Tajemství jaderného zbrojení: Která další země po USA a SSSR odpálila mohutnou atomovou bombu?

Není překvapením, že na počátku jaderného zbrojení stály Spojené státy. Ty na konci druhé světové války shodily dvě jaderné zbraně na japonská města Nagasaki a Hirošimu. Druhým státem v pořadí, který si opatřil nejničivější zbraň v historii, byl Sovětský svaz. Který stát byl ale ten třetí?

Jako třetí země světa provedla pokusný jaderný výbuch Velká Británie. V rámci operace Hurikán odpálila 3. října 1952 na ostrovech Monte Bello na severozápadním pobřeží Austrálie bombu, která byla kopií té, kterou Američané v srpnu 1945 svrhli na japonské město Nagasaki.

Závody v jaderném zbrojení na sebe nenechaly dlouho čekat. První atomovou bombu Spojené státy v srpnu 1945 na Hirošimu a Nagasaki. Tím přiměly Japonsko ke kapitulaci ve druhé světové válce.

Od té doby se vlastníky této zbraně stával jeden stát za druhým. SSSR otestoval první jadernou bombu v srpnu 1949, a o tři roky později následovala Velká Británie. Čtvrtou jadernou velmocí se stala v únoru 1960 Francie, v říjnu 1964 Čína a v květnu 1974 Indie. V roce 1998 ovládl tajemství jádra Pákistán a v roce 2006 odpálila první jadernou bombu KLDR.

Tolik alespoň oficiální záznamy. Údajně však jadernými zbraněmi disponuje i Izrael. Ten to sice nikdy oficiálně nepřiznal, ale ani nepopřel. Touha po vlastnictví této zbraně ale přepadla i další země. Namátkou například Irák nebo Írán.

Jaderné zbraně jsou přísně střeženy z dobrého důvodu. Jsou totiž ty nejsilnější. A tou nejmocnější vůbec je atomová bomba Car. Sovětský svaz ji odpálil 30. října 1961 nad severním Ruskem. Zbraň o váze 27 tun byla dlouhá 8 metrů a její průměr byl zhruba 2 metry. Samotný výbuch byl 3800krát silnější než výbuch bomby, která zničila Hirošimu.

Po konci druhé světové války začaly svět děsit jaderné zbraně. Sovětský svaz ale v této válce prohrával a nejsilnější jadernou velmocí byly Spojené státy, s čímž se Východ nedokázal smířit. Rozhodl se proto k unikátnímu kroku - vytvořit zbraň tak velikou, že ji ani americká armáda nepřekoná.

Práce na konstrukci bomby Car začaly v roce 1954 v uzavřeném městě Arzamas-16 pod vedením akademiků I. V. Kurčatova a J. B. Charitona. Kurčatov nebyl ve světě vědy neznámý, v roce 1939 zkonstruoval první sovětský cyklotron a s radioaktivitou měl bohaté zkušenosti. Jak se později ukázalo, sázka na něj se Sovětskému svazu vyplatila, dal mu totiž bombu nebývalých účinků.

Car byla třístupňová termonukleární puma o energii přibližně 50 až 58 megatun TNT. Pro představu, bomby, které zničily Hirošimu a Nagasaki, měly sílu jen něco kolem 15 - 22 kilotunami TNT. První stupeň bomby využívá štěpné reakce pro kompresi termonukleárního druhého stupně. Jeho energie následně komprimuje třetí, mnohem větší, termonukleární stupeň, čímž dojde k masivnímu výbuchu.

Podle původních plánů měli Sověti vyvinout mnohem silnější bombu, která měla uvolnit energii o síle 100 megatun TNT. Od tohoto plánu ale později upustili, a to z několika důvodů. Bomba by k totiž vytvořila příliš velké množství radioaktivního spadu, který by dopadl na obydlené území Sovětského svazu.

Sověti navíc ke konci 50. let nedosahovali takové přesnosti navádění zbraní jako Američané, letadlo, které pumu shodilo, by tak nemělo čas dostat se do bezpečné vzdálenosti. Ostatně i to byl jeden z důvodů, proč se rozhodla armáda kompenzovali účinnost navádění zvyšováním ničivého potenciálu atomových bomb.

Přesto je samotná zbraň úctyhodná. Vážila 27 tun a byla dlouhá 8 metrů, její průměr byl zhruba 2 metry a samotný výbuch byl několikatisíckrát silnější než výbuch bomby, která zničila Hirošimu

Bomba byla svržena ze speciálně upraveného bombardéru Tu-95 v 11:32 moskevského času nad sovětskou jadernou střelnicí Nová země z výšky jedenácti kilometrů. Výbuch nastal ve výšce 4000 metrů nad zemí. Síla výbuchu je experty odhadována na 57 až 58,6 megatun.

Okamžitě po výbuchu se vytvořila ohnivá koule o průměru 8 km. Bomba zničila vše ve vzdálenosti 55 km od výbuchu, stovky kilometrů daleko od výbuchu byly zničeny domy, okna a dveře, a teplo způsobilo popáleniny 3. stupně na vzdálenost 100 km. Tlaková vlna dosáhla vzdálenosti 700 km a ještě ve vzdálenosti 900 km výbuch ničil okenní tabule a rámy.

Světlo z výbuchu bylo pozorovatelné téměř 1000 km od místa výbuchu a následný atomový hřib byl 64 kilometrů vysoký a 95 km široký v průměru. Seismická vlna vytvořená výbuchem oběhla planetu Zemi více než třikrát.

Test nejmocnější zbraně doslova šokoval svět. Zkouška ukázala skutečné nebezpečí jaderného zbrojení a Sovětský svaz i Spojené státy po jejím odpálení zahájily jednání o omezení jaderných zkoušek, které skončily podpisem Smlouvy o omezení jaderných zkoušek.

Související

Více souvisejících

Jaderné zbraně jaderné zbraně - Velká Británie

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 39 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy