Lze masového vraha poznat podle profese? Ano, tvrdí vědci. Na koho si dát pozor?

Většina z nás je naštěstí zná jen z filmů nebo knih. Řeč je o sériových vrazích. Někteří si možná vzpomenou na legendárního Jacka Rozparovače nebo ďábelského krejčího Buffalo Billa.

Sérioví vrazi patří mezi nejobávanější zločince. Tito sadističtí psychopati ale často dokáží působit dojmem normálních, zákona dbalých občanů. Jejich chladnokrevnost je tudíž velmi nebezpečná. Existuje ale způsob jak je odhalit dříve, než bude pozdě?

Kanadský spisovatel a kriminolog Michael Arntfield nedávno sepsal svou novou knihu, jež se právě na sériové vrahy zaměřuje. Připomíná v ní známý fakt, že sérioví vrazi často navenek působí zcela normálně a mezi jednotlivým vraždami chodí do zaměstnání jako kdokoliv z nás.

Autor se proto rozhodl projít spoustu záznamů a dokumentů aby zjistil, která zaměstnání masového vrahy přitahují. Někteří z nich přitom prošli více profesí. Například známý vrah z Golden State byl dokonce policistou a po jistou dobu pracoval i v armádě.

V kterých profesích se tedy podle Arntfieldových zjištění pohybovalo nejvíce masových vrahů? Na seznamu se objevuje například letecký mechanik, švec nebo čalouník autopotahů. Pozor byste si měli dát i zahradníky nebo řidiče kamiónů.

Někteří masoví vrazi pracovali také jako obsluha benzínové pumpy a nebo se živili jako hoteloví portýři. Výjimkou ale nejsou ani již zmínění policisté a vojáci. Arntfield v rozhovoru pro web IFLScience tvrdí, že vztah mezi masovými vrahy a těmito profesemi je jasně patrný.

Co je ale k těmto povoláním tolik přitahuje? Podle autora knihy je to kombinace moci a relativní volnosti, které tyto profese poskytují. Někteří psychicky narušení vrazi mohou ve zmíněných povoláních najít i sexuální uspokojení.

"Mechanofílie (stav kdy dotyčný vidí automobily, motory a další stroje jako sexuální objekty) úzce souvisí například s nekfrofilií. Nekrofilní vrah si tak bude hledat práci jako mechanik, protože ho taková práce bude uspokojovat i sexuálně." říká Arntfield.

Související

Rozrušené děti si u školy vyzvedávali rodiče.

Zbraně? Ale vůbec ne. USA mají úplně jiný problém

Analýza – Poslední týdny přinesly z Ameriky dvě zprávy, ze kterých našince mrazí. Při masové střelbě v synagoze v Pittsburghu bylo zabito 11 lidí a v baru Thousand Oaks v Kalifornii 12. a Amerika se opět ptá na to, jak podobným masakrům zabránit. A opět se rozhořela debata o držení zbraní.

Více souvisejících

Masoví vrazi zaměstnání psychologie zajímavosti Vraždy v USA

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

„Smrt režimu.“ Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy