Tyhle potraviny má doma každý. Víte ale, jestli patří do lednice?

Skladování ovoce a zeleniny má svá pravidla, aby zůstaly potraviny co nejdéle čerstvé a zdravé. Špatné skladování způsobuje snížení výživových hodnot a rychlejší kažení. Jak tedy správně skladovat sklizené ovoce a zeleninu?

Pro správné uskladnění je důležitá už samotná sklizeň. Jádrové ovoce by se mělo sklízet v plné zralosti a po případném oschnutí ve stínu rovnou uložit. Natrhané ovoce by se nemělo do beden házet z výšky, spíše opatrně pokládat. Je nutné ochránit kusy před otlaky, citlivé jsou především hrušky.

Skladujte jen zdravé plody, ty poškozené totiž nevydrží přes zimu a navíc urychlují kažení ostatních. Pryč dejte ty napadené škůdci nebo chorobami, otlačené, deformované, nahnilé nebo jinak poškozené kusy.

Ideální jsou co nejodolnější odrůdy, ty totiž při správném skladování vydrží měsíce. Zároveň má ovoce i zelenina nejdelší trvanlivost v přirozeném období. Pokud tedy chcete plody k uskladnění nakoupit, vybírejte ty sezónní.

Domácnost lze rozdělit do několika skladovacích zón a každá z nich je vhodná pro jiný druh potravin. Jde o suchou, chladnou, chlazenou a mrazicí zónu. Základem je vybrat ten správný prostor, kde ovoce a zeleninu uskladnit.

V suché zóně je místnost o teplotě 18 až 20 °C a nízké vlhkosti. Jsou to třeba regály v kuchyni, kuchyňské skříňky nebo spíž. Čerstvé ovoce zde dlouho nevydrží, ale pro sušené ovoce nebo čaj je to ideální místo.

Chladná zóna má do 12 °C a vyšší vlhkost, příkladem je sklep. Právě ta je vhodná pro skladování ovoce a zeleniny. Pokud nemáte sklep, můžete plody skladovat na balkóně, případně bedničky vystlat rašelinou.

Chlazenou zónou je lednice, v níž by se měla teplota pohybovat mezi 0 až 5 °C. Místo zde najde ovoce a zelenina, které zpracujete nebo zkonzumujete během několika dnů. Nejchladnější zónou skladování je mrazák. Mražená zelenina a ovoce vydrží nesporně nejdéle, v některých případech však na úkor kvality.

Trvanlivost ovoce je významně ovlivněna čistotou nádob, do nichž jste plody trhali, a nářadí, jímž jste je sklízeli. Nejdůležitější je však čistota nádob a prostor, ve kterých budete kusy skladovat. Skladovací prostory by navíc měly jít dobře utěsnit, ale zároveň je nutné lehce vyvětrat.

Různé krabice a přepravky se používají už po staletí a stále jsou pro skladování ovoce a zeleniny tou nejlepší nádobou. Ideální jsou dřevěné lísky nebo odolné plastové bedýnky, rozhodně ale nesmí být uzavřené a měly by být vzdušné. Vyhněte se také papírovým krabicím, ve vyšší vlhkosti spíše uškodí. Plody na sebe nevrstvěte!

Kusy, které chcete zmrazit, dobře zabalte - ideální jsou sáčky nebo různé plastové nádobky. Do mrazáku dávejte jen nepoškozené plody, případně nachystané tak, jak je později budete chtít použít. Po rozmrazení by se měly zelenina a ovoce dále tepelně zpracovat a nejíst jen tak.

Ovoce je specifické tím, že přejímá vůně jiných látek. Ovocné plody by proto měly být skladovány jinde než zelenina, zvláště brambory. Kromě přenosu pachů hrozí i přenos plísní. Ovoce i zelenina by také měly být uchovány v jiných přihrádkách než ostatní potraviny.

Některé plody navíc způsobují rychlejší kažení jiných druhů - takovým příkladem jsou banány nebo rajčata. Zároveň vám ale mohou posloužit, když je zkombinujete s nezralými plody. Úplně zvlášť by měla být jablka a hrušky.

Nezapomeňte uskladněnou úrodu pravidelně kontrolovat, alespoň jednou týdně. Nahnilé plody okamžitě odstraňte.

Jahody, borůvky, maliny je možné skladovat jen krátkodobě, nejlépe v lednici. Zároveň plody nemyjte, dokud je opravdu nebudete používat. Stejně jsou na tom peckoviny, které je nejlepší uložit do mrazáku.

Jablka a hrušky skladujte v otevřené bedničce ve sklepě. Držte je od ostatního ovoce a zeleniny, v jejich blízkosti se totiž rychleji kazí.

Citrusy by se neměly mýt, vydrží pak déle. Při pokojové teplotě vydrží jen krátce, v lednici asi dva týdny.

Banánům nedělá dobře chlad, neměly by se tedy dávat do lednice. V chladničce totiž zešednou a změní konzistenci. Ideální je uchovávat banány ve spíži při teplotě do 15 °C.

Brambory nejdéle vydrží v suchu a chladu. Měly by být zároveň v tmavé, ale dobře větratelné místnosti. Skladujte je v teplotě od 2 do 4 °C.

Cibule a česnek potřebují podobně jako brambory sucho a tmu, ideální je pro ně ale vyšší teplota - kolem 10 °C.

Mrkev, celer a petržel by měly být uskladněny v bedničce vyskládané rašelinou nebo pískem. Nezbavujte je natě a skladujte na chladném místě.

Bylinky by měly být zabaleny do alobalu, aby neztratily svoji svěžest. I tak ale nevydrží příliš dlouho čerstvé, je tedy nejlepší je usušit a uskladnit v nádobách v suché, větrané místnosti s co nejstabilnější teplotou.

Ořechy vydrží velice dlouho, musí ale před uskladněním řádně uschnout. Skladujte je ideálně nevyloupané, v dřevěné bedýnce a na suchém a chladném místě. Ořechy bez skořápky je možné uchovat pouze v lednici nebo mrazáku.

Související

Více souvisejících

Ovoce Zelenina elektrospotřebiče potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy