Konec nadřazenosti bílé rasy? Nová studie tvrdí, že to běloši, ne černoši, mají blíže k opicím

V dnešních diskuzích ohledně přijímání uprchlíků je implicitně i explicitně přítomna rasová otázka. Některé protiuprchlické strany jmenovitě staví svou politiku na rozdílu mezi vyspělejší bílou a zaostalejší černou rasou. Tuto zaostalost „černé“ rasy, jmenovitě Afričanů, připisují jejich větší genetické spřízněnosti s velkými opicemi. Web The Atlantic ale poukazuje na nejnovější studie, podle které se věc má úplně jinak.

To, co víme o vztazích mezi pigmentem a geny, pochází téměř výhradně ze studia lidí evropského původu. Sary Tishkoffovová, genetička z University of Pennsylvania, tvrdí, že to je velmi problematické, protože „nám to dává velmi neúplný pohled."

Aby zvrátila tuto nerovnováhu, Tishkoffovová se svým týmem najala 1 570 dobrovolníků z 10 etnických skupin v Etiopii, Tanzánii a Botswaně a změřili množství tmavého pigmentového melaninu na kůži jejich vnitřních paží. Poté se tým podíval na více než 4 miliony bodů v genomu dobrovolníků, kde se DNA může lišit podle jediného písmene, aby zjistil, které varianty jsou spojeny s jejich barvou pleti.

Tishkoffovová se svým týmem objevila několik variant soustředěných okolo šesti specifických genů: SLC24A5, MFSD12, DDB1, TMEM138, OCA2 a HERC2. Všechny tyto  varianty společně představují 29 procent variace barvy kůže ve třech studovaných zemích. Jedná se poměrně značnou část. Např. jedna podobná studie identifikovala stovky genů, které ovlivňují výšku jedince, které však celkově představují pouze 16 procent variace, který jsou k vidění u velkých populací.

Jiný evoluční příběh

Většina těchto genetických variant, a to jak v případě černé, ale i  světlé kůže, měla starobylý africký původ. Pravděpodobně vznikly ještě v dobách Homo Erectus. V mnoha případech je starší verze zodpovědná za světlejší pokožku, ne tmavší. To prakticky potvrzuje tezi Niny Jablonskiové z Pennsylvania State University, podle které starší předkové lidstva – stejně jako primáti – měli bledou kůži. Tu zřejmě ztratili, když se z lesů přesunuli do savan.   

Tyto zjištění naprosto mění obvyklou teorii pigmentové evoluce, podle které lidstvo pocházející z Afriky mělo zpočátku tmavou kůži jako ochranu před ultrafialovým zářením sluncem, ale postupně, jak se stěhovalo na ostatní kontinenty, některé skupiny vyvinuly světlejší  pokožku, aby účinněji produkovaly vitamin D v oblastech s nedostatečným slunečním světlem.

Ráj genetické rozmanitosti 

Afrika je jeden kontinent, kde je lidstvo nejvíce fyzicky a geneticky rozmanité. „Afrika není nějaké homogenní místo, kde každý má tmavou kůži," upozorňuje Tishkoffová. „Jsou tu obrovské rozdíly." Měření jejího týmu například ukázalo, že nilotické národy ve východní Africe mají nejtemnější kůži z okolí, zatímco národy San (Křováci) jihoafrické Afriky má světlejší pleť podobnou národům z východní Asie.

Tato fyzická rozmanitost se odráží v genech těchto skupin. První gen identifikovaný jako ovlivňující barvu lidské pokožky - MC1R - je v evropské populaci velmi různorodý, ale pozoruhodně podobný u všech afrických. Na základě tohoto vzoru někteří genetici dospěli k závěru, že vývojový tlak na tmavou pleť v Africe je tak silný, že všechny genetické varianty, které změnily barvu pokožky, byly bezohledně odstraněny přirozeným výběrem. Podle Tishkoffové to ale není pravda a k takovému závěru lze dospět jen, když se člověk zabývá barvou pletí v západních zemích.

Např. gen nazvaný SLC24A5 má variantu, která byla tradičně považována za „evropskou", protože je tak silně spojena se světlejší kůží západoevropských populací. Ale Tishkoffová objevila, že tato varianta vstoupila do východoafrického genetického fondu z Blízkého východu před několika tisíciletími. Dnes je běžná v etiopských a tanzanských skupinách, ale v jiných oblastech je vzácná. Na druhou stranu gen zvaný MFSD12 má varianty, které jsou spojeny s tmavší kůží a je obvyklý u východoafrických kmenů, méně u jihoafrických.

Podle Tishkoffové její studie „diskredituje myšlenku biologického konstruktu rasy.“ Lze zní vyvodit, že spíše všichni lidé jsou geneticky propojeni než že by mezi nimi existovali nepřekročitelné rasové hranice. Jedidiah Carlson, z Michiganské univerzity, který se zabývá tím, jak jsou genetické studie zneužívány zastánci bílé nadřazenosti, souhlasí. Poukazuje na to, že tyto skupiny na jejich základě dokazují příbuznost Afričanů a hominidů (specifická čeleď primátů) a tím jejich rasové podřízenost. Studie Tishkoffové však ukazují, že to jsou spíše Evropané, kteří jsou geneticky podobnější velkým opicím

Související

Neandrtálci

Záhadní předchůdci člověka: Nález čelisti v Tibetu mění fakta o evoluci

Dávno vyhynulí předchůdci moderních lidí denisované žili ve velké nadmořské výšce v Tibetu. Zjistili to vědci, kteří zkoumali čelist nalezenou na Tibetské náhorní plošině ve výšce 3280 metrů nad mořem. Schopnost žít v tak extrémních podmínkách se dříve připisovala pouze druhu Homo sapiens, uvedl zpravodajský server BBC News. Podle vědců denisované pravděpodobně předali moderním lidem gen, který jim pomáhá zvládat život ve vysokých nadmořských výškách.

Více souvisejících

Evoluce černoši Opice genetika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

Pekarová Adamová se poprvé vyjádřila k potvrzení trestu pro Feriho

Nejvyšší vedení TOP 09 prolomilo mlčení po pondělním potvrzení trestu pro exposlance Dominika Feriho, který byl členem strany. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová označila jeho jednání, za které byl odsouzen, za neakceptovatelné. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy