Jaké byly osudy zapomenutých dětí slavného Karla IV.? Pohřbili celou dynastii

Kdo by neznal českého krále a císaře Svaté říše římské Karla IV. Jeho jméno je s českou historií pevně spjato. Už samotné označení „Otec vlasti“ vypovídá mnohé. Do českých dějin se zapsali i jeho nástupci, ať už v dobrém, či zlém. Řeč může být například o Václavovi IV. a Zikmundovi Lucemburském. Ale co ostatní Karlovi potomci?

Malý Karel, původně Václav, byl při svém pobytu u francouzského dvora zasnouben už ve věku 7 let. Ženou se mu stala šestiletá Blanka z Valois. Promyšlenost a důležitost tohoto svazku vyšla nejvíce najevo, když vymřela hlavní linie francouzského královského rodu Kapetovců. Tehdy se prostřednictvím Blančina bratra Filipa VI. dostala na trůn vedlejší rodová linie Valois.

Z tohoto manželství pocházely dvě dcery. Prvním dítětem Karla IV. se stala dcera Markéta, narozená v roce 1335. Kvůli sňatku s následníkem uherského trůnu Ludvíkem byla poslána k uherskému dvoru. Svatba se konala, když ji bylo 11 let. Ovšem nedlouho po svatbě zemřela během morové epidemie a jejím skonem ochladly vzájemné vztahy mezi Karlem IV. a Ludvíkem Uherským.

Druhou dcerou byla Kateřina, která se narodila v roce 1342. Též ve svých jedenácti letech byla provdána za pozdějšího rakouského vévodu Rudolfa IV. V roce 1365 ovdověla a necelý rok poté se v Praze konala její druhá svatba, při níž se stala ženou braniborského markraběte, kurfiřta Oty V. Bavorského. Manželství však nebylo šťastné a Ota svůj čas trávil s jinými ženami. V roce 1379, ve věku 37 let, ovdověla bezdětná Kateřina podruhé a zemřela o 16 let později.

Jejich matka Blanka z Valios zemřela ve věku dvaatřiceti let. Sám Karel se následně oženil ještě třikrát. Jeho druhé manželství s Annou Falckou mu přineslo prvního syna. Dostal jméno Václav, později zvaný jako Václav Lucemburský. Narodil se v lednu roku 1350. Jeho narození znamenalo velkou změnu v nástupnictví na českém trůnu. Karel IV. totiž s ohledem na fakt, že do té doby neměl žádného syna, označil již dříve za svého následníka svého mladšího bratra Jana Jindřicha, markraběte moravského. Narození Václava situaci radikálně změnilo a Karel IV. se mu snažil pevně zajistit nástupnictví. Též došlo k vyjednávání o jeho budoucí manželce, kterou byla v té době jedenáctiletá Anna Svídnická. Ovšem malý Václav již v prosinci roku 1351 zemřel. Skutečný budoucí následník se narodil až v roce 1361 v Norimberku. Pojmenován byl též jako Václav, později zvaný jako Václav IV. Jeho matkou a třetí manželskou Karla, byla původně snoubenka malého Václava, Anna Svídnická. Z tohoto manželství vzešla ještě dcera Alžběta, která se provdala za rakouského vévodu Albrechta III., ale již roku 1373 zemřela bezdětná.

Rok po smrti Anny si Karel vzal čtvrtou manželku, kterou byla Alžběta Pomořanská. Z tohoto manželství vzešla dcera Anna, pozdější anglická královna, nebo například Zikmund Lucemburský či nejmladší přeživší syn Jan Zhořelecký. Jan se výrazně zasloužil o vysvobození svého nevlastního bratra Václava IV. v roce 1394, když byl zajat panskou jednotou a vzpurným moravským markrabětem Joštem, který tak usiloval o celkovou moc v českých zemích. Přestože Václava vysvobodil, dostal se následně do jeho nemilosti. Dokonce se nakonec přidal k dřívějšímu královi odpůrci, panské jednotě. Z důvodu odluky od Václava IV. a z důvodů tíživé finanční situace, odešel v roce 1396 do kláštera Neuzelle na hranicích Dolní Lužice a Braniborska. Zde také brzy na to 1. března 1396 za podivných okolností zemřel. Podezření, že byl otráven, ovšem nebylo dokázáno. Bylo mu pouhých 25 let.

Jeho bratři a sestry ho přežili o několik desetiletí. Přesto byli posledními členy rodu Lucemburků. Posledním mužským příslušníkem rodu byl Zikmund Lucemburský. Spolu s ním rod vymřel po meči v roce 1437. Po přeslici rod vymřel se smrtí Elišky Zhořelecké, jediné dcery Jana Zhořeleckého, v roce 1451.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Lucemburkové Karel IV.

Aktuálně se děje

před 3 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy