Poslední rytířský turnaj? Z velkolepé přehlídky se stala neuvěřitelná fraška

Romantismus byl v 19. století na svém vrcholu a jen těžko ještě někdy dosáhne idealizace minulosti podobné úrovně. Šlechticové, kteří na svých pozemcích nemohli najít nějakou pěknou zříceninu zděděnou po předcích si ve svých zámeckých parcích nechávali stavět jejich umělé napodobeniny. Psaly se historické romány, které měly více společného s Artušovskými legendami než se středověkou realitou. Došlo ale i k pokusům se do historie opravdu vrátit a zažít si ji na vlastní kůži – jedním z nich byl pokus o rytířský turnaj v Eglintonu.

Archibald Montgomerie, třináctý vévoda Eglinton, patřil mezi největší fanoušky romantismu na britských ostrovech, a tak asi neudiví, že i politickým smýšlením byl konzervativec. Proto také velmi nelibě nesl fakt, že liberálové uskromnili korunovační ceremoniál královny Viktorie a rozhodl se tuto velkolepou podívanou nahradit oživením tradice rytířských turnajů. I proto chtěl svůj turnaj zpřístupnit široké veřejnosti, ovšem s jednou podmínkou – aby byla zachována atmosféra i diváci si museli pořídit středověké šaty.

V nápodobě středověkých tradic (či spíše rytířských legend) se také účastníci turnaje přihlašovali pod přezdívkami jako byl Dračí rytíř nebo Rytíř Černého Lva. Zájem diváků byl ohromující, odhady se pohybují okolo sta tisíc diváků, což bylo podstatně více než si Eglintonské panství mohlo dovolit ubytovat. Už to naznačovalo, že turnaj nebude mít problém se zájmem veřejnosti jako spíše s organizační stránkou věci. 

Turnajové klání začalo 29. srpna 1839, ale už od počátku ho provázely problém. Některé nemohli pořadatelé ovlivnit, jiné jdou na vrub jejich naprosto naivnímu a zidealizovanému pohledu na středověk. Celé slavnosti nepřálo počasí, zejména nepřestávající průtrž mračen dělala organizátorům velké starosti. Tribuny pro diváky byly totiž nedostatečně chráněné před deštěm a ani stany pro přípravu rytířů a závěrečné hodování nebyly schopny odolat přívalům deště.

Ztížené podmínky na kolbišti spojené s nedostatečným výcvikem a zkušeností neprospívaly ani výkonům jednotlivých rytířů. Ti sice opravdu vypadali velkolepě, protože navlečení ve zbrojích, které našli na stěnách svých sídel, popřípadě si je půjčili ze sbírek Londýnského Toweru, ale málokterý z nich se v nich cítil pohodlně. Někteří proto, že na pohyb v brnění nebyli zvyklí, jiným zase zbroj vůbec nepasovala, protože jejich předci častokrát měli dost jiné tělesné proporce. Podobně nepřipravení byli i koně, kteří se bez nedostatečnému výcviku plašili kvůli hlomozu a cinkotu zbrojí a nezvyklému úboru do kterého byli podobně jako rytíři navlečeni.

Díky tomu z plánované velkolepé úvodní přehlídky, která měla diváky ohromit a vrátit zpět do hrdinské minulosti stala dlouhá a únavná fraška. Podobně ohromující byly i výkony účastníků, realita totiž značně překonávala představy rytířů - jediný kdo dokázal svým kopím správně trefit protivníkův štít byl sám organizátor turnaje, vévoda Eglinton, žádný div že nakonec celý turnaj vyhrál.

Asi nic nedokumentuje lépe posun dobového myšlení v 19. století směrem ke kapitalismu než události následující Eglintonský turnaj. Turnaj totiž provázela rozsáhlá „marketingová kampaň,“ která se vyznačovala masovou výrobou suvenýrů – od kuchyňského nádobí až po umělecké předměty s portréty  rytířů. Všechny ale přitom zobrazovaly idealizovaný obraz turnaje plného hrdinných rytířů v zářivých zbrojích. Tak i přesto, že ze sportovního hlediska turnaj skončil fiaskem a účastnici si odváželi především ztrátu ideálů a pošramocenou hrdost, nebyly romantické představy o středověku ohoroženy. Kolikrát je totiž důležitější, jak jsou události zachovány v historické paměti než jak se ve skutečnosti udály.Turnaj v Eglintonu je toho dobrým důkazem.

Související

Krásy Skotska, Edinburgh

Černá královna krásy? Afričanka Elen More ovládla královský dvůr

Na dvorech středověkých panovníků se dalo najít leccos. Od exotických zvířat, přes nejrůznější umělce, šašky, alchymisty a šarlatány až po nejrůznější zvláštní existence. Oblíbenou figurkou byl také často dvorní mouřenín. Málokdo by ale hledal Afričany na dvoře skotských králů. Přesto se na začátku 16. století v Edinburghu objevila i černá královna krásy Elen More. A nebyla jedinou.
Rytíř, ilustrační foto

Křižáci a křižačky? Ženy se chopily zbraně a šly dobýt Jeruzalém

Když se zmíní slovo křížové výpravy, není těžké si představit zástupy rytířů v pláštích označených křížem táhnoucí sluncem rozpálenou pouští do Svatého města Jeruzalém. Málokdo ale k těmto poutníkům-bojovníkům přiřadí příslušnice něžného pohlaví. Přesto se ale ženy na křížových výpravách objevovaly. A nebylo jich málo.

Více souvisejících

rytíři Anglie

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

„Smrt režimu.“ Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy