Hňup na českém trůnu? Jeden z nejoblíbenějších vládců doplatil na degeneraci

Ferdinand V. je jednou ze zcela zapomenutých osobností na českém trůně. Ve své době však byl mimořádně oblíbený zejména v Praze. Málokdo ví, že Rudolf II. nebyl jediným Habsburkem, který si české hlavní město oblíbil. Že by za to mohly blízké příbuzenské svazky v rodu Habsburků jako v případě Rudolfa II.?

Láska k Praze se dá asi jen těžko přičítat špatným genům, ale problém se svazky mezi příbuzenstvem byla slabost v obecné rovin mezi jedinci s modrou krví. Ferdinand V. je jedním z nejklasičtějších případů. Do historie se zapsal pod přezdívkou Dobromyslný. Přezdívka měla odkazovat k Ferdinandově slabomyslnosti, ve skutečnosti byl však Ferdinand docela příčetný, ale měl velmi klidnou povahu a ta navenek působila, že s ním není něco v pořádku. Na druhou stranu se na něm blízké svazky v rodině podepsaly po tělesné stránce. A to nejen neobvykle vysokým čelem a nápadně velkým spodním rtem, jako u většiny příslušníků habsburského rodu. Na rozdíl od Rudolfa II., který na rodové degenerace také doplatil a trpěl těžkou maniodepresí, nebyl Ferdinand pravděpodobně postižen ani tolik na duchu, ale spíše trpěl fyzickými nedostatky a nemocemi.

Prosťáček mluví pěti jazyky.

Od dětství trpěl mírnější formou rachitidy, čili křivice, která je spojená také s nedostatkem vitamínu D. Intenzivně trpěl epileptickými záchvaty, což tehdejší nepříliš rozvinutá lékařská věda chtěla léčit klidem. Ten ale spočíval v zákazu jakékoliv psychické námahy včetně učení. To zpočátku prohlubovalo dojem, že Ferdinand není psychicky v pořádku. V pozdějším věku se však naučil hrát na klavír a trumpetu a co víc, ovládl pět cizích jazyků a byl tak jediný Habsburk spolu s Marií Terezií, který zvládl slib při korunovaci v Uhrách v maďarštině. Anebo se jedná právě o znak slabomyslnosti?

Habsburská loutka na trůnu.

Ferdinandův otec císař František I. Měl za manželku vlastní sestřenici Marii Terezii Neapolsko-Sicilskou. Už tehdy všichni věděli, že na potomstvo to může mít negativní vliv. Když se blížila zmiňovaná uherská korunovace v roce 1830, bylo vydáno zvláštní lékařské dobrozdání, o zdravotní způsobilosti Ferdinanda být panovníkem. Povolovalo také, aby se mohl Ferdinand oženit a mít další dědice. Když František I. v roce 1835 zemřel a Ferdinand V. se ujal vlády, jednalo se spíše o symbolické převzetí koruny a sám neměl takřka žádnou moc. Nabízelo by se přirovnání s dnešními evropskými konstitučními monarchiemi, jejíchž panovníci zastávají jen protokolární funkce, o konstituci však v tomto případě nemohla být řeč. V habsburské monarchii se utužoval neoabsolutismus a otěže vlády pevně třímal kancléř Metternich.

Pohodová penze v Praze.

Paradoxem dějin je, že Metternichova vláda skončila ve stejnou dobu jako vláda Ferdinandova, přestože byla jen symbolická. V revolučním roce 1848 byl Ferdinand odstaven od moci a na jeho místo se dostal tehdy mladý František Josef I., ústupkem revoluci však bylo odvolání Metternicha. Ten raději prchl do Anglie. Za to velmi populární Ferdinand tak daleko prchat nemusel a odebral se do oblíbené Prahy. Přestože zdravotní stav byl jednou ze záminek jeho odstavení od moci, tak Ferdinanda čekala ještě poměrně dlouhá a spokojená penze. Mezi Pražany byl velmi oblíbený, jednak proto, že se rád po městě procházel a s úsměvem se zdravil s měšťany. Pravděpodobně ještě větší přízeň mu přinesly četné peněžní dary na městské projekty. Svůj “výminek” netrávil jen v Praze, ale také s oblibou jezdil na zámky v Ploskovicích a Zákupech. Cestu si tam pak užíval od roku 1867 vlakem. Po 27. letech od abdikace zemřel zcela spokojen v Praze.

Související

Izraelská armáda, ilustrační fotografie. Komentář

Válka mezi Íránem a Izraelem je na spadnutí. Přestože dříve měli společného nepřítele

Hrozí válka mezi Izraelem a Íránem. Konflikt, který by uvedl celý blízkovýchodní region do šoku, má kořeny v 90. letech minulého století. Poměrně překvapivé je, že když se v 80. letech Írán s Irákem pustili do vzájemné války, Izrael stál na straně Teheránu a poslal mu vojenskou pomoc za desítky milionů dolarů. Situace se ale změnila především se spuštěním íránského jaderného programu. Zatímco Izraelci opakovaně likvidují přední íránské vědce a ozbrojené milice v arabských zemích, Íránci hrozí židovskému státu absolutním zničením a označují jej za „rakovinu regionu“.

Více souvisejících

historie Rakousko-Uhersko Praha zdravotně postižení deprese rudolf II. Ferdinand V. Habsburský

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 27 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

V Bayreuthu zatkli 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy