Těhotní muži? Podle experta by mohli děti rodit již brzy, problém je jinde

Muži by mohli bez problémů být těhotní– a to už třeba zítra. Tvrdí to odborník na plodnost, který podle svých slov nevidí žádné „zjevné problémy, které by tomu zabránily", uvádí server The Independent.

Muži by mohli nosit děti již velmi brzy, klidně i zítra, a to díky pokrokům v transplantaci dělohy, uvádí jeden z předních světových profesorů zabývající se plodností.

Úspěch transplantací dělohy u žen ukázal, že věda pokročila a že je nyní možné podobné operace provést u těch, kteří začali život jako muži, říká doktor Richard Paulson, prezident Americké společnosti pro reprodukční medicínu.

Řeč je samozřejmě o těhotenství u žen, které se narodily jako muži a které prošly změnou pohlaví. Lékař poukazuje na to, že trans medicína se stává součástí „hlavního proudu" a že lidé, kteří podstoupili operaci vedoucí ke změně pohlaví, budou také brzy moci zvažovat, zda chtějí transplantovat dělohu.

To by jim umožnilo nosit dítě. Podle Paulsona neexistuje žádný vědecký důvod, proč by se to nemohlo stát. O problematice mluvil na výroční schůzce Americké společnosti pro reprodukční medicínu v San Antoniu v Texasu. Paulson vysvětlil, že neexistuje žádný anatomický důvod, proč by děloha nemohla být úspěšně implantována do těla transgender ženy. 

„Mohli byste to udělat zítra," řekl svým kolegům expert. „Samozřejmě se objeví další výzvy, ale nevidím žádný zřejmý problém, který by tomu zabránil. Já osobně mám podezření, že se brzy objeví trans ženy, které budou chtít mít dělohu a pravděpodobně podstoupí transplantaci,“ uvedl lékař.

Dále dodal, že i když mají muži a ženy jinak tvarovanou pánev, přesto existuje prostor pro implantovanou dělohu. Postup by však byl velmi komplikovaný a je pravděpodobné, že transgender ženy budou muset porodit císařským řezem.

Navíc budou muset být ženě zřejmě podávány potřebné hormony, které budou replikovat změny, ke kterým dochází během těhotenství. Navzdory pokrokům je transplantace dělohy stále experimentálním postupem a britští experti varují, že zahájení těhotenství u transgender ženy může být neetické, protože by mohlo představovat „významné" riziko pro plod a budoucí dítě.

Zatímco matka může mít „psychologický přínos" z toho, že nosí vlastní dítě, musí být „zváženo, zda nemůže dojít k jakémukoli psychickému poškození dítěte narozeného tímto atypickým způsobem," varoval Julian Savulescu, profesor praktické etiky z Oxfordské univerzity.

Od roku 2014 se nejméně pět dětí narodilo ženám, které ve Švédsku podstoupily transplantaci dělohy, první takovou operaci v Británii se pokusí provést příští rok doktor Richard Smith z Imperial College London.

Související

Proč si nechat zkontrolovat hladinu testosteronu v krvi?

Proč si nechat zkontrolovat hladinu testosteronu v krvi?

Nenechte se mýlit, sníženou hladinou testosteronu dnes trpí již muži kolem čtyřicátého roku věku. Na vině je genetická výbava, sedavý životní styl, nadměrný stres či některé léky. Nízká hladina tohoto hormonu pak dokáže pořádně znepříjemnit každodenní rutinu profesního i osobního života.
Ilustrační fotografie

Den otců: Kde se svátek vzal a proč se slaví dnes?

Česko dnes, podobně jako mnoho dalších zemí, slaví Den otců, svátek věnovaný oslavě a uznání otců a otcovských figur ve světě. Jde o příležitost vyjádřit svou lásku, vděčnost a ocenění k mužům, kteří jsou pro děti otcovskou oporou.

Více souvisejících

Muži ženy transgender těhotenství věda Zdravotnictví děti

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy