Konec Přemyslovců v roce 1306? Ani náhodou, ve skutečnosti přežili další stovky let

Ve škole jsme se asi všichni učili, že rod Přemyslovců vymřel po meči v roce 1306, kdy byl v Olomouci zavražděn král Václav III. Ve skutečnosti však tento slavný rod zmizel z dějin až v 16. století – v roce 1521.

Kdy vymřel rod Přemyslovců? Většina lidí by na tuto otázku odpověděla, že Přemyslovci vymřeli po meči v roce 1306. Tento rok totiž bývá s touto událostí tradičně spojován. Dne 4. srpna 1306 byl totiž v Olomouci zavražděn král český, ale také uherský a polský – Václav III. Dodnes se vedou spory o to, kdo mohl být vrahem mladého panovníka. Jedno je však jisté – smrtí Václava III. nezmizel rod Přemyslovců z dějin. Teprve v roce 1521 zemřel poslední příslušník této dynastie. Jmenoval se Valentin Hrbatý.

Poslední příslušníci rodu Přemyslovců sídlili v oblasti moravskoslezského pomezí až do 16. století. Vůbec posledním Přemyslovcem byl Valentin Hrbatý. Tento ratibořský a opavský kníže se v roce 1485 (tento rok je však nejistý) narodil manželům Janu V. Ratibořskému a Magdaleně Opolské. Kvůli svému vzhledu dostal Valentin přídomek Hrbatý.

Zakladatelem opavské větve rodu Přemyslovců byl Mikuláš I. Opavský. Ten přišel na svět jako nemanželský potomek krále Přemysla Otakara II. a Anežky z Kuenringu. Panovník tehdy neměl manželského syna a tedy i legitimního nástupce trůnu, a proto se obrátil na papeže s prosbou, aby Mikulášovi zajistil českou korunu. Papež Mikuláše I. Opavského uznal jako Přemyslova právoplatného syna, ovšem nárok na český trůn mu nepotvrdil. Mikuláš se tak stal vládcem Opavska. Údajně se měl Mikuláš I. Opavský zúčastnil bitvy na Moravském poli v roce 1278, kde jeho otec a český král zemřel, sám byl pak odveden do uherského zajetí. V roce 1290 pak vstoupil do dějin českých zemí znovu, kdy nechal uvěznit a nakonec popravit Záviše z Falkenštejna.

Vraťme se však k Valentinovi. Právě se smrtí tohoto muže dne 13. listopadu 1521 je spojeno definitivní vymření rodu Přemyslovců po meči. Do roku 1506 spravoval Valentin Hrbatý území Ratibořska a Opavska spolu se svými bratry Janem VI. a Mikulášem VII. Později vládl sám. Podle dochovaných dobových zpráv byl Valentin muž vznešený, moudrý a dbal na dobré mravy. Mnoho informací o jeho životě se nám však bohužel nedochovalo – možná proto dnes patří k tak trochu opomíjeným postavám české historie. V letopisech z oblasti Ratibořska bychom ani nenašli zmínku o smrti tohoto posledního Přemyslovce, přičemž se ale nepochybně jednalo o významnou událost hodnou zaznamenání. Může se zdát, že doboví kronikáři postavu Valentina Hrbatého také opomíjeli. Jako kdyby nikoho tehdy nezajímalo vymření marginalizovaného přemyslovského rodu. Za jakési znovuobjevení osoby Valentina Hrbatého tak vděčíme až archeologii. V roce 1997 prováděla archeologický výzkum v ratibořském klášteře dominikánek, kde jsou knížata pohřbena, archeoložka Krystyna Kozlowska. Tehdy objevila hrob Valentina Hrbatého, posledního příslušníka rodu Přemyslovců, o čemž svědčil rituálně zlomený meč položený na jeho rakvi. Rituální zlomení meče bylo považováno za symbol vymření dynastie.

Související

Myslbekova jezdecká socha sv. Václava na Václavském náměstí v Praze. Komentář

KOMENTÁŘ Tomáše Zdechovského: Svatý Václav se projevil jako schopný politik a zachránce národa. Jeho odkaz je aktuální i dnes

Svatý Václav, jehož výročí si dnes připomínáme jako Den české státnosti, má v našich dějinách mimořádné místo. Jeho význam pro českou společnost je hned dvojí. Jednak se stal hlavním patronem českého národa a do dějin se zapsal i jako člověk, který stál u samých počátků české státnosti. Ačkoli se jedná o významnou osobnost, panovníkův život je obestřený řadou záhad. Do současnosti nejsou úplně objasněné okolnosti jeho zavraždění, za kterým má stát bratr Boleslav. Otazníky také panují nad tím, zda k hrůznému činu ve Staré Boleslavi došlo 28. září v roce 935 anebo už v roce 929. K jeho odkazu, který je po tisících letech aktuální i dnes, se Češi obrací pokaždé, když je jim nejhůře. Svatý Václav se projevil jako velmi schopný politický vůdce, státník a zachránce národa.
Svatá Ludmila odjíždí z Prahy na Tetín

Před 1100 lety byla zavražděna svatá Ludmila, první česká světice

V noci z 15. na 16. září 921, tedy před 1100 lety, zemřela svatá Ludmila. Manželka vůbec prvního písemnými prameny potvrzeného knížete z rodu Přemyslovců a první česká světice byla podle staré legendy zavražděna krutými Vikingy najatými její snachou Drahomírou. Jako vražedná zbraň jim posloužil kněžnin vlastní šátek.

Více souvisejících

Přemyslovci

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 11 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Ukrajinské drony napadly ruské černomořské základny. Rusko jich údajně sestřelilo přes sto

Více než 100 bezpilotních letadel zneškodnily ruské systémy protivzdušné obrany v noci na pátek nad oblastmi na východě a jihovýchodě Ruska, nad Černým mořem i anektovaným poloostrovem Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy