odhadovali podle obrovského stáda koňů a počtu kouřů z ohnišť.

Custerův pluk se skládal z 597 mužů. Pokud bychom připočítali i vozky a zvědy, dostali bychom se na číslo 650. Custer byl přesvědčen, že má k dispozici dostatečnou sílu, aby přemohl jakýkoliv počet nepřátel v dané oblasti. Navíc v tehdejších USA převládalo mínění, že jednomu americkému vojáku se v boji rovná deset indiánských, jež mají jak horší zbraně, tak méně kompetentní velení. Výcvik Custerových vojáků byl ale špatný, což byl případ většiny mužů na amerických hranicích té doby.

24. června 1876 večer se Custerovi muži utábořili ve vzdálenosti asi 24 km od nepřítele. Okolo poledne 25. června zaútočili na indiánský tábor u řeky Little Bighorn. Custer rozdělil své síly na čtyři části. Kapitán Benteen zamířil se svou jednotkou na jihozápad, odkud měl zmařit všechny pokusy nepřátel o útěk. Major Reno měl za úkol překročit řeku a zaútočit na jižní část tábora. Další část mužů pokračovala se zásobami na sever, kde čekala na další příkazy. Sám Custer se rozhodl napadnout severní část tábora, čímž by indiány natlačil směrem k jednotkám majora Renoa. Klasický přístup k útoku na indiánskou vesnici typu „kladivo a kovadlina“ předpokládal, že se indiánské síly rozptýlí, nikoliv že budou stát a bojovat.     

Porážka Američanů 

Major Reno zahájil útok okolo 15:00 ztečí přes malý potok, jenž se vlévá do řeky Little Bighorn. Jeho muži se proti indiánům rozjeli v širokém rozestupu, aby nepřátelské válečníky donutili zůstat na jednom místě. Custer je pak mohl jednoduše rozprášit útokem ze severního konce vesnice. Reno si ale brzy uvědomil, že se dostal do přečíslení. Okamžitě nařídil ustoupit na nedaleký kopec. Potom, co se svými muži dosáhl vrcholku, se k němu přidaly Benteenovy jednotky. 

Custer si při své jízdě na sever nebyl jistý, zdali už dorazil na konec vesnice. Část svých mužů proto poslal na výzvědy přes strmý sráz, jenž ho je chránil před zraky indiánů. Jelikož se ale vesnice rozpínala na území půldruhého km okolo řeky, Custerovi muži na výzvědách vstoupili do jejího středu. Většina z nich byla zabita při pokusu vrátit se ke svému veliteli. Značné množství indiánů pod velením náčelníků Splašeného koně a Žluče vyrazilo směrem na sever od vesnice a následně se vraceli na jih, čímž se dostali nad Custerovy jednotky.   

Konec bitvy nastal velmi rychle. Lakotové a Šajeni se vrhli na tápající americké vojáky, kteří během 20-25 minut padli do posledního muže. Tak jako většina střetnutí mezi indiány a americkou armádou, i tentokrát se vše vyřešilo velmi rychle, krvavě a zuřivě. Všech 207 mužů, jež tehdy bojovalo po Custerově boku, přišlo o život.  

K dalšímu masakru Američanů už nedošlo 

Po této krvavé řeži většina lakotských a šajenských válečníků pokračovala v boji proti Benteenovým a Renoovým jednotkám. Těm se ovšem podařilo kopec ubránit. Následujícího dne, 26. června, je vysvobodily Gibbonovy a Terryho oddíly. Tím skončila bitva u Little Bighornu. Celkový počet ztrát na straně Američanů činil 258 zabitých a 52 raněných. 207 mužů přišlo o život společně s Custerem při pokusu napadnout vesnici indiánů ze severu a dalších 51 zemřelo pod velením majora Renoa.

Custer měl k dispozici informace ze začátku tažení, jež předpovídaly setkání s maximálně 260 nepřáteli. Custer si věřil, jeho 600 mužů přece musí porazit kohokoliv v okolí. Tento předpoklad se ukázal být lichým. Vojenské příručky uvádí, že rozdělovat síly proti početnějšímu nepříteli není dobrá věc. Mnoho velitelů se v lidských dějinách dopustilo právě takového omylu. Klíčový fakt pro porozumění Custerovu rozhodování bylo jeho přesvědčení, že čelí slabšímu protivníkovi.

„Dne 25. června 1876 to pro Custera a jeho 7. jezdecký pluk nedopadlo dobře. Tohoto dne to ale začalo být špatné i pro Lakoty. Všechno vyvrcholilo o čtyři později, 29. prosince 1890. Tehdy se 7. jezdecký pluk pomstil za porážku u Little Bighornu a zmasakroval všechny muže, ženy i děti z kmene miniconjouských a hunkpapaských Siouxů u Wounded Knee v Jižní Dakotě,“ uvedl ve svém článku Bob Duckle.

Související

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn. Rozhovor

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Více souvisejících

historie indiáni

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 54 minutami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

včera

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

včera

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

včera

včera

včera

včera

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

včera

včera

včera

NASA zveřejnila o úchvatnou simulaci. Ukazuje, co se stane, když spadnete do černé díry

Jistě jste se už někdy zamýšleli nad tím, co by se stalo, kdybyste spadli do černé díry. Nedávno se expert z NASA rozhodl tuto otázku zodpovědět. Pomocí superpočítače vytvořil video, které názorně ukazuje, co by se při takové hrůzostrašné události dělo.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy