Druhý nejdéle vládnoucí český král? Na trůnu původně vůbec sedět neměl

Někteří čeští panovníci byli takřka zapomenuti, protože se o nich moc často nemluví. Celá řada českých králů se ocitlo pouze v okruhu zájmu historiků. V českém dějepisu je tak trochu opomíjený také Leopold I.

Je docela paradoxem, že z českého dějepisu skoro zmizel Leopold I. z rodu Habsburků. Byl totiž druhým nejdéle vládnoucím českým králem! Jeho vláda trvala dlouhých 48 let! V českých zemích byla ve znamení míru, což přispělo k obnově poměrů a zmírnění následků po ničivé třicetileté válce. Možná také proto je období jeho vlády, tedy druhá polovina 17. století, tak trochu opomíjeno, protože to na první pohled vypadá, jako by se v našich zemích vlastně nic důležitého nedělo. Země Koruny české se však jako součást habsburského soustátí zapojily do některých konfliktů mezinárodního významu, i když nepřímo. Leopolda I. rozhodně nemůžeme považovat za nevýznamného panovníka a nemělo by se na něj zapomínat – vždyť díky jeho vládě vznikla evropská velmoc. Byl jednou z nejvýznamnějších osobností své doby.

Leopold I. se narodil v sobotu 9. června roku 1640 ve Vídni. Jeho otcem byl císař Svaté říše římské národa německého, český a uherský král Ferdinand III., jeho matkou Marie Anna, zvaná španělská. Tato žena byla dcerou španělského krále Filipa III., a byla tak Ferdinandovou přímou příbuznou – sestřenicí. V té době se nejednalo o nic neobvyklého, takto bylo zajištěno pokračování vlády v rodu Habsburků. Ovšem také to s sebou přinášelo riziko výskytu duševních chorob, což se u Leopolda I. naštěstí neprojevilo.

S Leopoldem I. se na panovnický trůn zprvu nepočítalo – nebyl totiž prvorozeným synem Ferdinanda III. Rakouští Habsburkové (stejně jako další evropské panovnické rody) zastávaly tzv. právo primogenitury, tedy nástupnictví prvorozeného potomka na trůn. A Leopold měl staršího bratra Ferdinanda, předpokládaného budoucího následníka trůnu. Leopoldovi byla proto již v dětství předurčena církevní kariéra, od čehož se odvíjela podoba jeho výchovy. Někteří historikové v této výchově spatřují důvod, proč neměl Leopold zprvu dobré předpoklady stát se úspěšným panovníkem. Jako negativní vlastnosti tohoto Habsburka bývají uváděny například nesamostatnost, přehnaná zbožnost, váhavost nebo mírnost. Dnes se však můžeme už jenom domnívat, zda mu skutečně byly tyto rysy vlastní. Pravdou totiž zůstává, že ke zbožnosti byli vychováváni všichni malí Habsburkové, a tak Leopoldova výchova v dětství vlastně nebyla ničím neobvyklá. Čemu však Leopold učen nebyl (na rozdíl od svého staršího bratra), bylo vojenství a politika.

Když bylo Leopoldovi 14 let, jeho starší bratr Ferdinand zemřel. A tak se Leopold stal nečekaně následníkem trůnu, a musel tak získat praktické politické zkušenosti, věnovat se studiu historie a diplomacie. V roce 1655 získal Leopold uherskou korunu, o rok později českou. Pak však musel bojovat o korunu římskou, kterou nakonec roku 1658 vybojoval.

Leopoldova vláda byla v Habsburské monarchii ve znamení nepokojů, které se však příliš nedotýkaly přímo českých zemí. Zde například došlo k čarodějnickým procesům na Losinsku mezi lety 1678 až 1696 nebo k selskému povstání roku 1680. Leopold svedl několik úspěšných bitev s Osmanskými Turky, dlouhé roky válčil s Francií. Jeho říše se stala jednou z evropských velmocí.

Leopold I. byl milovníkem a podporovatelem kultury, vědy a umění. Sám se dobře orientoval v oblasti literatury, divadla i hudby. Hovořil několika jazyky, v dobových pramenech je uváděn jako člověk inteligentní, vzdělaný a kultivovaný, pracovitý a pečlivý. Kulturu, umění a vlastní zábavu rozhodně nevyzdvihoval na úkor panování! Nesmíme zapomínat na fakt, že mnohé kulturní akce a počiny, kterým věnoval Leopold svou pozornost, byly zahrnuty v povinnostech panovníka i v potřebě reprezentace.

Sám Leopold I. byl velice hudebně nadaný. Ovládal hru na několik hudebních nástrojů, komponoval hudební skladby. Celkem složil 79 duchovních skladeb, například dvě mše, osm oratorií, hudebním doprovodem doplnil devět žalmů. Na počest své první ženy zkomponoval Rekviem. Ze světských skladeb je mu jich připisováno 155 – je autorem 102 tanců, dále vícehlasých písní i baletní hudby. Finančně podporoval dvorskou kapelu, která byla jednou z nejlepších hudebních sestav v Evropě.

Leopold byl také vášnivým sběratelem umění. Sbíral staré a vzácné knihy a rukopisy, ale také žádané knižní novinky. Četba patřila spolu s hudbou k jeho předním zájmům. Obklopoval se také výtvarnými díly, sbíral antické mince, věnoval se studiu historie a habsburské genealogie, fascinovala ho alchymie a astronomie, ostatně jako mnoho panovníků a šlechticů té doby.

Leopold I. byl bezpochyby významným panovníkem a nemělo by se na něj zapomínat.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie korunovační klenoty Leopold I.

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 39 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy