Taková čísla nikdo nečekal: Nová zpráva odhaluje, jaká zvěrstva lidé páchají na zvířatech

Borneo - Mezinárodní vědecký tým přišel s hrozivou analýzou ze třetího největšího ostrova světa, Bornea. Studie se zaměřila na úbytek ohrožených orangutanů, kteří na ostrově mizí závratným tempem. Tak vysoké číslo vědci totiž nečekali.

Ostrov Borneo se nachází v jihovýchodní Asii mezi Indickým a Tichým oceánem. Vědci tam provedli výzkum trvající neskutečných šestnáct let. Soustředili se zejména na úbytek vysoce ohroženého druhu - orangutanů. Mezinárodní tým však přišel s výsledkem, se kterým nepočítal ani v nejhorších snech. Za šestnáct let bylo na Borneu zabito 100 tisíc orangutanů. Hlavním viníkem je odlesňování. Těží se dřevo a vyrábí se palmový olej.

Výzkum, který byl publikován v časopise Current Biology také uvedl, že orangutani rovněž zmizeli i ze zalesněných částí. Podle vedoucí projektu Marie Voigtové z Max Planckova Institutu pro evoluční antropologii v Německu byli orangutani jednoduše zabiti. Vědci totiž naznačují, že orangutani byli chladnokrevně zabiti za zničenou úrodu farmářů, kteří pěstují plodiny. Tato hrozba byla dříve podceňovaná, ale jak se ukázalo, neprávem.

 

"Neočekávali jsme, že by ztráty v zalesněných oblastech byly natolik rozsáhlé, takže tyto studie potvrzují, že lov je velkým problémem," uvedl pro BBC News Profesor Serg Wich z Liverpoolské univerzity Johna Moorese ve Velké Británii, který dodal, že pokud se zvířata dotanou do konfliktu s lidmi na okraji plantáže, pak je lidé téměř vždy zabijí. "Minulý týden jsme dostali zprávu, že byl nalezen zastřelený orangutan, který měl v těle 130 broků," uvedl.Podle Moorese je to šokující a zbytečné. Orangutani sice můžou sníst farmářům ovoce, ale nejsou nebezpeční.

Podle výzkumu je také zřejmé, že těžba zdrojů na Borneu pokračuje neudržitelným tempem. Jenom odlesňování samo o sobě by mohlo během 35 let připravit o život dalších 45 tisíc orangutanů. Proto profesor Wich požaduje po Malajsii a Indonésii, aby situaci řešili a vystoupili proti zabíjení orangutanů.       

Související

Tibetský duchovní vůdce Dalajláma Rozhovor

Povstání Tibeťanů proti čínské armádě vypuklo před 65 lety. Spustila jej fáma, uvádí odborník Kučera

Před 65 lety, 10. března 1959, vypuklo v tibetské Lhase rozsáhlé povstání. Přestože odpor místního obyvatelstva proti čínské nadvládě sílil již delší dobu, bezprostřední rozbuškou se stala fáma o chystaném zatčení tibetského duchovního vůdce Dalajlámy a jeho následný útěk, vysvětluje Ondřej Kučera v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Odborník na moderní čínské dějiny z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci také upozorňuje, že Tibet měl před čínskou anexí velice komplikované postavení a vnitřní uspořádání, nejednalo se však o otrokářský režim, jak bývá Pekingem podsouváno. Dále vysvětlil například to, jakou roli v eskalaci odporu v Tibetu sehrály Spojené státy, proč je obtížné určit počet obětí povstání a jaké mělo dopad na další vývoj Tibetu.

Více souvisejících

Asie Tichomoří Opice Vědci

Aktuálně se děje

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

včera

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy