Kdo jsou to kaučukoví lidé? Stáli u zrodu první civilizace Nového světa

Mezi nejznámější civilizace Nového světa jistě patří Inkové, Aztékové či Mayové. Málo kdo však ví, že jen v oblasti Střední Ameriky se rozvíjely i další významné a mocné kultury, například Zapotéků či Toltéků. Ovšem jaká z těchto civilizací byla ta první? Jak a kde vznikla? Kdy a proč zanikla?

Již kolem roku 2500 př. n. l. došel proces přeměny získávání potravy z lovu a sběru do podoby zemědělství a kočovný způsob života do podoby trvalého a stálého obývání vesnic a osad. Velký rozvoj nastal například na pobřeží, kde lidé mohli získávat garnáty či měkkýše. Následoval samotný rozkvět zemědělství a šlechtění plodin jako byla kukuřice, tykev, papriky a mimo jiné i kakaové boby. Důležitou součástí jídelníčku zůstávalo maso. Přímo ve vsích se chovali krocani a nadále se lovili jeleni, tapíři či pásovci.

První hlavní zemědělská oblast, která na území Mezoameriky vzkvétala, byla oblast Soconusco podél tichomořského pobřeží Chiapasu a to už kolem roku 1400 př. n. l. Zde se bohatě rozvíjely nezávislé farmářské komunity, jejichž společnost se však brzy začala formovat a stratifikovat, což vedlo k prvnímu společenskému rozvrstvení a řádu s prvními panovníky. Tento model se rozšířil především do oblasti Mexického zálivu, kde dal vzniknout první středoamerické civilizaci.

Dnes tuto civilizaci nazýváme Olmékové. Ovšem tento název není zcela správný. Takto totiž Aztékové nazvali až o mnoho století později lid žijící v oblasti Mexického zálivu. V překladu znamená „lid z kaučku“ či „kaučukoví lidé“. Přesto, že se jedná o první velkou civilizaci Nového světa, která navždy ovlivnila další osudy mezoamerických kultur, dodnes neznáme její pravé jméno, ani přesně neznáme fungování její společnosti a státu.

Právě vznikající olmécká civilizace převzala kolem roku 1150 př. n. l. vůdčí roli v Mezoamerice. Umožnil jim to především rozvoj a efektivní využívání zemědělství ve velice úrodné oblasti. Dále rafinované obchodní a diplomatické tahy prováděné nejspíše i pomocí sňatkové politiky. Tím dokázali do své oblasti soustředit značnou moc, ale také dostatečně početnou populaci, kterou dokázali jednak uživit a také ochránit. S tím souvisel i rozvoj stratifikace společnosti a především ideologie a náboženství.

Hlavním centrem se stalo město San Lorenzo, které bylo vybudované na umělé plošině nad pobřežními nížinami Mexického zálivu. Zabíralo rozlohu asi 1700 akrů a nacházelo se zde mnoho veřejných i náboženských budov. Známé jsou především slavné olmécké hlavy nebo macaté sošky dětí a válečníků.

Vedle San Lorenza se v oblasti rozvíjela další centra, která fungovala jako správní střediska daného území. Šlo především o lokality Tres Zapotes či La Venta. Jejich moc postupem doby sílila. Když došlo z neznámých důvodů k opuštění San Lorezna kolem roku 900 př. n. l., vystřídalo vůdčí postavení starého města jiné město, kterým byla La Venta. Zde docházelo k výstavbě dalších náboženských staveb. Jedná se například o jednu z nejstarších pyramid Nového světa nebo například i kamenné oltáře. Olmécké náboženství už také znalo lidské oběti, které do určité míry praktikovalo. Místy se objevily i stopy po kanibalismu.

Objevují se i první stély s vládci-bojovníky pod patronací různých bohů a též různé monumenty nesoucí první hieroglyfické písmo i známky o využívání kalendáře, což byly prvky, které rozšířili po celém Mexiku, ale k jejich rozvoji došlo především v mayské oblasti. Olmékové rozvíjeli a propagovali posvátnou míčovou hru, kterou znaly již starší zemědělské komunity. I když nebyli přímými vládci celé Mezoameriky, ale jen dané oblasti u Mexického zálivu, jejich kulturní vzorce byly jakousi platnou normou doby, stejně jako jejich umění.

Nadvláda Olméků, respektive olmécké civilizace jako kulturního vzoru, značně zeslábla kolem roku 400 př. n. l., kdy bylo opuštěno hlavní město La Venta. To v následujících letech vedlo k opuštění i dalších významných sídel oblasti a zániku jejich říše. Vyvoláno to bylo nejspíše rozvojem měst v mayské oblasti, což narušilo rovnováhu olméckého světa. Nastalé politické vakuum však umožnilo rozvoj nových kultur - Mayů či Zapotéků - pro něž se stala olmécká civilizace základem a její prvky věčnou součástí.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Mayové Aztékové

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy