Z deníku konopišťského pána: Kousek císařského dvora v srdci Čech

Mluví-li se o Habsburské monarchii, mnoho lidí se rozpomene na rozsáhlé Rakousko-Uherské mocnářství. Hlavně od druhé poloviny 18. století se centrum mocnářství přesunulo do Vídně, do paláců v Shönbrunnu a Hofburgu. Na přelomu 19. a 20. století byly české země jen součástí této monarchie s ústřední mocí v daleké Vídni. Přesto bychom i v této době mohli v samém srdci Čech najít hlavní rezidenci následníka trůnu. Tím následníkem byl František Ferdinand d‘Este, a oním zámkem bylo Konopiště.

Zámek Konopiště dnes leží u východního okraje města Benešov, od kterého je trochu nešťastně odříznut tahem rychlostní silnice E55. Od hlavního města Prahy je Konopiště vzdálené vzdušnou čárou jen asi 35 km. Dnes je možné dostat se do Benešova pohodlně autem, nebo stejně jako za starých časů vlakem. Vlakem sem též tehdy přijížděl ještě mladý synovec císaře František Ferdinand d‘Este.

Jeho první cesta k zámku Konopiště vedla na podzim roku 1886. Samotné nádrží v Benešově by jistě poznal, ovšem cestu k bývalým oborám kolem zámku by rozpoznával těžce, kvůli nové zástavbě a komunikacím, které hranici parku lehce odsunuli od vlakového nádraží a vytvořili dnešní jakousi hradbu mezi zámeckým parkem a samotným městem. Když se tehdy František Ferdinand k zámku blížil, vypadalo zdejší panství zcela jinak. Okrasné úpravy především v barokním stylu se dotýkaly jen nejbližšího okolí zámku a zámeckého návrší. Namísto parku se během první návštěvy arcivévody kolem dokola rozkládaly lesy a obory, které byly tu a tam prosvětleny loukami a pastvinami.

František Ferdinanda jistě zaujala okolní krajina porostlá lesy a plná zvěře, ale jistě i fakt, že samotný zámek ležel stranou města přímo uprostřed krásné přírody. Z jedné strany ho kryly stíny lesa, z druhé strany se zámek zrcadlil v zámeckém rybníku. Samotnou ideu soukromí, útočiště a izolace od světa kolem kazila snad jen malá ves pod zámkem a okolní hospodářské a výrobní budovy. Byl zde pivovar, cukrovar a kolem zámku další hospodářské budovy či dům správce. 

Tehdy patřil zámek i s panstvím Františkovi Evženovi pánu z Lobkovic, který se již léta předtím politicky angažoval. Samotný František Ferdinand, který tehdy ještě netušil, jaký ho čeká osud v podobě následnictví na trůn či boje o velkou lásku, zde ale nebyl za politikou, ale skutečně na návštěvě. Toto přátelské setkání oba pány seznámilo, byť jistě bylo plné formalit a hlavní zábava se odehrávala mimo zámek při lovech a honech na okolní zvěř. 

František Ferdinand zde spatřoval několik svých zálib. Vedle honů a lovu to byl samotný zámek, původně gotický hrad ze 13. století, který si z části uchoval svou středověkou tvář a těšil tak Františkův zájem o historii a hradní architekturu. Spatřoval zde i dostatek prostoru pro své čím dál více se rozrůstající sbírky. Z návštěvy zámku na konci října 1886 tak odjížděl s patřičnými dojmy.

Není divu, že následující rok 1887 František Ferdinand značně rychle vyslyšel nabídku, že je zámek Konopiště na prodej. Mimochodem o samotném zámku se dozvěděl od svého bratrance Rudolfa. V roce 1887 se František Evžen Lobkovic dostal do vážných finančních problémů a byl tedy nucen zámek prodat. Na Konopišti se tak opět objevuje mladý František Ferdinand d‘Este, tehdy mu bylo 23 let. Na zámek nepřijel na oficiální návštěvu, dokonce se dostavil inkognito. Za cenu 2,5 milionu zlatých zámek od pana Františka Evžena z Lobkovic koupil. K podepsání smlouvy došlo již 2. 2. 1887 ve Vídni, ale právně a oficiálně přešel zámek do vlastnictví Františka Ferdinand 1. 3. 1887, kdy se stal novým majitelem Konopiště.

František Ferdinand tehdy sloužil, stejně jako ostatní příslušníci jeho rodu, v armádě. Konopiště původně koupil jako odpočinkovou rezidenci, lovecký zámek, kam se mohl v soukromí a v klidu odebrat a oddávat se svým zálibám, mimo jiné především lovu. Skvělou skutečností byl fakt, že nedalekým Benešovem probíhala zmiňovaná železniční trať, která spojovala Prahu a táhla se přes České Budějovice až do Linze. Vlak tak skýtal pohodlnou možnost dopravit se až k hranici konopišťského panství.

Jeho pozornost se ke Konopišti začala ve velkém obracet až později. Vedlo k tomu několik nečekaných událostí. V roce 1889 spáchal sebevraždu jeho bratranec Rudolf. Přitom právě Rudolf, jediný syn císaře, byl původně následníkem trůnu. Po jeho smrti se následníkem oficiálně stává císařův mladší bratr, otec Františka Ferdinanda Karel Ludvík. Všeobecně se však pozornost dvora upírala právě k Františkovi Ferdinandovi. František Josef I. ho tak začal pověřovat dalšími povinnostmi především diplomatického charakteru. Přesto František Ferdinand stihl podniknout například cestu kolem světa a dokonce se během 90. let i hluboce zamiloval. Jeho nejprve tajnou láskou se stala česká hraběnka Žofie Chotková. Svou lásku museli po dlouhou dobu uchovávat v tajnosti, jelikož si oba uvědomovali, že se nejedná o vztah, který by nesl kladné odezvy. 

Právě tyto okolnosti, mezi které patřila potřeba reprezentativního sídla, ale také bezpečného útočiště, obracela pohled Františka Ferdinanda stále častěji k zámku Konopiště, které se namísto loveckého zámku mělo stát jeho rodinným sídlem, bezpečným a útulným domovem pro jeho milovanou Žofii a později celou jeho rodinu. K tomuto pokračování z deníku konopišťského pána opět příště…

Související

Václavské náměstí v den vzniku samostatného československého státu. Rozhovor

Hlad a bída odstartovaly vznik státu. Němci i komunisté nenáviděli 28. říjen, říká pro EZ historik Svoboda

ROZHOVOR – Nechtěli dál už žít v bídě, o hladu i zimě. Všeho měli dost. Historik Libor Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů se domnívá, že nuzné sociální podmínky, ke kterým se přidala epidemie španělské chřipky, nemalou měrou přispěly k rozpadu Rakouska-Uherska i následnému vzniku Československa, od jehož založení právě dnes uplynulo 102 let. „Čtyři roky válčení a hospodářský propad byl naprosto zásadní. Jsem přesvědčený, že i kdyby nedošlo k 28. říjnu, Československo by stejně vzniklo. Lidé chtěli změnu,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Libor Svoboda.
Československo

Vitorazsko si připomnělo 100. výročí připojení k Československu

Sté výročí připojení Vitorazska k Československu si dnes připomněli ve Dvorech nad Lužnicí na Jindřichohradecku. Nově vzniklá republika se tím rozrostla o více než 100 kilometrů čtverečních, které představuje pohraniční pás s Rakouskem od Kaplice až po Suchdol na Lužnicí. Podle pamětníků v oblasti dlouhodobě dominovala náklonnost k Česku.

Více souvisejících

Rakousko-Uhersko František Ferdinand d´Este (následník rakousko-uherského trůnu) hrady a zámky historie

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy