Konec našeho světa. Co se stane, až nezůstanou žádné ledovce? + VIDEO

V průběhu let jsme zjistili, jak moc se podepsal člověk na tvář planety Země. Podle mnoha vědců je na účtu lidstva i globální oteplování. A právě to stojí za pomalým ubýváním ledovců. V současnosti je na planetě asi 21 milionů kilometrů čtverečních ledu a sněhu. Jak bude svět vypadat, až už žádný nezbude?

Vědci se shodují, že by trvalo 5000 let, než se veškerý led na planetě Zemi rozpustí. Zároveň však platí varování, že pokud budeme do ovzduší nadále oxid uhličitý, ledovce by mohli zmizet mnohem rychleji. Podle National Geographic by se totiž takto mohla zvýšit průměrná teplota Země ze zhruba 15 stupňů až na 26°C.

S postupným rozpuštěním všech ledovců by pomalu, ale jistě stoupla hladina všech moří. Podle některých odhadů o zhruba 6,5 metru. To by znamenalo, že mnoho pobřežních měst a míst by prostě a jednoduše zmizelo. Svět jak ho známe už by neexistoval, nabral by nové hranice. V následujícím videu je vše skvěle znázorněno.

Způsobů, jak bojovat s globálním oteplováním, lze vyjmenovat mnoho. Státy se snaží omezovat produkci skleníkových plynů a vědci na celém světě přemýšlí, jak fenomén zastavit, aby například Evropa nepřišla o Benátky nebo půlku Nizozemska. Jednou ze šancí je geoinženýring - přímé zásahy do atmosféry planety. 

Mezinárodní tým vědců nedávno teoreticky testoval možnosti, jak bychom mohli fenomén globálního oteplování stabilizovat či zastavit. Výzkumníci počítali s "koktejlem" nástrojů, který by měl odrážet solární radiaci pryč od planety. Geoinženýring je však poněkud kontroverzní a mnozí před zásahem varují.

Související

Ilustrační fotografie.

Nenormální únorové počasí. Je o více než šest stupňů tepleji

Čeští meteorologové předpokládají, že letošní únor bude nejteplejším únorem v Česku v historii měření. Na sociální síti X to v pondělí uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V průměru je zatím o více než šest stupňů tepleji oproti dlouhodobému průměru. 

Více souvisejících

globální oteplování Ledovec Lidé společnost evropa

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy