Skutečná síla globálního oteplování? 30 let tříští svět na kusy

Washington - V roce 1988 americký vědec James Hansen jako jeden z prvních veřejně upozornil Kongres USA na to, že globální oteplování nebylo podceněno – průměrná teplota Země aktivně roste. Ekolog byl přesvědčen, že svět musí aktivně bojovat prosti klimatické změně a jeho úsilí bylo startovacím bodem v boji o zachránění stabilní průměrné teploty na planetě. Hansen se rozhodl, že ekologický aktivismus bude efektivní jenom v tom případě, jestli bude směrovat k politice.

O globálním oteplování se v dnešní společnosti stále nehovoří jednoznačně – někteří s tím souhlasí, druzí naopak ne. První neznačné změny klimatu byly zaregistrované na začátku 20. století. Klimatický systém Země se v průběhu své historie měnil často a zahrnoval různé extrémy (např. doba ledová). Dnešní změna a narůst průměrné teploty je spojená především s lidskou činnosti, s tak zvanou antropogenní aktivitou. 

Zvýšení průměrné teploty záleží na několika faktorech, mezi které patří skleníkový efekt, průmysl, růst lidské spotřeby a další. Význam skleníkového efektu stále roste především kvůli nárůstu dopravy a těžby. Málokdo ví, že skleníkový efekt je pro planetu ve své podstatě pozitivním jevem – pomáhá udržovat příznivé teploty a zachycuje zvenčí přicházející energií. Plyny, které tento efekt způsobují existují přirozeně v atmosféře. Záleží ovšem na koncentraci těchto plynů. Pokud koncentrace vodní páry, oxidu uhličitého, ozonu, oxidu dusného či matenu je vyšší než stanovená norma, tyto plyny budou způsobovat navýšení teplot, což se negativně odráží na samotné planetě.

Typickým příkladem globálního oteplování je zmenšení rozsahů ledovců v chladných oblastech. Na nejmenší teplotní nárůst zemský povrch reaguje okamžitě. Zmenšení rozsahů ledovců způsobí navýšení hladiny oceánů, některé ostrovy (Japonsko, Velká Británie) riskují být zcela zatopené. S velkými problémy se setká například Nizozemsko či pobřeží Francie.

Vědecká komunita se ve svých názorech často rozchází. Část vědců totiž tvrdí, že nárůst průměrné teploty je součást přirozených klimatických změn, podle dané teorie se jedná o normální teplotní výkyvy. Ostatní vědci usilují o aktivnější boj proti globálnímu oteplování, zavedení ekologických metod v hospodaření či přechod na obnovitelné zdroje energie.

Prvním mezinárodním dokumentem pojednávajícím o důležitosti změny klimatu je Pařížská dohoda z roku 2016. Dokument byl podepsán 177 státy, dosud ještě žádný dokument o změně klimatu neměl tak globální měřítko. Ve společnosti se daná dohoda aktivně kritizovala, a to především kvůli svému dobrovolnému charakteru.

Dokument totiž nepředpokládá žádné sankce ani jasné instrukce o tom, jak zmenšit skleníkový efekt na planetě. Státy by podle této smlouvy měly do roku 2020 značně omezit emise skleníkových plynů, což pro země se zastaralejšími technologiemi je velmi náročné a drahé. Z ekonomického hlediska smlouva částečně omezuje samotný ekonomický růst v tom případě, pokud jednotlivé země nedokážou najít ekologičtější cestu hospodaření.

Prezident USA Donald Trump v roce 2017 oznámil, že Spojené státy od Pařížské dohody odstupují a budou vyvíjet svoji ekonomiku nehledě na různá omezení, které jim přinesla dohoda po jejím ratifikování. Předchozí prezident Ameriky Barack Obama měl na rozdíl od Trumpa silnou klimatickou agendu a na Pařížské konferenci v roce 2015 vystupoval jako jeden z hlavních iniciátorů dohody o omezení emisí.

Související

Ilustrační fotografie.

Nenormální únorové počasí. Je o více než šest stupňů tepleji

Čeští meteorologové předpokládají, že letošní únor bude nejteplejším únorem v Česku v historii měření. Na sociální síti X to v pondělí uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V průměru je zatím o více než šest stupňů tepleji oproti dlouhodobému průměru. 

Více souvisejících

globální oteplování Ekologie ekologové emise

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 9 minutami

před 27 minutami

Aktualizováno před 27 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

před 35 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy