Vědci objevili nejpevnější materiál na světě. Je stobilionkrát tvrdší než ocel

Za nejtvrdší materiál na světě byl neprávem dlouhou dobu považován diamant. Ve skutečnosti jím ale byl vzácný lonsdaleit, který dokázal vydržet o polovinu větší tlak než diamant. Před dvěma lety ale přišel zlom, tým expertů z Vídeňské univerzity vyrobil karbyn, který měl být 40 krát tvrdší než diamant. Ani ten ale svou tvrdostí nedosahuje nejnovějšího vědeckého objevu. Odborníci totiž objevili něco převratného.

Neutronové hvězdy jsou nejzáhadnějším objektem ve vesmíru. Ačkoliv dosahují jen drobných rozměrů a v průměru mají pouze několik kilometrů, díky své hmotnosti a gravitaci roztrhají vše, co jim přijde do cesty. Podle odborníků by navíc tyto hvězdy vůbec neměly existovat, opak je ale pravdou, čímž jsou zbourány naše zažitá vědecká chápání fyziky.

Hvězdy se vyznačují zejména svou nepředstavitelnou hustotou. Díky ní hmota uvnitř hvězdy degeneruje do stavů, které vědci přesně nedokáží vysvětlit. Vědci jim říkají nukleární pasta, protože svým vzhledem připomínají těstoviny. Nebo by alespoň teoreticky měly.

Pomocí simulací vědci zjistili, že jádro neutronové hvězdy je stobilionkrát tvrdší, než nám dobře známá ocel. Simulace prováděli experti na superpočítačích, na normálních počítačích by přitom zabraly zhruba dva miliony hodin výpočtů, tedy necelých 250 let. Vědci jsou přesvědčeni, že díky této simulaci objevili vůbec nejtěžší substanci ve vesmíru.

"Naše výsledky jsou cenné pro astronomy, kteří studují neutronové hvězdy. To, co zatím skutečně pozorujeme, je pouze jejich vnější vrstva," uvedl pro magazín Physical Review Letters vedoucí studie Matthew Caplan z McGillovy University.

Neutronová hvězda přitom není hvězda v pravém slova smyslu, jako například naše Slunce. To je složeno z plazmatu a na jejím povrchu i uvnitř probíhají neustálé termonukleární reakce. Jakmile je hvězda na konci své životnosti, dojte k výbuchu supernovy a díky masivní gravitaci se hvězda zhroutí do sebe.

Elektrony jsou tímto procesem vmáčknuty do jader atomů, čímž se protony v jádrech změní na neutrony, a obal hvězdy je odmrštěn do okolí. Z masivní hvězdy se rázem stává drobná, zhruba několik desítek kilometrů v průměru velká neutronová hvězda.

Pokud má neutronová hvězda příliš velkou hmotnost, může se ještě dále smršťovat. Nakonec z ní vznikne černá díra, případně kvarková hvězda, její existence zatím ale nebyla úspěšně prokázána a hovoříme o ní tedy pouze na hypotetické rovině.

V mnoha aspektech dokonce neutronová hvězda jiné hvězdy překonává. Zatímco teplota například Slunce je na povrchu asi 5000 stupňů Celsia, neutronová hvězda dosahuje teploty jeden až dva miliony stupňů Celsia.

Její hmotnost je navíc tak obrovská, že i při svých drobných rozměrech váží zhruba jako několik stovek Zemí. Kdybyste vzali neutronovou hvězdu rozměrech 1 centimetr krychlový, nenašli byste na světě nic, co by s ní dokázalo pohnout nebo jí dokonce uzvednout.

S tím, jak hvězda letí vesmírem, na sebe ale obrovskou gravitací váže jiná tělesa, tudíž se předpokládá, že povrch hvězdy bude v brzké době posetý vším možným, na co ve vesmíru narazí. Ostatně objekty se k neutronové hvězdě přibližují až rychlostí 7000 kilometrů za hodinu a při jejich dopadu na povrch vzniká uvolnění energie podobné výbuchu atomové bomby.

Neutronová hvězda roztrhá vše, co jí přijde do cesty, a je prakticky nezastavitelná, stejně jako černá díra. Zatímco ta ale spíše fascinuje, zejména díky zakřivení časoprostoru, horizontu události a teorii singularity, neutronová hvězda děsí, vědce nevyjímaje.

Ti před sedmi lety zjistili, že neutronové hvězdy bourají zažité představy o fyzice. Odborníci z americké Národní radioastronomické observatoře totiž objevili neutronovou hvězdu, jejíž hmotnost do té doby pokládali za nemožnou a zcela nereálnou. 

Související

Více souvisejících

Vědci vesmir neutronová hvězda

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy